2012. 02. 16.

GESZTENYÉS MEGGYES PISKÓTA

Volt itthon gesztenye massza, ezért most egy gesztenyés süti következik. Gondolkodtam, hogy tekercs legyen vagy szelet, de aztán mivel meggyet is szeretnék bele tenni, így maradtam a megszokott formánál. Elég jól bevált, hogy levágom vékonyan a széleit és azokat használom fel a meggy megtartására.



GESZTENYÉS-MEGGYES  PISKÓTA:
Hozzávalók:
tészta, krém, meggydzsem
tészta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
5 evőkanál liszt
1 dl tejföl
3 evőkanál olaj
pici só
1 csomag sütőpor


krém:
25 dkg gesztenye massza
25 dkg margarin
1 kis rumaroma
a vékony tésztacsíkok közé kerül a meggydzsem
5 evőkanál porcukor


meggydzsem


csokimáz:
3 evőkanál cukor
3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál víz
5 dkg margarin


reszelt fehér csoki a tetejére


csokimázzal és reszelt fehér csokival
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból, piskótát sütök úgy, hogy a tojások fehérjét külön választva kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral, olajjal, tejföllel, kakaóporral szintén jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport illetve a fehérje habot is. Előmelegített sütőben, a sütő méretének megfelelő sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 180 C fokon 12 perc alatt kisütöm.
Hagyom kihűlni, majd lehúzom róla a sütőpapírt és a széleiből hosszában 3 vékony csíkot vágok le, a maradékot pedig félbe vágom.
Így megkapom az alsó és felső piskóta lapot és 3 vékonyat, ami majd a meggyet fogja közre.

A krémhez  gesztenyemasszát a margarinnal, porcukorral, rumaromával kikeverem.

szeletelhető, nekem tetszik
A kihűlt alsó lapra kanalazom a krém felét, elsimítom, majd 2 vékony csíkot teszek rá, aminek a közepére végig kanalazom a meggy dzsemet. (jó a befőtt vagy a fagyasztott meggy is) Erre jön a harmadik vékony csík tészta és ezt befedem a maradék krémmel. Erre kerül a teteje, amit lenyomkodok, az oldalán is elsimítom a krémet.

A csokimázhoz valókat egy edényben felolvasztom, majd ha sima és fényes akkor rácsurgatom a süti tetejére, késsel elsimítom, reszelek rá egy kevés fehér csokit és mehet a hűtőbe dermedni.

Nagyon egyszerű, aki nem szereti a margarinos krémet, az kicserélheti tejszínhabra is, de abba bele kell tenni 1 csomag habfixálót, különben nem lesz a krémnek tartása.

Most, hogy nézegetem a képeket, annyira ronda ez az alumínium tálca, de csak ez ami olyan hosszú, hogy elfér rajta a süti. ígérem, hogy egyszer veszek már egy szebbet, de mindig elfelejtem:)))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése