2012. 11. 11.

MÁRTON NAPI LIBA LAKOMA ÉS A TÖBBI FINCSISÉG


Ez a hagyomány a római időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.A rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.) A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve “avis Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyedkezdő római szokásától. A reformációnak korában is folytatódott a hagyomány: a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló elsőírásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

Okosodás után jöhet a fincsi libasült:

Márton napi liba lakoma


LIBASÜLT ALMÁS ÁGYON, BOROS LILA KÁPOSZTÁVAL:

Hozzávalók:
száraz serpenyőbe a bőrős felével lefelé, elősütöm

2 db hízott libamell
1 db libacomb
2 db alma
1 db fehér hagyma
borsikafű
5 szem egész szegfűszeg
őrölt fahéj
kakukkfű

durvára darált színes bors
wok fűszerkeverék (vagy kínai 5 fűszer keverék)
1 dl vörösbor


Lila káposztához:
70 dkg lila káposzta
1 kis fej fehér hagyma

cukor
ecet
őrölt kömény
2 dl vörösbor

Elkészítés: A párolt káposztával kezdem: megmosom és vékonyra felszeletelem a lila káposztát. Ezután egy nagyobb serpenyőbe az apróra vágott fehér hagymát kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a káposztát. Sózom, kevés ecetet és cukrot is adok hozzá, majd lefedem és addig párolom, amíg a leve elpárolódik. Ezután hozzáöntöm a vörösbort, lefedem és tovább párolom. Összességében 2 órán át párolom és mindig adok hozzá egy kis bort. A végén újból ízesítem cukorral, ecettel és köménnyel.

mehet a sütőbe, lefedve

A liba mellet és combot megmosom, majd éles késsel a zsírréteget bevagdosom, rácsosan. Ezután egy serpenyőt rakok a tűzhelyre, zsiradék nélkül felforrósítom és ebbe teszem a libákat a bőrös részükkel lefelé. 15 percet sütöm, néha megforgatom, hogy mindkét oldala megpiruljon, ez idő alatt legalább 3 dl zsírt enged ki magából.

almán és hagymán sült liba java

A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Egy kisebb hőálló tál aljára szeletelem a hagymát és az almát, rászórom az egész szegfűszeget, őrölt fahéjat, majd megfűszerezem az elősütött libát. Só, durvára darált bors, kakukkfű, őrölt fahéj, borsikafű, kínai fűszerkeverék.



Ezután ráfektetem az almára és a hagymára, óvatosan aláöntöm a vörösbort,  lefedem alufóliával és 1 órát sütöm. Ezután a fóliát leveszem és további fél órát pirítom.



Amikor elkészült tányérra szedem és felszeletelem, krumplipürével és a boros lila káposztával tálalom.

surimi tekercs
feltekerés előtt
SURIMI TEKERCS:
Hozzávalók:

4-5 NORI lap
3 dl sushi rizs
6 dl víz
1 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 dl 3 % rizsecet

5 db surimi rákcsík
fél sárga kaliforniai paprika
fél avokádó
kevés pácolt gyömbér
lila hagyma

Elkészítés: A rizst alaposan lemosom, majd kétszeres mennyiségű vízben, cukorral és sóval, lefedve kis lángon puhára főzöm. Ezután hozzákeverem a rizsecetet és óvatosan forgatva lehűtöm, majd lefedem z elkészült, már ragacsos rizst.

a tekercsek felvágás előtt


A többi hozzávalót is előkészítem, a paprikát és az avokádót vékony csíkokra vágom, a surimit is elfelezem hosszában, a lila hagymát vékonyra szeletelem.


a kés legyen nagyon éles és minden vágás előtt le kell mosni

A nori lapot a fényesebb felével lefelé bambusz tekerőre rakom, amit én előtte egy nylon zacskóba szoktam bebugyolálni. Erre először egy nagyobb maréknyi rizst nyomkodok szét a nori lap 2/3 részéig, a végére mindig teszek pár szem rizst, hogy jobban összetapadjon.


ebbe japán omlett is van

a sushi mutatós és nagyon egészséges
Ezután belerakom a hagymát, paprikát, rák csíkot és az avokádót. Feltekerem, (de nem kell agyon nyomni), majd az elkészült tekercset tálcára teszem. Amikor elkészültem mindegyikkel, akkor egy nagyon éles késsel először félbe vágom, majd egymás fölé helyezem és ezután még 3 egyenlő részre osztom a sushi tekercseket. (persze ha vendégek jönnek, akkor a két végét is levágom, hogy szebb legyen)
banános túró rudi torta


BANÁNOS TÚRÓ RUDI TORTA:
Hozzávalók:

tészta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
1 csomag sütőpor
pici só

Töltelék:
1-2 db banán
0,5 kg túró
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
3 evőkanál porcukor
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló

Csokimáz:
3 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor (holland)
3 evőkanál víz
8 dkg margarin vagy vaj

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral szintén jól kikeverem, majd hozzáadom a tejet és a kakaóport, ezzel is kikeverem. Ezután keverem bele a fehérjehabot, szitálom bele a lisztet és a sütőport, elvegyítem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A széleit is elsimítom, ezután 180 C fokra előmelegített sütőbe 12 perc alatt készre sütöm. Kiveszem és papírral együtt az asztalra húzom a piskótát, ott hagyom kihűlni.

A töltelékhez egy nagyobb tálba teszem a túrót, a porcukrot, citromlevet és héját, majd összekeverem. Egy másik tálba a habtejszínt a porcukrot és a habfixálót verem kemény habbá, majd amikor elkészült összekeverem a túróssal. A krém készen is van.



A piskótáról lehúzom a papírt és a két hosszabbik szélét 2 cm vastagon levágom, ez lesz a banánt közrefogó része, a maradékot pedig hosszában csak elfelezem, ez lesz az alja meg a teteje.

Tálcára teszem az alsó lapot, erre a fele túrós tölteléket és elsimítom. Ezután a két szélére teszem a 2 vékony csík piskótát, úgy hogy közé férjen a banán. A banánokat belehelyezem, majd a maradék túrós tölteléket is ráhalmozom és elsimítom. Lefedem a tetejével.

A csokimázhoz egy kis edényben a hozzávalókat felmelegítem és amikor fényes és elolvadt a cukor, akkor ráöntöm a tetejére, késsel elsimítom.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése