2011. 10. 14.

GÓLYABÁLRA: FRANCIASALÁTA ÉS ÓRIÁS PALACSINTA BOLOGNAI RAGUVAL

Ma délután Gólyabál lesz a suliban amire nem nagyon akartam készülni, de a fiúktól hallottam, hogy reménykednek az óriás palacsintában amit már többször is csináltam.  A kérést pedig, főleg ha ételről van szó, mindig teljesítem:))

FRANCIASALÁTA:
Hozzávalók:


1 kg francia saláta alap
5 db krumpli
4 db alma
2 db csemege uborka
1 kis fej lila hagyma, apróra vágva,
öntethez:
850 ml tejföl
300 ml majonéz
ízlés szerint:  mustár, só, őrölt bors, balzsamecet, cukor, 


Elkészítés:

Az almát megpucolom  apró kockákra vágom, az uborkát is apró kockákra vágom. Az öntethez valókat egy nagy tálba összekeverem , hozzáadom, a lila hagymát, az uborkát és az almát.

Sós vízben 10-15 perc alatt megfőzöm a zöldségeket, a krumpli kockákat pár perccel később teszem hozzá, majd leszűröm és hagyom kihűlni. Ha kihűlt az öntettel összekeverem és készen is van.

Ezt a salátát szilveszterkor a hidegtála alapjaként szoktam használni, most viszont szendvics bagettbe teszem úgy, hogy félbevágom, az aljából kiszedem a belsejét, ide helyezek egy jégsaláta levelet (ez erősebb és ropogósabb, mint a fejes saláta) erre kanalazom a francia salátát, erre egy szelet sonkát teszek és még egy pár szelet uborkát is.


ÓRIÁS PALACSINTA, BOLOGNAI HÚSOS-GOMBÁS RAGUVAL:
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
1 l paradicsom sűrítmény
2 db paradicsom kockára vágva
1/3 csomag szárzeller feldarabolva
5 gerezd fokhagyma, reszelve
2 fej hagyma reszelve
25 dkg gomba darabolva
oregánó
bazsalikom
őrölt babérlevél
só,
cukor
durvára darált színes bors
olaj
zellerlevél


Elkészítés: A darált húsból a fűszerekkel a gombával és hagymákkal pörköltet készítek, amikor a levét elfőtte, még egy kevés vizet öntök még  alá és lefedve tovább párolom, majd egy jó fél óra múlva hozzáadom a paradicsompürét és pár percig ezzel is tovább forralom. Ha szükséges utánaízesítek.

Az óriás palacsintához sós palacsinta tésztát készítek, ezt a nagy méretű elektromos sütőben kisütöm, a ragut a palacsinta közepére halmozom, ráhajtom a palacsinta széleit, sajttal megszórom és azonnal tálalom.


(a kép nem adja vissza, de egy palacsinta 2 nagy merőkanál tésztából készült, nagyon laktató)


Csináltam az egyik fiú kérésére édeset is, meggyeset, csokiöntettel.



G.Tibi ezzel az adaggal próbálkozott, de kifogott rajta:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése