2012. 02. 24.

BOLOGNAI RAGUS, SPENÓTOS KRÉMSAJTOS LASAGNE HÁZI TÉSZTÁVAL

Ma újra előveszem a csodás tésztagépemet Atlas Marcato 150 és lasagne tésztát készítek. Na, hát az összes  tészta közül ez a legegyszerűbb.
Egy nagyobb tepsinyi adagot készítek, nagyon finom lesz.:)

spenótos, bolognai ragus, krémsajtos lasagne



BOLOGNAI RAGUS, SPENÓTOS LASAGNE:
Hozzávalók:
házi tészta:
4 db tojás
42 dkg finom liszt



Bolognai ragu:
0,5 kg darált hús 
40 dkg sárgarépa
2 vastag ág szárzeller
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj

őrölt bors
1 db zöldpaprika
400 ml hámozott, paradicsom kocka
4 dl passzírozott paradicsom
oregánó
bazsalikom
kevés cukor
őrölt babér


40 dkg leveles spenót
30 dkg tejszínes krémsajt (tömlős)
4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
4 dkg reszelt parmezán sajt a tetejére


Elkészítés:  Először a bolognai ragut készítem el: a hagymákat felaprítom és olajon megdinsztelem, ezután hozzáadom a darált húst, kevergetve pirítom, amikor kifehéredett akkor adom hozzá a karikákra vágott szárzellert, sárgarépát, zöldpaprikát.

Pár percig tovább kevergetem majd mehet bele a kétféle paradicsom, fűszerezem ízlés szerint bazsalikommal, oregánóval, őrölt borssal, sóval, pici cukorral, őrölt babérral.

Lefedem és lassú tűznél, néha megkevergetve fél órán át párolom.



A házi lasagne tésztát 4 tojásból elég készíteni, 4 adaghoz. A tészta hozzávalóit gyorsan kidolgozom kézzel, asztalon kisodrom egy vastagabb hengerré, majd 5-6 felé vágom. A tésztagépen átengedem 1-5 fokozatig mindegyik csíkot, majd nagyobb darabokra vágom és bő olajos, sós vízbe 1-2 percet forralom. Ezután leöntöm róla a víz nagyobb részét, hogy ne ázzon a tészta, de nem hagyom szárazon sem, mert gumis lesz.



Egy nagyobb tepsit kiolajozok, erre kerülnek az alsó tészta lapok. Erre kanalazom a bolognai ragu 2/3 részét. Erre újabb lapok jönnek, amire a spenót leveleket terítem (én fagyasztottal dolgoztam, azt előtte kiengedtem), borsozom, 4 gerezd fokhagymát reszelek rá, majd a 3 tömlős sajtkrémet is rányomom darabokban.
Ezt befedem a maradék tésztával, amire a maradék bolognai ragu kerül. A tetejét meghintem egy kis zacskónyi reszelt parmezán sajttal.


Előmelegített 180 C fokos sütőben fél órát sütöm, amíg szépen megpirul a sajt a tetején.

Tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyom, mert csak akkor szeletelhető szépen.



Megjegyzés:
A spenótos tölteléket máshogy is elkészíthetjük, pl. úgy mint a spenót főzeléket vagy csak megdinszteljük és a sajtot rányomjuk. A sóval óvatosan bánjunk, mert a sajtok is és a ragu is meg a tészta főzővize is sós.

Szaftos és finom így készítve, de mégsem tocsog a besamel mártásban.



A tányéron lévő mennyiséget éppen most ettem meg, hát meg kell dicsérnem magamat, igen jól sikerült.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése