2012. 12. 30.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉVEL ÉS VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL

Sok éve, hogy minden december 30.-án kolbásszal töltött karajt sütök. Miért? Mert egy kisebb részét megesszük a többi megy a szilveszteri hidegtálra.

A húst  akkor lehet jól szeletelni, ha állt egy napot a hűtőben.

Köretnek, hogy ünnepi legyen  színesebb köretet választottam.




KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ, SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ, VÖRÖSBOROS PÁROLT KÁPOSZTA:
Hozzávalók:


egybe karaj
1 szál csabai kolbász

őrölt kömény
frissen őrölt színes bors
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 db vöröshagyma szeletelve
1 dl bor
1 sütőzacskó

Spenótos burgonyapüré:
2 kg burgonya
30 dkg leveles spenót
spenótos burgonyapüré
8 dkg vaj

tej
1 db reszelt fokhagyma
őrölt bors

Vörösboros párolt káposzta:
2 dl vörösbor
1 kis fej lila káposzta
arasznyi póréhagyma
olaj
őrölt kömény

cukor
ecet
balzsamecet

Elkészítés: Nem muszáj sütőzacskóban megsütni, de annyira egyszerű így és olyan finom porhanyós lesz a hús, hogy újabban sokszor használok sütőzacskót.


megsült a kolbásszal töltött karaj

A húst megmosom, tálcára teszem és egy éles és hosszú késsel , lehetőleg középen üreget vágok. Ebbe tolom be a kolbászt, majd körben jól befűszerezem.

A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy nagyobb tepsibe teszem a sütőzacskót, belekarikázom a vöröshagymát és a fele apróra vágott fokhagymát.  A másik fele fokhagymát a húsra szórom és beleteszem a zacskóba. Aláöntöm a bort és szorosan lezárom. A zacskót a fölső részén jó pár helyen megszurkálom, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle.

Betolom a sütőbe és 1:40 percig rá sem kell nézni. Ezután a zacskó tetejét levágom róla és hagyom egy kicsit pirulni a tetejét.



Ezután tálra szedem a húst és várok vele 20 percet, mielőtt felszeletelném.


A spenótos burgonyapüré csak annyiban különbözik a simától, hogy a tejbe beleteszem a parajlevelet és úgy forralom fel. A főtt burgonyát összetöröm, a fokhagymát , vajat hozzáadom, sózom, majd fellazítom a forralt spenótos tejjel.

még párolódik a káposzta
A lila káposztához a káposztát felszeletelem. Egy serpenyőben olajon megdinsztelem az apróra vágott póréhagymát, erre jön a szeletelt káposzta. Fűszerezem sóval, köménnyel, majd fedőt teszek rá és hagyom párolódni.
A végén adom hozzá a cukrot és az eceteket.

Időt a káposztához nem írok, mert van aki ropogósan szereti, ez kb. 10-15 perc párolás, én viszont puhábban szeretem ez több időt vesz igénybe. A bort teljesen elpárolom a káposztáról.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése