2011. 08. 29.

MASCARPONEKRÉMES, ZABPELYHES TORTA KARAMELLIZÁLT BANÁNNAL ÉS ŐSZIBARACKKAL

A mai napon is egy tortát fogok sütni, mert a fodrász barátnőmnek Erikának lesz a névnapja, akkor, amikor nekem a szülinapom. Megbeszéltük, hogy átmegyek és egy fincsi gyümölcsös sütit viszek.
Banánnal még nem csináltam sütit eddig, - valamiért nem tetszettek - de most bevillant, hogy ez lehetne a nyerő íz:)) Természetesen az imádott mascarponét ki nem hagynám belőle,úgyhogy most ezt a sütit osztom meg:



KARAMELLIZÁLT  GYÜMÖLCSÖS  MASCARPONE KRÉMES  ZABPELYHES TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
2 db tojás
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál zabpehely
1 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
pici só
1 kiskanál őrölt fahéj

Krém:
1 csomag lapzselatin
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone krémsajt
1 narancs reszelt héja

Karamellizált gyümölcshöz:
3 db banán
2 db őszibarack
5 dkg vaj
8 dkg cukor

Tetejére:
4 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1-2 db őszibarack

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 170 C fokra. Először a tésztához egy tálban a tojásokat, a puha vajat, a cukrot, fahéjat és sót 5-6 percig géppel keverem, hogy jól felhabosodjon. Ezután hozzáadom a lisztet a zabpelyhet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt kerek kapcsos tortaformába (28 cm-es) öntöm és megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, de ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz a tészta. Kiborítom egy rácsra és hagyom kihűlni.

A karamellizált gyümölcsökkel kezdem. Egy serpenyőben a vajat a cukorral felmelegítem és kevergetve felolvasztom. A banánt karikákra az őszibarackot kis kockákra vágom és beleforgatom. Állandó kevergetés mellett karamellizálom, majd lehúzom a tűzről és félreteszem.

A krémekhez a lapzselatint a kezemben folyó langyos víz alatt megpuhítom majd egy hőálló tálba teszem, hozzáadom a cukrot és egy pici vizet és mikróban egy perc alatt felmelegítem, majd rögtön belekeverem a karamellizált gyümölcsöket.

Hagyom lehűlni, de néha megkeverem.

Egy másik tálban a habtejszínt a reszelt narancshéjjal felverem kemény habbá, hozzáadom a mascarponét és azzal is keverem egy ideig, majd az egészet belekeverem a banános-barackos cukros zselébe.

Beteszem a hűtőbe.

A serpenyőt újra előveszem, hogy a tetejére a kis kockákra vágott  őszibarackot a cukrokkal szintén karamellizáljam.

Ha készen van ezt is hagyom kihűlni.( 2-3 perc)

A tortát összeállítom: A kihűlt tészta köré karimát teszek, ebbe kanalazom a mascarponés-tejszínes-banános-őszibarackos krémet. Erre kerülnek az őszibarack kockák és s serpenyőben maradt kevéske cukros lét is rácsurgatom. 

Az oldalát ostyaroló darabokkal körberakom.



Hűtőbe teszem 3-4 órát dermedni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése