2012. 01. 20.

SERPENYŐS ROZSDÁS MARHAHÚS, SZALVÉTÁS GOMBÓCCAL

A következő ételt szerintem mindenki szereti. Nagyon könnyű elkészíteni, egy kicsit időigényes a 4 órás párolás, de addig bármit csinálhatunk. Vörösborból használjunk hozzá finomat, nekem szerencsém volt ezzel, mert hétfőn Gusztáv névnap volt:)


rozsdás marha fehérpecsenye, szalvétás gombóccal


SERPENYŐS  ROZSDÁS  MARHAHÚS:
most kezdi a több órás párolódást, jóféle vörösborban:)
Hozzávalók:
6-7 vastagabb szelet marha fehérpecsenye
(de másmilyen marhahús is jó)
1 db sárgarépa
1 db fehér répa
3 db vöröshagyma
2,5 dl finom vörösbor
1 db paradicsom
4 óra párolás után így néz ki
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű
magos mustár
durvára darált színes bors
őrölt fekete bors
őrölt kömény
őrölt babérlevél

zsiradék


Elkészítés: A marhahúst vastagabb (1,5 cm) szeletekre vágom majd egy nagy serpenyőben olajon a húsok mindkét oldalát megkapatom.

Ezután hozzá teszem a felaprított hagymákat, répákat, paradicsomot, felöntöm a vörösborral, meghintem jó sok borssal és a többi fűszerrel is.

Lefedem és néha ránézek, a húst többször megfordítom, de legalább 3-4 órát párolom. Ha közben a levét elfőné akkor pótolom.
kiszedtem a húst egy tálba

Félidőben a magos mustárt is belekeverem.



Amikor a hússzeletek megpuhultak kiszedem őket egy tálba. A  szaftot  botmixerrel pépesítem majd visszaöntöm a hússzeletekre és készen is van.


SZALVÉTAGOMBÓCHOZ:
Hozzávalók:
3-4 db zsemle, kifli vagy kenyér szelet
1 db vöröshagyma
a húsra töltöttem a turmixolt szaftot, nyammmiii
3 db tojás

őrölt bors
petrezselyemzöld
olaj
liszt
hideg víz


Elkészítés: A zsemléket felkockázom, tepsibe teszem, olajjal meghintem és világos barnára sütöm.

Egy nagyobb tálba teszem a többi hozzávalót, vizet és lisztet annyit adok hozzá, hogy nokedli állagú tésztát kapjak.

Ebbe e tésztába szórom bele a megpirult zsemlekockákat, átkeverem, majd olajozott alufóliára szedem ki, ahol hengert formálok belőle. (akkorát amekkora kényelmesen elfér a forróvizes edényben)

a tésztát alufóliába, majd sütőzacskóba rakom

fő a sós vizben


Egy nagy széles  lábosba sós vizet forralok, az alufóliába csomagolt tésztát sütőzacskóba teszem, és ezzel együtt teszem bele a forró vízbe ahol 20-30 perc alatt, a vastagságától függően, elkészül.



Ekkor kiveszem, lehúzom róla az alufóliát és 1-1,5 cm vastagságúra szeletelem. Ezt kínálom köretnek a rozsdás hús mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése