2012. 08. 31.

EXTRA FINOM CSOKITORTA "DOBOS" TETŐVEL

Már nem merek olyat írni, hogy dobos torta, mert sem nem kerek, sem nem dobos és nem szeretném, hogy valaki kioktasson, hogy ez nem az.

Hosszúkás tortát csináltam, mert egyszerűen nem fér el egy kerek torta most a hűtőben.

A kedvenc csokikrémemet veszem elő /amire a Guszti nővére azt mondta, hogy a világon a legjobb és isten-császár-király vagyok/ annyi módosítással, hogy amikor készen van a krém, akkor még felvert tejszínnel tovább lazítom és így még finomabb lett:)
Az, hogy  dobos tetőt teszek rá, az is reggel jutott az eszembe, hát elég macerás, de most sütőpapíron dolgoztam vele és nem csepegtettem össze az pultot. A cukor tetőt nem vízzel, hanem olajjal készítem, gyorsabban megbarnul és ugyanolyan jó.
dupla tejszínes csokitorta, dobos tetővel



EXTRA FINOM CSOKITORTA DOBOS TETŐVEL:
az egyik már megsült, a másik még nem
Hozzávalók:

Tészta:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
pici só
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál tej
3 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál holland kakaópor

Krém:
30 dkg margarin
4 dl habtejszín 32 % (állati)
20 dkg cukor
1 dl erős lefőzött kávé
8 dkg holland kakaópor
1 db habfixáló

szeletelt mandula az oldalára

Tetejére:
15 dkg cukor
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral, citromhéjjal, sóval, olvasztott vajjal 5-6 percig géppel keverem, jó habosra.

Ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd beleforgatom a fehérjehabot is. Előveszek 2 tepsit (a sütő méretének megfelelőt), kibélelem őket sütőpapírral és az egyikbe beleöntöm a piskóta tészta felét, ezt betolom rögtön a sütőbe, amit előmelegítettem 180 C fokra és 12 perc alatt megsütöm, majd kiveszem.

A másik felébe a piskótának szórom a kakaóport és a tejet, kikeverem és ezt tésztát öntöm a másik tepsibe, majd ezt is 12 perc alatt megsütöm, kiveszem, hagyom kihűlni, majd mind a 2 tésztát hosszában 3 részre vágom.

A krémmel szoktam kezdeni, ezt előző nap is el lehet készíteni, mert hűlnie kell és e miatt tart 2,5 órát a torta elkészítése.
most kezd pirulni a mandula
A krémhez egy edényben felteszem forralni a 2 dl tejszínt, a margarint és a cukrot. Amikor már lassan forr akkor hozzáöntöm a presszókávét és ezt az egészet 10 percig forralom, eléggé habzik ezért néha kevergetem, majd lehúzom a tűzről.
nekem tetszik és milyen finom:)
Hozzászitálom a holland kakaóport és ezzel is kikeverem, majd hagyom kihűlni. Később a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.  Egy nagyobb üvegtálban a másik 2 dl tejszínt egy habfixálóval keményre verem. A megdermedt csokikrémet géppel szintén kikeverem, selymessé, majd ezt a könnyű krémet adagolom a felvert tejszínhabhoz és ezzel még tovább keverem egy rövid ideig. A krém elkészült.

A torta összeállítása: a 3 felé vágott piskótalapokat felváltva egymásra rakom, majd az alsó lapot egy tálcára teszem. Kémmel megkenek 5 lapot, az oldalára is jusson. A  6. lapra kerül az olvasztott cukor.

Ehhez egy edényben a cukrot az olajjal felfőzöm, és amikor minden cukorkristály elolvadt és a cukor is szép világos barna, az előzetesen felszeletelt piskótára csurgatom. Olajozott késsel elsimítom rajta, majd rögtön szét is választom a vágás mentén.
(Amikor kihűlt éles késsel még lehet a szélein javítani, levágni a felesleget.)

Az oldalára egy serpenyőben mandulaszeleteket pirítok szárazon és ezzel szórom be a tortát.


A tetejére felteszem a dobos tetőt és mehet dermedni vissza a hűtőbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése