Mivel tudja milyen jókat szoktam főzni, így most Neki készítettem az ünnepi burgonya köretet és az oldalas mázán is változtattam, ez persze 2 okból is jó, mert megoszthatom Veletek az újdonságot és a Mindmegettére is feltölthetem, mert megint van egy receptverseny, amin muszáj részt vennem:)
| illatos mézes-mázas oldalas, baconbe tekert sajtos burgonyapürével | 
ILLATOS MÉZES- MÁZAS OLDALAS, BACONBA TEKERT SAJTOS BURGONYAPÜRÉVEL:
| az oldalas és a fűszerei | 
1 csík oldalas feldarabolva a csontok mentén
só
színes borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma felkarikázva
Máz:
5 evőkanál ketchup
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál édes chili szósz
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt gyömbér
1,5 dl ízletes vörösbor
Végén:
1-2 evőkanál gesztenye méz (más méz is jó)
Köret:
2 kg burgonya
2 dl forralt tej
olívaolaj
só
színes borskeverék
bacon szeletek
reszelt sajt
Elkészítés: A körettel kezdem: a burgonyát megpucolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm, majd forró tejjel és egy kevés olívaolajjal lazítom. Az állaga olyan legyen, hogy kanállal vagy kézzel formázható legyen, tehát elég sűrű.
| burgonyapüré baconbe tekerve | 
| megsült, a szalonna egy picit szétnyílt | 
(a szalonna sütés közben összezsugorodik, ezért ezt vegyük figyelembe)
A tetejét meghintem színes borskeverékkel és reszelt sajttal, majd 180 C fokon, légkeveréssel, kb 15 perc alatt megsül.
Az oldalast megmosom, feldarabolom, sózom, borsozom, apróra vágott fokhagymával is beszórom.
A mázat egy üvegtálban elkészítem, összekeverem a hozzávalókat és minden darab oldalast megforgatok benne.
| minden darabot megforgatok a mázban | 
Betolom a sütőbe és 1 órán át sütöm. Ezután a zacskót körben levágom róla és gesztenyemézzel lecsurgatom az oldalasokat. Ekkor már fincsi puha a hús, a gesztenyemézet rásütöm és mivel ez a méz nagyon tömény és nagyon illatos, fantasztikus aromát kölcsönöz az amúgy is illatos húsnak.
| 1 óra sütés után a zacskót levágom körülötte | 
| gesztenye mézet csurgatok rá | 
| elkészült az illatos mézes-mázas oldalas | 
Hát isteni lett és a Mariann biztosan megnyalja majd mind a 10 ujját:)
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc.
Eszméletlenül jól néz ki, kár, hogy nem láttam meg előbb! Nem baj, most hétvégén megpróbálom megcsinálni. Egyébként érdemes lenne feltöltened a képekkel együtt erre a receptes játékra, mert ez gyönyörű!
VálaszTörlésKöszi Évica, kedves vagy:)
Törlés