2012. 02. 18.

TORTILLA SÜTÉS HÁZILAG, CSIRKÉS TACO, RÓZSABORS SZÓSZ, PARADICSOMOS SALSA,

A készen kapható tortilla meglehetősen drága, ezért szoktam inkább magam csinálni. Hasonló a palacsintához, de ezt kinyújtom nagyon vékonyra és szárazon sütöm meg mindkét oldalát forró elektromos serpenyőben. Azért elektromosban, mert ebben szoktam az óriás palacsintákat is sütni, és jobb minél nagyobb tésztát sütni, hiszen  annál könnyebb jól megpakolni.:)
ebben kétféle hús van csirke és szűzérme, kétféle szósz és a sali

TORTILLA TÉSZTA  OREGÁNÓVAL:
szilikon lapon könnyű nyújtani a legvékonyabbra
Hozzávalók:
60 dkg búza finom liszt
1 db közepes méretű főtt burgonya
2-3 dl langyos víz

friss vagy morzsolt oregánó
fél csomag sütőpor
1,5 dl olaj vagy olvasztott margarin


Elkészítés
oldalanként pár percig kell sütni
Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, a főtt burgonyát áttöröm, majd lassan adagolom bele folyadékot. Csak annyit amennyit felvesz, kézzel összegyúrom, nem kell sokáig csak amíg elválik az edény falától és egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kapok. Lefedem és egy fél órát állni hagyom.


salsa szósz
Ezalatt készítem el a paradicsomos szószt.


Ezután kiborítom az asztalra és késsel folyamatosan felezgetem, amíg 8-12 kisebb gombócot nem kapok. Nyújtófával egészen vékonyra kinyújtom, (a legjobb szilikon lapon) lehetőleg megtartva a kerek formát.


Bekapcsolom az elektromos sütőt 200 C fokra és szárazon pár percig sütöm mindkét oldalukat. Egymásra rakom őket, majd lefedem, hogy ne hűljön ki és ne száradjon tovább, mert akkor törik.


SALSA SZÓSZ:
kétféle szósz
5 db húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
chili szósz (üveges)

koriander levél
oregánó
cukor
őrölt bors
olaj


Elkészítés: Egy edényben kevés olajon dinsztelem a lereszelt hagymákat, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, amit előtte forró vízbe pottyantottam, hogy a héját könnyebben tudjam lehúzni. Fűszerezem ízlés szerint, egy kevés csípős chili szószt is adok hozzá.  Lassú tűzön 10 percet forralom, kevergetve és készen is van.


CSIRKÉS TACO, PARADICSOMOS SALSÁVAL ÉS HÁZI TORTILLÁVAL:


friss, szép színes, egészséges, finom, mi kell még?
SALÁTA:
1 db jégsaláta
fél kígyó uborka
2 db paradicsom
1 doboz póréhagyma csíra
1 zacskó színes répa csík


Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverem a vékony csíkokra vágott uborkát, az apró kockákra vágott paradicsomot  és a vékonyra szelt jégsalátát a többi hozzávalóval. 


pácolódik a hús
PÁCOLT RÁNTOTT CSIRKE CSÍKOK:
Pác:
olaj
2 dundi gerezd fokhagyma
mild curry por

őrölt bors
sötét szója szósz


1 egész tanyasi csirkemell


Bunda:
liszt, tojás,  zsemlemorzsa


Elkészítés: Egy kisebb tálban összekeverem a pác hozzávalóit és az 1-2 cm-es hosszú csíkokra vágott csirkemell filéket beleforgatom. Lefedem és a hűtőben  és másnapig állni hagyom.


sülnek a csirke csíkok, de tettem mellé rántott szűzérmét is.
Másnap hagyományos módon bepanírozom és kisütöm. A megsült húsokat vékonyan felkockázom vagy csíkozom és a salátával, szósszal a tortilla közepére halmozom. 
Tölcsért formázok belőle vagy csak félbe hajtom és  melegen tálalom.


elég jól néz ki:)
Ha 12 db tortillát sütök akkor 12 db rántott hús kell hozzá.


JOGHURTOS RÓZSABORSOS SZÓSZ:
pattog a rózsabors
Hozzávalók:
0,5 l joghurt
1 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma reszelve
2 kiskanál  balzsamecet
fél citrom leve

2 kiskanál cukor
8 dkg rózsabors
2 kiskanál mustár


Elkészítés:
Egy serpenyőben kevés olajon a klopfolóval kicsit szétnyomott rózsaborsot és a finomra reszelt hagymát megfuttatom,  ezután 


mehet bele a joghurt, a citromlé, mustár, só, cukor, balzsamecet és lassú forralással, kevergetve (a cukor miatt leéghet) besűrítem, ez kb. 25 perc. Készen van.


rózsabors szósz
A borsmártások készülhetnek egyformán, akár zöld borsról, akár rózsaborsról van szó.
Nem csípnek, kellemes az ízük, ha van itthon, teszek bele bort is, de most nem volt:-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése