Hízott kacsamellből csinálom, mert jobban szeretem mint azt a kis sovány, száraz, pecsenyekacsát.
| Kacsamell naranccsal, almával, gyömbérrel, mézzel |
KACSAMELL NARANCCSAL, ALMÁVAL, GYÖMBÉRREL ÉS MÉZZEL:
Hozzávalók:
| elősütöm a húst |
fejenként 1 db hízott kacsamell
1 db szép nagy narancs
1 db szép nagy alma
2 ujjnyi friss gyömbér
3 szál újhagyma
durvára darált színes bors
őrölt fahéj
1-1,5 dl vörösbor
só
2 evőkanál méz
pici kacsazsír
| gyümölcs ágyra fektetem |
3 dl rizs
gomba
kukorica
újhagyma
só
bors
Elkészítés: A kacsamelleket megmosom és éles késsel a bőrét bevagdosom kockákra. Ezután egy serpenyőben pici kacsazsíron, először bőrével lefelé , nagy lángon pár perc alatt mindkét oldalát elősütöm. Amíg sülnek a mellek, addig egy tűzálló tálba vékonyra szelt megmosott narancs szeleteket, erre megpucolt, feldarabolt alma darabokat, megtisztított vékonyra vágott friss gyömbért és újhagymát teszek. Sózom és meghintem durvára darált borssal.
| fahéjjal, sóval, borssal fűszerezem a húst, majd a vörösbort aláöntöm |
Az elősütött kacsamelleket (így az ízek benne maradnak, de a nagyja zsírt kieresztette) egy tányérra szedem, megsózom és meghintem őrölt fahéjjal, majd durvára darált színes borssal és gyümölcs ágyra fektetem.
| 1 óra sütés után a fóliát levéve, így néz ki |
Ráöntöm a vörösbort (de lehet víz vagy fehérbor is) majd alufóliával lefedem és 200 C fokosra előmelegített sütőben 60 percet sütöm.
| a felesleges levét leszívtam, és a bőrét mézzel megkentem |
Ezután a fóliát leveszem róla, a felesleges levet leszívom, majd a mézzel a bőrét bekenem és a lángot 180 C fokra visszavéve, addig sütöm, amíg ropogós, szép barna nem lesz a bőre.
Ekkor elzárom a lángot és hagyom a húst a sütőtálban 20 percet pihenni. Ezután szeletelem 7-8 mm vastagra.
Bármilyen köret illik hozzá, én most gombás, kukoricás párolt rizzsel tálaltam, ami úgy készült, hogy pici kacsazsíron az újhagymát, a gombát megpároltam, majd a megmosott rizst is hozzáadtam, sóval, borssal ízesítettem és egy kissé pirítottam. Ezután a rizs mennyisége 3 dl volt, ezért 4,5 dl forró vizet öntöttem rá, a lángot takarékra vettem, majd pár perc után elzártam, lefedve magától elkészült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése