2012. 03. 10.

ERDEI GYÜMÖLCSÖS MASCARPONÉS TEJSZÍNES KOCKA

Már olyan régen ettem a kedvencemet, (a mascarponéval készített gyümölcsös sütiket) hogy most az következik.
A krémet nem kell főzni, igen egyszerű elkészíteni, bármilyen gyümölccsel kombinálható, a kivi az egyetlen amivel nem, az néha megkeseredik, ezért inkább hanyagolom.
A tésztánál kevert tésztát használok, piskóta nem jó mert átázik, a darált kekszes verziót amit vajjal keverünk össze, azt meg túl zsírosnak tartom.

Így a végeredmény egy igazi tavaszváró, könnyű süti :)





ERDEIGYÜMÖLCSÖS MASCARPONÉS-TEJSZÍNES KOCKA:
Hozzávalók:
tészta:
2 tojás
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál barna cukor
1/3 csomag sütőpor
kevés őrölt fahéj
pici só
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál olaj


krém:
25 dkg mascarpone sajtkrém
2 evőkanál barna cukor
2 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix
1 csomag habfixáló
2 evőkanál rózsavíz
0,5 kg erdei gyümölcs fagyasztott (piros bogyós)


tetejére:
2 zacskó tortazselé (piros)
kevés cukor
2 marék erdei gyümölcs


Elkészítés: A tészta hozzávalóit a sütőpor és a liszt kivételével géppel egyszerre jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport is.



A képen látható kisebb keretbe sütőpapírt teszek (lehet kerek a tortaforma de könnyebben szeletelhető szerintem a szögletes) és ebbe simítom a tésztát.




Előmelegített 180 C fokos sütőben pár perc alatt megsül, kiveszem, hagyom kihűlni és a papírt lehúzom róla, majd a keretet újra visszateszem köré.



Az alábbi krémmel töltöm: 2 tállal dolgozom, az egyikben a cukrot a tejszínnel és a habfixálóval keményre verem. A másikban a mascarponét keverem el a rózsavízzel, a zselatin fix-el és az erdei gyümölccsel, majd a kettőt elkeverem egymással.

Ha megtöltöttem a keretet, akkor gyümölccsel megszórom, majd a leírásnak megfelelően elkészítem a tortazselét. Sosem elég egy tasak, így rögtön kettőt melegítek, majd rákanalazom a süti tetejére és hagyom megszilárdulni.



Később a keretet leemelem és kockákra vágom a sütit.

Megjegyzés: rózsavíz helyett nyugodtan tehetünk pálinkát a krémbe, persze nem sokat kb. 0,5 dl-t, de harmonizál a mascarponéval és a gyümölcsökkel.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, finom tortát készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, kedves vagy! Alig írtak még hozzászólást, nem is értem, hogy miért, pedig látom a statisztikát, hogy milyen sokan nézik. Szép hétvégét kívánok!
    Andi

    VálaszTörlés