2012. 03. 12.

RÉSZEGES ÁFONYÁS TÚRÓ SZELET

Egy gyors, egyszerű süti újból, a krémet nem kell főzni ezért akár kezdő konyhatündérek  is elkészíthetik. Pálinka nélkül is finom.:)


még nem dermedt meg tökéletesen


RÉSZEGES ÁFONYÁS TÚRÓSZELET:
Hozzávalók:
tészta:
4 tojás
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
pici só
fél csomag sütőpor


Krém:
0,5 kg túró
2 dl habtejszín
1 dl tejföl
4 evőkanál porcukor
a piskóta csíkok díszítésnek vannak bele téve
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg áfonya (kék és piros)
1 citrom reszelt héja
1 csomag zselatin fix
1 csomag habfixáló
0,5 dl gyümölcs pálinka


Tetejére:
4 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
5-6 dkg vaj






Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek a sárgájához hozzáadom a cukrot, kakaóport és olajat és ezt is jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet, sütőport és a fehérjék kemény habját.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra, a sütő méretének megfelelő nagyobb tepsibe sütőpapírt helyezek, erre csurgatom a piskótát, szétterítem egy lapáttal, majd pár perc alatt (7-8 perc) megsütöm, majd hagyom kihűlni.


leöntve csokimázzal


A krémhez két tálat veszek elő, az egyikben a tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verem. A másik tálban a túrót, a citromhéjat, az áfonyát , a tejfölt a vaníliás cukrot, a zselatin fixet és a pálinkát keverem össze, majd a felvert tejszínhabot is belekeverem.

A kihűlt piskóta széleit vékonyan levágom, 2-2 vékony csíkban. A maradék tésztát felezem.
Az alsó lapot tálcára teszem, erre kanalazom a krém majdnem felét, beleállítom a 4 vékony csíkot és rákanalazom a maradék túrós krémet.



A tetejére rakom a másik piskóta lapot, egy kicsit lenyomkodom, az oldalán a túrós krémet elsimítom, majd a hűtőbe teszem, amíg a csokimázat elkészítem.



A csokimáz hozzávalóit egy kisebb edényben felmelegítem, addig kevergetem amíg sima, fényes nem lesz és ráöntöm a sütemény tetejére, késsel elsimítom, majd hagyom dermedni.

Dermedés után felszeletelem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése