2011. 12. 24.

ÜNNEPI MASCARPONÉS TORTA: EPERREL, KÓKUSSZAL, FEHÉR RUMMAL

Ma karácsony van és valamilyen sütit is készítek a pulyka mellé, de most kivételesen nem a szokásos diós-mákos-almás stb. mivel ebből már 2 x sütöttem, hanem a kedvencemet. Mi is a kedvencem? Hát a mascarpone krémes sütik. Van fagyasztott eprem, még nyáron szedtem Pomázon és van itthon kókusz is meg Malibu, illetve vettem rózsavizet a bonbon készítéshez, így most ezt is belerakom.

Szervezésileg az a legjobb, ha ezzel kezdek, mert a pulykának sokat kell sülnie, a sütinek viszont több órát kell dermednie.

másnapra már egy jó darab elfogyott:)




mehet a hűtőbe pár órát dermedni, mielőtt felvágom


MASCARPONÉS, EPRES, RUMOS-KÓKUSZOS TEJSZÍNES  TORTA:
Hozzávalók:
pár dolog kell hozzá
Tészta:
8 tojás
7 evőkanál barna cukor
5 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor


Epres krém:
30 dkg eper 
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone krém
a piskótát először félbe, majd a vastagságát is félbe vágom
3 db lapzselatin
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál rózsavíz (el is maradhat)
3 evőkanál porcukor


Rumos-kókuszos krém:
9 dkg kókuszreszelék
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone krém
3 db lapzselatin
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor
6-7 evőkanál Malibu rum


Tetejére:
keretben könnyű tölteni a lapokat
kandírozott narancshéj apróra vágva


Elkészítés:


A kakaós piskótát hagyományos módon, lapos tepsiben (mely a sütő méretének megfelelően nagy) sütőpapírral bélelve megsütöm 13 perc alatt, 180 C fokon.
Így: A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgájákat a cukrokkal és vajjal jól kikeverem, beleszitálom a lisztet, sütőpor, kakaóport és végül a fehérjehabot.

eper szemeket is teszek bele, díszítésként
Amíg sül a tészta a krémeket elkészítem:
Nagyon egyszerű, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szinte egyformán készülnek, két tállal dolgozom, mindegyikbe kerül habtejszín és porcukor, ezt felverem kemény habbá. A zselatin lapokat langyos vízbe beáztatom.
Az eperből pár szemet meghagyok és a többit botmixerrel pépesítem, majd az egyik tejszínhez keverem, a másikba a kókuszreszeléket teszem. A kókuszosba Malibut öntök az epresbe rózsavizet, mindegyikhez hozzákeverek a mascarpone krémet és a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint is, amit egy kis vízzel mikróban pár másodperc alatt felmelegítettem.
tetejére kandírozott narancshéj került, elvégre karácsony van:)

 A megsült és kihűlt piskóta lapot először a tálca méretének megfelelően (amire teszem), félbevágom, majd a fél lapok vastagságát is félbevágom, így 4 db lapot kapok.

A tálcára teszem az alsó lapot, e köré teszek egy állítható karimát, ezután jön az epres krém fele, majd piskóta lap, a kókuszos krém fele, majd piskóta lap, erre az epres krém másik fele. Itt rakom sorba a meghagyott eperszemeket, erre az utolsó lap jön és a kókuszos krém másik fele. Szépen elsimítom.

/Ha most tavasz lenne vagy nyár, és friss lenne az eper, akkor a tetejét is eper szemekkel díszíteném, de a fagyott eper, lottyadt lesz a tetején és nem mutat szépen, ezért és persze ezzel tettem a karácsonyi hangulatot is bele, került a tetejére kandírozott narancshéj./

Lehet, hogy csurgatok rá a végén, csokit is:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése