2011. 07. 31.

CHILI CON CARNE NEKEM CSAK MEXIKÓI CHILIS BAB

Többféle változatban készítem a chilis babot, attól függően, hogy az alap dolgokon kívül mit találok itthon. Ez az alap változat:





CHILIS BAB  MARHAHÚSSAL  ÉS   ZÖLDSÉGGEL:
Hozzávalók: 6 adaghoz


40 dkg darált marha színhús
50 dkg vesebab
7 db sárgarépa 
(vagy 40 dkg bébirépa)
2 db kaliforniai paprika
(ha nincs jó TV paprika is)
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
6 dkg bacon szalonna
8 db nagyobb paradicsom
(lehet 70 ml sűrített is, jóféle)
1 kiskanál római kömény
1 kiskanál őrölt kömény
1 kiskanál oregánó  
kevés kakukkfű
3 db sárga chili paprika
hintésnyi cayenne bors
2 kiskanál fűszerpaprika
1/2 kiskanál őrölt gyömbér
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál keserű kakaópor

olaj
1 db babérlevél
2 dl kukorica konzerv leszűrve vagy
(mexikói zöldségkeverék)




Elkészítés:
A babot előző nap beáztatom.

Egy jó nagy edényben olajon a szalonnát felkockázom, és a hagymával összepirítom, majd mehet bele a darált hús, só, fokhagyma, átkeverem, és fedő alatt 20 percig párolom. Ezután mehet bele az összes fűszer, a kaliforniai paprika falatnyi kockákra vágva és a bébirépa vagy felkarikázott répa, legvégül a bab. Ráöntjük a  felkockázott paradicsomot (paradicsomszószt) és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. Fedő alatt, 10 percenként megkeverve, lassan rotyogtatva legalább 2 órát főzzük.

Ekkor megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózunk, ha a bab még nem puhult meg, akkor tovább folytatjuk a főzést, majd utána ízesítjük egy kis chiliporral, majd beleszórjuk a kukoricát, és ezzel is 15 percig főzzük.

Friss kenyérrel, reszelt sajttal esetleg főtt tojással díszítve tálaljuk.





Igen laktató, finom étel.


Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Nehézségi fok: könnyű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése