2012. 02. 02.

SOMLÓI GALUSKA mint SOMLÓI TORTA

Ezt a sütit már napot óta szerettem volna elkészíteni, mert még viszonylag sok dióm maradt az ünnepekről.
A somlói galuskát nagyon szeretjük, ez szinte ugyanaz, csak nincs feldarabolva.
2 tortát csináltam, tehát a  mennyiségeket  felezni kell:

somlói galuska helyett torta


SOMLÓI TORTA:
2 tepsinyi piskóta és a diós és vaníliás krém
Hozzávalók:


sárga piskóta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
pici só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál olaj


kakaós piskóta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
diós krém
2 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál olaj
pici só


diókrém:
25 dkg durvára darált dió
1 marék kandírozott narancshéj
2 evőkanál cukor
1 dl tej
2 kiskanál liszt
2 evőkanál (szilva) lekvár
őrölt fahéj
rumaroma
2 marék aranymazsola
1 csomag vaníliás cukor

2 torta megkenve de még a csokimáz előtt
vaníliás krém:
9 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukor
50 dkg margarin
20-25 dkg porcukor


Tetejére csokimáz:
10 evőkanál víz
10 evőkanál cukor
7 evőkanál holland kakaópor
rumaroma
10 dkg vaj


Felirat hozzáadása
Díszítéshez:
grillázs mogyoró




Elkészítés:
Két piskóta lapot készítek az egyik sima, a másik kakaós piskóta lapos tepsiben. (a tepsi a sütő méretének megfelelő)

csokimázzal bevonva
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici cukorral és sóval kemény habbá verem, a sárgáját a többi cukrokkal és olajjal habosra keverem, hozzáadom a lisztet és sütőport (a kakaósba  kakaóport is) majd beleforgatom a fehérjehabot és sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt 180 C fokon kisütöm, majd hagyom kihűlni mind a két lapot, a papírt leszedem róluk és 3 felé vágom őket, lehetőleg egyformák legyenek.

A diós krémhez a durvára darált diót az összes hozzávalóval edényben felforralom, majd hagyom kihűlni.

A vaníliás krémhez a margarint a porcukorral egy nagyobb tálban jól kikeverem. A 2 csomag vaníliás pudingot a leírás helyett csak 9 dl tejben felfőzöm és csak 1 evőkanál cukrot adok hozzá. Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd hidegen összekeverem a kikevert cukros margarinnal. Géppel újra keverek rajta, hogy jó habos, könnyű legyen.

2 tálcát veszek elő, és egy-egy lapot ráhelyezek, erre jön az egész  diós krém. A diós krémet ha elsimítottam, rákenem a vaníliás krém felét. Erre jön a következő piskótalap, majd a maradék vaníliás krémet rákenem és az oldalát is vékonyan bevonom.

Elkészítem a csokimázat. Egy edényben a hozzávalókat felmelegítem, majd a vajat is belekeverem, ezután ráfolyatom a torták tetejére, elsimítom rajta, az oldalára is jusson, végül grillázs mogyoróval is megszórom.

Ha megdermedt a csokimáz azután szeletelhető. Tejszínhabbal tálaljuk.



A végére jöjjön még egy tepsis baconos tojásrántotta:

nagy kedvenc a tepsis tojásrántotta:)
Hozzávalók:
10 db tojás
13 szelet bacon szalonna
1 db lila hagyma
6 db koktél paradicsom
1 dl tejszín

olaj

Elkészítés: Egy tepsibe ütőpapírt teszek, a bacon szalonna szeleteket szorosan egymás mellé rakom, erre jön az apróra vágott lila hagyma, a darabolt koktél paradicsom (lehet még gombát, kukoricát, kolbászt, bármit belerakni), meglocsolom 3 evőkanál olajjal és 150 C fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a szalonna szépen összekunkorodik. A tojásokat a tejszínnel és sóval felverem, ráöntöm a megsült szalonnára és visszatolom a sütőbe, készre sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése