2012. 02. 11.

RIGÓ JANCSI MEGGYEL

Ma egy újabb süti következik, a múltheti tejszínes meggyesnek nagy sikere volt, ezért ma, hogy ne legyen unalmas, egy hasonlót készítek, de csokisat:)

Rigó Jancsi meggyel, nem vágtam kockára mert csomagolni egyszerűbb szeletben
Rigó Jancsit, meggyel gazdagítva.

RIGÓ  JANCSI MEGGYEL GAZDAGÍTVA:
Hozzávalók:
tészta:
7 tojás
7 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál olaj
6 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
pici őrölt fahéj



krém:
4 dl habtejszín
1 dl tej
4 evőkanál cukor
5 evőkanál holland kakaópor
2 csomag vaníliás cukor
1,5 csomag zselatin fix
rumaroma


meggyzselé:
1 üveg meggybefőtt
3 db lapzselatin


csokimáz:
5 evőkanál cukor
5 evőkanál víz
5 evőkanál holland kakaópor
10 dkg teavaj


Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és pici cukorral kemény habbá verem. A sárgájához hozzáadom a cukrokat, fahéjat, olajat, kakaóport és jól kikeverem, majd mehet bele a liszt és a sütőpor illetve a fehérje hab is.

Egy sütő méretnek megfelelő nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, ebben elsimítom a piskótát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, majd  papírt lehúzom róla és a két szélét 1 cm vékonyan levágom (ezek lesznek a tartókák a krémben), majd a maradékot hosszában elfelezem, ezek lesznek az alsó és felső lapok.

A meggyzselét készítem el először, mert annak hosszabb idő kell amíg megdermed. A meggybefőtt levét félig kiöntöm,  a maradékot egy hőálló tálba teszem, vízben áztatott és kinyomkodott  lapzselatint adok hozzá és a mikróba teszem 2 percre, de ne forrjon fel! Ezután kiveszem kevergetem, hogy  a zselatin biztosan feloldódjon, majd kiteszem az erkélyre (mivel -8 C fok van), ott hamarabb lehűl.

A krémhez először egy kisebb hőálló tálba teszem a tejet, a holland kakaóport és a cukrot. Ezt is mikróban felmelegítem, hogy a kakaópor feloldódjon tökéletesen. Kevergetem , majd ez is mehet az erkélyre, hűlni.

Egy nagyobb tálban a 4 dl habtejszínt, a vaníliás cukrokkal,  felverem kemény habbá. Hozzászórom a zselatin fixet, majd tovább keverem , miközben a kihűlt csokis krémet is belecsorgatom.

Tálcára rakom az alsó piskótát, erre halmozom az összes meggyes zselét, kézzel vagy késsel elsimítom.
Erre jön a 2 vékonyabb piskóta csík, mint két tartó sín, amire az összes tejszínhabos-csokis krém kerül.
A csokis krém akkor finom, ha nem túl édes, mint a Rigó Jancsinál elvárható:)

Ráborítom a tetejét, lenyomkodom, hogy a széle is egyenletes legyen, majd elkészítem a hozzávalókból a csokimázat, amit ráfolyatok a tetejére, elsimítom.

Ha a teteje megdermedt akkor szeletelhető, persze jobb lenne a Rigó Jancsinál megszokott kockákra, de én viszek be a suliba, ezért a csomagolás egyszerűbb, ha szeletekre vágom.

Juj de kár, hogy fogyózom, mert ez egy nagyon-nagyon finom süti:-(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése