2012. 12. 23.

KARÁCSONYI BÉBI PULYKA, ALMA-RIBIZLI CSATNIVAL

A csatnikat előszeretettel készítem ünnepek alkalmával, mivel a húsok és a többi étel ízét kiemelik, az ízlelőbimbókat felpezsdítik, az ünnepi ételeket pedig nagyon feldobják.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen csatni legyen, hiszen már volt szilvás, barackos, narancsos és erdei gyümölcsös is, így most egy egyszerűbbet az almásat választom, persze egy kis ribizlivel:)



almás-ribizlis csatni

ALMÁS-RIBIZLIS CSATNI:
Hozzávalók:
ezek kellenek hozzá

2 kiskanál olaj
1 teáskanál római kömény, darálva
1 teáskanál édes kömény, darálva
2 db chili 
1 teáskanál őrölt gyömbér
1,5 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál koriander mag, őrölve
fél teáskanál szerecsendió, őrölt
5 dkg cukor
fél teáskanál őrölt zöld kardamom
0,5 dl víz
6 db alma, megtisztítva, felkockázva
30 dkg ribizli (fagyasztott)

Elkészítés: Egy edényben az olajat megforrósítom, beleszórom a darált római köményt és az édes köményt, majd megpirítom, ezután a felkarikázott chilit adom hozzá, majd a megpucolt, felkockázott almát. Sózom, majd fűszerezem gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal és felöntöm a fél dl vízzel.


Állandóan kevergetem, majd hozzáadom a többi fűszert is és a cukrot. A lángot közepesre veszem, majd a ribizlit is belekeverem.





12-15 perc alatt készre főzöm, tiszta üvegbe töltöm és a hűtőbe teszem ahol 1 hétig felhasználható.
A holnapi bébipulyka mellé fogom tálalni.




KARÁCSONYI BÉBIPULYKA:
Hozzávalók:
a befűszerezett vaj és a birsalmák várakoznak
1 db bébi pulyka (ez most 3,8 kg)
3 db birsalma
1 db fehér hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kakukkfű

őrölt fahéj
15 dkg vaj
szeletelt bacon
1,5 dl bor
1 nagy sütőzacskó


Elkészítés: Ez a pulyka elég nagy már, alig fért el a végén a sütőzacskóba, pedig a legnagyobba raktam:)

fűszeres vaj a bőre alá, almák, hagyma, fokhagyma a belsejébe

A pulykát megmosom és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt birsalma, a fokhagyma,  a negyedbe vágott fehér hagyma is. Mivel a bőre beszakadt, hústűvel megtűzöm.


baconnel betakarva


Kívül a pulyka nyaka bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt és befűszerezett vajat. A vajat sóval, kakukkfűvel és fahéjjal szórtam be előtte. A bőrét  beborítom bacon szalonnával, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 1,5  dl bort, a zacskót lezárom és tepsibe tolom, ahol 190-200 C fokon 3  órát sütöm. 3 óra után a levét leengedem  úgy, hogy a zacskót alul kiszúrom és hagyom, hogy kicsurogjon a felesleges lé a tepsibe. Ezután így zacskóval együtt átemelem (nem bonyolult) egy másik tiszta tepsibe és visszatolom további fél órára, sülni. Ekkorra már teljesen megsül a húsa porhanyós lesz és átveszi a birsalmának és a fűszeres vajaknak is az ízét. 


bor aláöntve, zacskó bezárva
(50 percet lehet számolni kg-ként)



3,5 óra múlva elkészült
Amikor elkészült, a sütőzacskót körben levágom róla, hagyom egy kicsit pihenni, forrón úgysem tudom szeletelni.

A birsalmákat és a hagymát kidobom belőle, majd a combokat és a szárnyakat egyben levágom, a mellét azt szeletelem.


ez a melle szeletelve



comb és szárny, ezt a gyerek ette:)
Köretként burgonyapürét és az almás-ribizlis csatnit tálalom.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Guszti, Én, Kriszti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése