2011. 12. 27.

SZILVESZTERI HIDEGTÁL, SONKATEKERCCSEL, SAJTTEKERCCSEL, KASZINÓTOJÁSSAL stb...



2011.12.31.





2012.12.31. most kevesebbet csináltam

Hosszú-hosszú évek óta minden szilveszterre csinálok több tálca hidegtálat. Ezt is elosztogatjuk, kap az anyu, a gyerek is visz magával a buliba, kap a Kriszti és a szomszéd Józsi-Katica is. Persze mi is szeretjük. Ilyenkor úgy tervezem az előző napi kaját, hogy sütök kolbásszal töltött karajt, ebből pár szeletet megeszünk a többi mehet a hidegtálra. Előző nap elkészítem a sajttekercseket, a francia saláta nem nagy dolog, a sonkatekercs szintén és még kaszinótojást teszek rá. Gyümölccsel, koktél paradicsommal díszítem, zselével áthúzom, miután ezzel mind elkészülök, úgy kifáradok, hogy mehetek is aludni:))

Na idén elhatároztam, hogy ennyire nem fárasztom ki magam, de azért hidegtál lesz:)

SZILVESZTERI HIDEGTÁL:
francia sali
Hozzávalók:


Franciasalátához:
1,5 kg mexikói zöldségkeverék
1 kg krumpli
4 db alma
2-3 savanyú uborka vagy csemegeubi
1 kis fej lila hagyma

Tartármártás:
1,5 l tejföl
4 dl majonéz
sütőzacskóba főzöm a sajtot legalább 30 percet
mustár
balzsamecet
ecet

őrölt bors
cukor
petrezselyemlevél
körözött 3 színben: pirospaprikával és spenóttal


Sajttekercshez:
70-80 dkg trappista sajt
10 dkg juhtúró
50 dkg tehéntúró
1 db lila hagyma
1 dl tejföl
őrölt kömény
a harmadába pirospaprika
a harmadába spenót levél

ilyen, ha kerül bele sonkaszelet is
van amikor vékonyabbakat csinálok, ezek most kövérebbek:)
mustár
sonka szeletek (nem szükséges)
/van amikor olívabogyót is rakok bele/


Kaszinótojáshoz:
16-18 db főtt tojás
tartár mártás

őrölt bors
tormás sonkatekercsek külön  elkészítve
mustár
liszt
tej vagy tejszín


Sonkatekercshez:
alulra tojáskrém, ezen ül a tojás
18-20 szelet szögletes gépsonka 
1 üveg ecetes reszelt torma
25 dkg tehéntúró



Sült szűz pecsenyéhez:
1 csík sertés szűz
durvára darált színes bors                                                             


Kolbásszal töltött karajhoz:
egybe csontos karaj
2 szál száraz kolbász
fűszerek
zsír
pici zselatinnal elkevert tartár mártással lekenem


Szintelen zselatin, lollo saláta, jégsaláta, koktél paradicsom, kígyóuborka, mandarin, narancs, aki szereti kaviár, metélőpetrezselyem, 




Elkészítés:
1. A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, borssal, sóval, cukororral, balzsamecettel és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockára vágott almát, a kis darabokra vágott csemege uborkát és a kihűlt zöldségeket.

2. A sajttekercshez a trappista sajtot (csak jó minőségűt, mert ha valami zsíros utánzat, az a főzés során eltűnik) 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, kevés forró vízben addig forraljuk, míg az egész elolvad, de még egyben ki lehet venni egy szűrőlapáttal. Asztalra borítjuk, kinyújtjuk, mint egy tésztát, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. A töltelék lehet: sonkaszeletek és arra halmozott és elsimított körözött, a körözött lehet különböző színű: piros/fehér/zöld is. Tálcára rakva egymás mellé hűtőbe rakjuk dermedni, és csak dermedés után szeleteljük fel, mint a szalámit, de 0,5 cm vastagságúra.

Olvastam, hogy van aki csak mikróban melegíti fel a sajtot egészen addig amíg teljesen felolvad utána szintén nyújtófával kinyújtja és tölti ízlés szerint, ezt még nem próbáltam.

Most a sajtot sütőzacskóban főzve és utána három részletben kiszedve 3 rudat nyújtottam , ez a legpraktikusabb megoldás, mert könnyen lehet eltakarítani utána.:) A kiszedést úgy oldottam meg, hogy az egész zacskónyi olvadt sajtot kiborítottam az asztalra, egy adagot belőle ott hagytam, rögtön kinyújtottam ,  a többit visszatettem a zacskóba és vissza a forróvízbe.

3. A kolbásszal töltött karajhoz felszúrjuk, majd megtöltjük a karajt, fűszerezzük sóval, fokhagymával és köménnyel, majd fólia alatt pirosra sütjük. (Előző nap kell megcsinálni, hogy vékonyra tudjuk szeletelni.)


4. A borsos szűzérme sülhet a karajjal együtt, de ezt durvára őrölt borskeverékbe forgatjuk, amikor már készen van. Hidegen szeleteljük vékonyra.

5. A sonkatekercshez az ecetes tormát a besamellel besűrítjük, és a sonkaszeletekbe töltjük. A másik, sokkal könnyebb elkészítési mód, újabban ezt használom, hogy az ecetes tormát tehéntúróval kikeverem és készen is van, tölthetőek a sonkaszeletek.

6. A kaszinótojáshoz a tojásokat megfőzzük,  elfelezzük  kikaparjuk a sárgáját és  1-1,5 dl tejben egy kis lisztet felfőzünk, hogy pépes legyen, ebbe szórjuk a kikapart és lereszelt tojás sárgájákat a mustárt, sót, borsot, pici balzsamecetet, felforraljuk állandó kevergetés mellett, mert könnyen leragad. Kanállal a fél tojások belsejét megtöltjük, egy tálra pedig kis halmokat nyomunk, amire ráültetjük a tojásokat. Egy kevés krémet hagyunk díszítésre. Tartár mártásba teszünk egy kis zselatint, ezzel lekenjük a tojásokat, díszítjük egy pötty tojáskrémmel és petrezselyem levéllel. 
A tálcáról szedjük  majd le darabonként amikor összeállítjuk a hidegtálat.

A hidegtálhoz a tálcára salátaleveleket helyezünk, ráhalmozzuk a francia salátát, és szépen elrendezzük a húsokat, díszítjük a sajttekercsekkel, sonkatekercsekkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A végén zselatinnal átkenegetjük, és bezsebeljük az elismeréseket, dicséreteket.

Kedves érdeklődő olvasók!  Mindenkinek Boldogabb Új Évet Kívánok !

2 megjegyzés:

  1. Andika, a "Szilveszteri hidegtál"-jaid bámulatba ejtőek, gusztusosak, elegánsak és roppant étvágygerjesztőek. Ha Te ezeket egyszerűen elkészítettnek tartod, arra már kíváncsi sem vagyok, hogy milyenek lehetnek a "komplikált" módon elkészítettek. Látszik, hogy hobbid a sütés-főzés, mert ezek előállításához hihetetlen energia szükséges és mégis elkészíted a jobbnál jobb ételeket és süteményeket. Mindehhez gratulálok és további sok sikert és elismerést kívánok az újévben is a csodálatos műveidhez! Puszi Judit

    VálaszTörlés
  2. De kedves vagy:)) Köszi szépen!

    VálaszTörlés