2012. 01. 06.

WOKBAN PIRÍTOTT PÁCOLT CSIRKEMELL CSÍKOK ÜVEGTÉSZTÁVAL, ZÖLDSÉGEKKEL

Szerintem nagyon egészségesek a sok-sok zöldséggel készített wok-ban pirított, bármilyen húsfélével elkészíthető ételek.

Tavaly óta van wok serpenyőm,  de többszöri használat után rájöttem, hogy mi lehet a probléma.
Kerámialapos villanytűzhelyem van és a wok edénynek az alja eléggé kicsi, így keskeny felületen érintkezik a hővel, ami nem segíti a gyors és erős felmelegedést. A magas hőmérséklet szükséges lenne ahhoz, hogy piruljon és ne párolódjon.

Amikor friss zöldséggel készítem, akkor gyufaszál méretűre vágom a zöldségeket, de most fagyasztott zöldségkeverékkel csinálom, így egyszerűbb is és a készen kapott kínai zöldségkeverékbe különlegesebb zöldségek is vannak.

Többféle pácot is szoktam csinálni, kókusztejest, szójaszószost, bor alapút, a fűszerek: szecsuáni bors, fahéj, fokhagyma, gyömbér, curry, kurkuma, durvára darált színes bors, garam masala, amiket általában használok, de vannak készen kapható wok fűszerkeverékek és azok is nagyon jók.

Ami a lényeg, hogy gyorsan, magas hőmérsékleten, pár percet kell forgatni fajtánként az alapanyagokat, először a hagymákat, majd a zöldségeket és végül a húsfélét. A pirított alapanyagokat kiszedjük, lefedve melegen tartjuk, végül az egészet összevegyítjük és felforrósítjuk.

Köretként jó az üvegtészta, különböző rizsfélék, spagetti.

(A fentiek miatt nem wokban készítem az ételt, hanem széles és lapos serpenyőben.)


PIRÍTOTT, PÁCOLT CSIRKEMELL CSÍKOK, ZÖLDSÉGEKKEL ÉS ÜVEGTÉSZTÁVAL:
ez kell hozzá
Hozzávalók:
Pácléhez:
2 evőkanál zöld curry paszta (de jó a sárga curry por is)
1 evőkanál garam masala (por vagy paszta is jó)
1 kiskanál kurkuma


1,5 dl vörösbor (fehér is jó)
1 kiskanál őrölt fahéj
ujjnyi vastag friss gyömbér reszelve
3 gerezd fokhagyma reszelve


3 db csirkemell filé
500 g üvegtészta (metélt)
60 dkg  kínai zöldségkeverék
hozzákeverem az üvegtésztát
20 dkg gomba szeletelve
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
szójaszósz


olaj




Elkészítés: A páchoz valókat összekeverjük és a megmosott, vékony hosszúkás csíkokra vágott csirkemellet belefogatjuk, fóliával lefedve a tálat hűtőbe pácoljuk 1 napot.

szögletes formába tálalom
Másnap a lapos serpenyőben kevés olajat forrósítok, ebbe pirítom meg a zöldségeket majd  a pácból kiemelt húst. Szójaszósszal meglocsolom, majd összekeverem és újból visszateszem a serpenyőbe őket, hogy átpirítsam.

Az üvegtésztát a leírás szerint elkészítem, de általában ezt a tésztafélét nem kell főzni csak forróvizet önteni rá és 2-5 percig állni hagyni benne, ez idő alatt felpuhul, leszűröm, leöblítem  és tálalható is.
különböző formák a szép tálaláshoz
Szeretem összekeverni a tésztát a pirított hússal és zöldségekkel.:)


Karácsonyra kaptam a szögletes formákat (a KIKA-ban vettük), kerek már volt eddig is. Igazán egyszerű velük dolgozni, mert nem tapad hozzá semmi, így csak beletöltöm, egy kissé ellapogatom és már le is húzható, a formáját pedig megtartja még így is, hogy tésztás ételről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése