2012. 10. 28.

EPEKÖVEM, EPEKŐMŰTÉT, LAPAROSZKÓPOS EPEKŐMŰTÉT, 1 NAPOS SEBÉSZET

A következő bejegyzésemet csak akkor teszem közzé, amikor már már megtörtént az epeműtét, addig leírom az odavezető utat. Terveim szerint 1 évig szerettem volna elhúzni a műtétet, de sajnos annyiszor vagyok rosszul, hogy mára megvan a műtét időpontja: 2012.10.25.
Akit nem érdekel az oda vezető utam, az tekerjen a végére, ott írom le a műtétet.

2012. tavaszán gondoltam, hogy bedőlve megint egy reklámnak, veszek káposztaleves kapszulát, hátha nyárig sikerülne pár kilótól megszabadulnom. Elég rossz ötletnek bizonyult.

Napi 1 db kapszula bevétele után már rögtön az első napon epegörcsöt kaptam. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mi lehet a bajom, mert utoljára 20 éve volt ilyen görcsöm, akkor is csak egyszer. Végig szenvedtem az éjszakát, mert érdekes módon mindig csak esete jött rám és görcstől függően vagy 5-6 vagy 6-7 órán át tartott.

Eltelt  május hónap és rendszeresen heti 1 alkalommal biztosan volt  epegörcsöm. Szedtem rá No-spa-t 6-10 szemet is egyszerre, meg Cholagol cseppeket is, de ez utóbbihoz még a hit is kevés volt, annyira nem ért semmit, sőt kifejezetten rossz lett a gyomrom "közérzete", volt amikor hányingerem is lett tőle, így maradtam a no-spa-nál. Aztán kaptam egy infót, hogy próbáljam ki a ROWACOL lágy kapszulát, ezt étkezés előtt fél órával kell bevenni, ha nem felejtem elég, akkor elég jó.

Június hónapban már brutalizálódott a helyzet, mert volt olyan hét amikor 3 x is volt epegörcsöm, és olyan is amikor 1 nap kettő is volt, reggel az egyik elmúlt este jött a következő.

Ami érdekes volt, hogy mitől kaptam pld. görcsöt?: szezámos ropi, rántott hús, sült krumpli, padlizsánkrém, tejfölös-fokhagymás lángos, hawaii pizza, toast szendvics, temesvári sertéscsíkok, hamburger , KFC csirkeszárnyak, sajtkrém, téliszalámi, kolbász, szilvás süti, barátfüle, a végén már a görögdinnyétől is:-(

Mivel ugye én volnék a "konyhabűvész" így rögtön leszögezem, hogy nem sütök használt olajban, zsírban, nem eszem csak saját magam készítette ételeket, nem eszem rossz minőségű vagy túlzottan tartósított ételeket sem. Mégis....

Hogyan élem túl az akár 7-10 órán át tartó görcsölést? Nehezen. Félig ülő helyzetben, melegítő párnával a hátam alatt, lehetőleg minél előbb megszabadulva a gyomromat terhelő beltartalomtól, ezután max 10 szem No-Spa-val kora reggelig tart a görcs.

Próbáltam erőteljesen masszírozni az epe környékét, ami ilyenkor egy kemény csomóként érezhető, de elég fájdalmas volt, így abbahagytam. Az epegörcs mindig egy tompa , de erős gyomorfájdalommal kezdődik. Ez mászik tovább a jobb bordaív alá és szinte már fáj a levegővétel is, majd onnan tovább kisugárzik a hátam felé és onnan még mászik egészen a gerincemig és nyaktól lefelé hátközépig fáj a gerincem is.  Már a gyomorfájdalomnál gyorsan beveszek 4 no-spa-t aztán 2 óra múlva még négyet. Ez általában eltart hajnalig, azután huss, elmúlik, mintha semmi sem történt volna de van amikor már annyit görcsölt, hogy másnap olyan mintha izomlázam lenne.

Na szóval elmentem a körzeti orvoshoz, kértem beutalót vérvételre és hasi ultrahangra. Fizetős ultrahangot kerestem, az árak 9000 - 17000 Ft ig terjedtek , én egy közelit kerestem és találtam is az OXIGEN MEDICAL-t ahol 2 napra rá kaptam egy időpontot és megtörtént a vizsgálat is 13500 Ft-ért. Magával a körülménnyel és a fogadtatással, mindennel nagyon elégedett voltam. Szépen beszéltek velem, nem utasítottak, hanem kértek, a doktornő bemutatkozott és kezet fogott a vizsgálat előtt illetve tanulmányozta az előző leletemet és mosolygott is. Ilyennek kellene lennie minden orvosnak, bárhol praktizál, szerintem.

Az ultrahangos vizsgálat 1 db 6mm-es és több ennél kisebb követ mutatott ki. Ezek a kisebb kövek még azt mondják rosszabbak, mert elindulhatnak a patkóbél felé és az a vezeték egyre szűkül és amikor megakad a kő, na akkor sárgulhat be a szerencsétlen beteg , akkor kaphat hasnyálmirigy gyulladást vagy epevezeték gyulladást a pangó váladéktól.  Hát ezt elég hervasztó volt hallani, mivel ekkor közvetlen életveszélyben van a beteg.

2012.08.07.
Éjjel megint epegörcsöm a durvább fajtából. Este rendeltünk Hawaii pizzát a könnyű tésztásat. Utána még filmeztünk majd éjjel 1 óra körül az ismert gyomorfájdalomra ébredtem. Rögtön bevettem 2 Neo-bilagit-ot és 4 No-Spa-t, de nem hatott, kínlódtam, sétálgattam, reggel 6 óra felé meghánytattam magam, mert olyan volt, mintha 2 nagy kockakövet tárolnék a gyomromban. Ezután még 1 Bilagit és még 4 No-Spa következett. Nem kívánom még egyszer:-(

2012.08.09.
Ma éjjel is rosszul voltam, kezdetben olyannak tűnt, mintha nem lenne durva, gyorsan gyógyszerek, sétálgatás, zuhanyzás, de aztán megint az a rettenetes nyomás a gyomromban, olyan érzés, mintha valami szétmarná vagy szétfeszítené kénytelen voltam meghánytatni magam, azután újra gyógyszerek és már reggelre úgy ahogy elmúlt, de amit láttam az meglepő volt. Görögdinnyét ettem kora délután, még az is bennem volt 8 óra múlva:-(
Pedig olyan óvatosan ettem! Toast sütőben 3 szendvicset amiben csak sonka-sajt és mustár-ketchup volt egy pici, semmi vaj, napokig ezt ettem vacsorára és eddig semmi baj nem volt vele. És a dinnye? Már megettem az utóbbi hónapban vagy 12 kg-ot és jól esett, semmi bajom nem volt.

2012.08.13.
Tegnap éjjel megint epegörcsöm volt. Most használtam először a melegítő párnát, talán egy kicsit enyhítette a kínjaimat, bár most is olyan sokáig elhúzódott, hogy már gondolatban megírtam a "sírversemet" és össze is csomagoltam a kórházi pakkot.

Miket eszem diétázáskor: főtt krumpli, cornflakes tejjel, gyümölcs, sárgadinnye, de minden étkezés előtt beveszek egy Rowacolt.
Nem vagyok biztos, hogy ilyen sűrű görcsök között kibírom 1 évig:-(

2012.08.29.
Az éjjel volt egy kisebb epegörcsöm, pár No-spa és a melegítő párna most elég volt.

2012.09.02. 
Tegnap éjjel megint görcsöm volt, de a nagyobb fajtából. Este hozott a Guszti pár hamburgert , kb. 1,5 hamburgert és egy sült krumplit ettem meg, de estére éreztem, hogy baj lesz. Hiába vettem be a Rowacolt, nem segített, ellenben nagyon erős volt most a hányingerem. Olyan volt a gyomorfájdalom, mintha szét akarna durranni vagy mintha kést döftek volna bele, csak jajgatni tudtam:-( Nem részletezem, sok mindentől megszabadultam, azonban amin meglepődtem az egy sajtdarab volt egészben, amit még reggel ettem. Rágatlanul csusszanhatott le, biztos éhes voltam.  Na de éjfélkor a reggeli sajt még a gyomromban van? A melegítő párnát egész hajnali 4.-ig használtam, hol ráfeküdtem, hol a hasamra tettem.

2012.09.10.
Éjjel 1:32-től kezdődött!! No-spa, Rowacol, ez nem volt annyira kibírhatatlan, de munkába úgy mentem, hogy még tartott a görcsölés, olyan 7:30 felé múlt el, én meg ugye 5-kor kezdek:-( Ez nem is tudom, talán a szilvás-diós piskótától lehetett, mert este mást nem ettem.


2012.09.16.
Újra görcs és újra hamburgertől! Hiába vettem be a Rowacolt előre és utólag 2 Bilagitot, sajnos nem használt, mégis volt görcsöm, ez is csak reggelre múlt el, így munkába menet még tartott:-(

2012.09.22.

Ekkor volt az eddigi legerősebb és legtovább tartó görcsös állapotom. Most KFC-ből ettem 4-5 db csirkemell csíkocskát és 4-5 db csirkeszárnyat egy kis sült krumplival. Bevettem utána 2 Neo-Bilagitot, ittam 2 filter emésztést elősegítő és epekímélő teát, bevettem 4 No-spat, sajnos semmi nem használt. Elkezdődött este 9-kor és még másnap reggel 7-kor is tartott, egy szemhunyásnyit sem tudtam aludni és már a melegítőpárna sem ért semmit. Most már tényleg megijedtem és azt hittem kórház lesz belőle. Összepakoltam mindent, kimostam és kivasaltam a köntösömet és a kórházi hálóingeket, beraktam a többi cuccot is, így már csak fogni kell és mehetek:-(

2012.09.25.

Haha, megint görcsöltem az éjjel, úgyhogy kerestem orvost, üzenetet is küldtem neki, holnap beszélek Vele és most már csak remélem, hogy október 25.-ig még kibírom. Ekkor lesz az őszi szünet és talán a pár nap alatt rendbe jövök.

2012.09.28.

Ma délután találkoztam a sebésszel dr Papp Géza (Egyesített Szent István és Szent László Kórház) és ajánlotta a gyomortükrözést, mert említettem Neki is, hogy gyomorfájdalommal kezdődnek a görcsök. Csütörtökön 12:00-re megyek, éhgyomorral a tükrözésre. Nem félek tőle, mert pár perc az egész, de majd részletesen elmesélem. Az orvos szimpatikus, kedves, egyenlőre mást még nem tudok elmondani róla, majd, ha tényleg csinál valamit.

2012.10. 04.

Na kinek volt gyomorgörcse majd epegörcse éjjel 1:52 perckor? Na kinek! Elfogyott a No-spa csak 4 db-ot találtam, gyorsan hánytattam magam, mert majd szétrobbant a gyomrom, ezután félálomban még tudtam egy kicsit pihenni és úgy mentem munkába, hogy a görcs 8:50-re múlt csak el. Viszont ma voltam a gyomortükrözésen.

Azért egy picit féltem tőle, pedig milyen bátran mondtam, hogy nem fáj és csak 2 perc. És tényleg! Amikor bementem már elő volt készítve a vékony fekete cső (endoszkóp), jött a doki, a nővérke a számba dugott egy műanyag fogtámaszt, ebbe egy lyuk volt, ahol ledugta az orvos az endoszkópot. Előtte persze alaposan be lett fújva lidocainnal és tényleg nem volt vészes. Egy picit  legelején megijedtem, de mivel rögtön kaptam levegőt így nem volt mitől félnem. Én is láttam a monitoron mindent, elég gyorsan zajlott a folyamat, rögtön mondták is, hogy nincs semmi bajom, vagyis fekély nincs. Ennek nagyon örültem, hálám jeléül odaadtam a spontán vitt ajándékot, majd vissza a lelettel a Papp dokihoz, megbeszéltük a részleteket. A műtét 25.-én, előző nap már bejelentkezem és elintézem a papírmunkát, még előtte pedig felfrissítem a szükséges leleteimet: teljes vér, vércsoport, EKG, tüdő, altatóorvos.
Azt beszéltük meg, hogy ha van rá lehetőség akkor fém klippek helyett műanyagokat fogok kapni. Ezeket oda csippentik, ahonnan az epezsákot leválasztják.

2012.10.13. ÉS 14.

Mindkét éjszaka szörnyen rosszul volt, egy szemhunyásnyit sem aludtam, persze a saját erőszakosságom és hülyeségem miatt. Pénteken csináltam barát fülét, a zsemlemorzsát hozzá vajban pirítottam meg, persze isteni volt és ha nem is sokat, de 3 db-ot megettem belőle. Na ezért volt az első rosszullét,  másnap meg erőszakos voltam és bevettem jó előre 2 Rowacolt, hogy akkor most biztosan nem lesz bajom és ettem 1,5 db-ot  a barátfüléből, és készen voltam, hajnali 5-ig csak görcsölt. Vettem No-Spa Fortét, (bevettem belőle 5 db-ot), na hát szart sem ért, még rosszabb volt, mint a sima, aminél 10 db az adagom:-(
Pedig a héten egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy mi van ha feleslegesen műtenek meg, mert semmi bajom nem volt. ?!

2012.10.24. 

Ma bejelentkeztem a kórházba, voltam EKG-n és beszéltem az altatóorvossal. Ezután kaptam egy véralvadásgátló szurit és megnéztem a szobámat. Elégedett vagyok, szép nagy, 3 ágyas, fürdőszobás:) Hálás is voltam érte, mielőtt hazajöttem a koordinátornak. Estére még kaptam 1 Xanax-ot, hogy nyugodtan aludjak. Hát, aludtam is mint a bunda:)

2012.10.25.

A műtét napja. Reggel 7-re mentem vissza a kórházba, teljesen éhgyomorral, még egy korty vizet sem ittam. Nem féltem semmitől, hiszen már voltam párszor altatva, a műtéttől meg nem félek, egyenlőre.

Levetkőztem, bekötöttek infúziót (5 palack is lefolyt) amitől persze állandóan pisilnem kellett, ki is mentem mindig úgy, hogy leakasztottam a palackot, de amikor észrevették, akkor rám szóltak, hogy nem szabad:-( Az utolsó palacknál egy fél tabletta kék színű nyugtatót kaptam, amitől hamar elálmosodtam, aztán pár óra múlva el is múlt a hatása, mert bár 4.-nek voltam kiírva és arra számítottam, hogy 13:00 órakor következem, de végül 15:00 lett belőle.

Felvittek a műtőbe és még volt időm pár dolgot megkérdezni az előkészítő műtőssel, például, hogy mennyire korszerű a műtő és az altatógép, meg a műszerek. Már az első válasz egy kicsit kiábrándító volt, a műtő 21 éves! Akkor korszerűnek volt mondható, az altatógép sem mai gyerek, na ennek később tapasztaltam a nagyon rossz hatását, mégpedig a rettenetes torokfájást, a véres köpetet és a mellkasom is fájt, de mára ez elmúlt. Ami még mindig fáj az az orromban a porc, nem tudom mit csinálhattak velem, talán jól orrba vágtak vagy ráfeküdtek, de az még ma a 3. napon is fáj.

A műtét a várakozásomtól eltérően sokáig tartott, mert "lefűzött" volt az epehólyagom és az orvos nem találta elsőre a nyakát. Ezt már hallottam, konkrétan az öcsémtől, neki 2 éve volt epeműtéte és az övé is ilyen megcsavarodott volt és ettől bonyolultabb volt a műtét. És most értettem meg, hogy miért görcsöltem ennyire! A lefűzött vagyis jól megcsavarodott epezsák, nem tud epét juttatni az emésztéshez, ezért volt bennem mindig kaja sok óra múlva is, mert nem tudtam megemészteni. A kivett kő pedig, bár nem volt éppen nagy 6-7 mm-es, de érdes volt a felülete!


a kövem, 6-7 mm és érdes a felülete
17:00-ra kerültem vissza az ágyamba, emlékszem, hogy nagyon fájt a gyomrom. Ránéztem a hasamra, hogy milyen, de csak annyit láttam akkor, hogy jobb oldalon egy cső lóg ki belőlem, aztán viszonylag kényelmesen aludtam. Éjjel felébredtem és az infúzióval együtt kimentem WC-re, egy kissé szédültem, de örültem, hogy ilyen jól mozgok.

Reggelre még jobban voltam, akkor már meg is tudtam mosakodni felülről és láttam, hogy a doki igencsak ügyes volt, 3 lyukon műtött meg, ez a nehezebb eljárás, mert 3 vagy 4 lyukból lehet, Ő ezt választotta:) Az egyik lyuk a köldökömnél volt, a másik a gyomrom felett, a harmadik, ebből lógott a cső, ez a köldökömtől egy kissé jobbra és pár cm-el feljebb. Mindegyikben 2-2 öltés van, ezek is jól néznek ki, már ha lehet ilyet mondani.

A másnapom jól telt, már reggelit is kaptam, kefir + 1 zsemle, tea már nem jutott, mert a sok segédápoló között elvesznek a betegek, az egyikünknek töltöttek teát, aztán kifordult az ápoló és soha többet nem láttuk a teát:-(
Ebédre egy szemérmetlenül pocsék ételízesítős üres leves volt és vizes krumplipüré, ami szintén ehetetlen volt, de mivel fájt a gyomrom az éhségtől, a harmadát megettem. Az isteni vacsora pedig egy hideg, szemmel láthatóan összekanalazott tejbegríz volt, annyira moslék, hogy ennek is csak a harmadát tudtam megenni. Még szerencse, hogy vittem gyümölcsöt, így 2 banánt és 1 almát sikerült még megennem.

Este a nővéreknek sikerült halálra idegesítenie! Szabályosan úgy dolgoznak, hogy egymást nézik, hogy egyikük se dolgozzon a másiknál semennyivel sem többet. Abszolút nem hatékony a munkavégzésük, egyedül a csengetésre jönnek, viszonylag hamar, de minden kérést, órák múlva teljesítenek, ha egy betegnek kell hozni több dolgot is, mondjuk egy infúziót, egy fájdalomcsillapítót és egy ágytálat, ezt képesek három részletben, órás késésekkel meghozni. Persze értem én, ha egyszerre hozná, akkor többet kellene/tudna dolgozni, ez meg ugye nem cél?!:( A mellettem lévő vastagbéllel műtött Évikének például már lecsepegett az egész palack infúzió (ebbe szúrják a fájdalomcsillapítót) és csak ezután csengetésre hozták a fájdalomcsillapítót. Ezt mind úgy, hogy én is és a mellettem lévő Évike is "tejelt", de ezeknek szerintem mind1:-(

Az osztályos nővér stílusa? Megkérdezi a beteget, hogy magának milyen műtéte is volt és a beteg helyett a fia válaszolt, erre rákiabál, hogy nem magát kérdeztem, én meg szóltam, hogy a kislánynak akinek reggel a lépét kellett kivenni, már lecsepegett a vér, erre azt mondta nekem, hogy maga csak az evéssel foglalkozzon. Na ilyen stílus mellett ennek a "nővérkének" nem adtam egy petákot sem! Csak annak örültem, hogy ilyen rövid időt töltöttem benn (1 nap műtét, 2. nap pihenés, 3. nap hazamenés) és nem szorultam semmilyen segítségre. Ja és, hogy miért idegesítettek halálra? Mert a kanült már délelőtt ki kellett volna venniük a karomból, de erre este került sor, az esti véralvadásgátló szurit, pedig 23:00 órakor kaptam meg és ez azért idegesítő, mert hajnalban, már 4:00 kor felkapcsolják a lámpákat, hogy jó reggelt:) Szóval sokat nem hagytak aludni:-(

Dr. Papp Géza válaszol
dr Papp Géza sebész
Na mind1, vége, az orvos nagyon profi volt, picik a vágások, a csövet ma olyan szépen, finoman húzta ki, hogy nem is éreztem. Az orvost dr Papp Gézá-t jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki ilyen műtétre szorul.


A követ megkaptam, valóban akkora volt 6-7 mm-es, mint amekkorát az ultrahangon láttak, de nem volt olyan szép sima a felülete, hanem érdes volt a "mocsok".

Ezeket a véralvadásgátló szurikat pedig a műtét előtt is és utána is 11 napon át szúrni kell, minden este. Nálunk ezt a Guszti csinálja, Ő szereti szadizni az embert, lehet, hogy a varratokat is kiszedi majd, meglátom.
véralvadás gátló, ilyen klasszul elő van készítve
Ma a 3. napon már volt kaki, lágy, mondták is, hogy 1 hónapig  amíg a szervezet átáll , addig lehet hasmenés. Az éjszakám jól telt, egy kicsit oldalra is tudtam fordulni már, nem csak a hátamon feküdni. Délelőtt levettem a régi ragtapaszokat, lezuhanyoztam, hajat mostam és új tapaszokat tettem fel.

Hát ennyi volt, végül is nem nagy dolog, ha az ember előre fel tud készülni rá. Még egyszer a dokit ajánlom mindenkinek, akinek hasi sebészre van szüksége, mert nagyon ügyes és a nagyon jók, előbb utóbb magánklinikán kötnek ki, amit már nem biztos, hogy bárki tud vállalni.

1 hét múlva kivették a varratokat, ma van a 11 nap és már minden rendben. Bárhogyan tudok aludni, oldalt, hason és a sebek is szinte begyógyultak. Még emelni 3 hétig csak 5 kg-ot szabad, (amit már tegnap megszegtem), remélem nem lesz galiba belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése