2012. 09. 14.

HÁZI SAJTOT KÉSZÍTEK I-II.

Frissen fejt tehéntejből készítem, de más állat tejéből pl. kecske is ugyanígy készülhet. 10 l tejet vettem és ennek az egyik feléből készítek egy félkemény sajtot , a másik feléből egy lágy friss sajtot.


Ez lesz az első kísérletezésem, mert állítólag ahányszor csinálja az ember, mindannyiszor más és más lesz a sajt, én is szeretném majd megtalálni a nekünk legjobban ízlő variációt.
Legközelebb fogok csinálni parenyicát és megpróbálkozom a füstöléssel is:)

A friss sajtot zöld-fűszerekkel és lila hagymával ízesítem, a Herbaházban találtam sajt- és túró fűszerkeveréket, ezt most kipróbálom, de bazsalikommal, petrezselyemmel, snidlinggel, durvára darált dióval, köménnyel is ízesíthető.

A folyamat nem túl bonyolult és nem is túl időigényes, mert a várakozási idők alatt, bármi mást lehet csinálni, viszont 2-3 órát azért mindenképpen szánni kell rá.



kipréselt, sóban úsztatott friss sajt
HÁZI SAJT KÉSZÍTÉS:   I.  FÉLKEMÉNY SAJT:
Hozzávalók:

5 l friss tehéntej
0,2 g Lactoferm tejoltó kultúra
kevés só a tejbe 20 % sóoldat

Elkészítés: Egy nagyobb lábosban 45 C fokra melegítem a tejet, amibe tettem egy evőkanálnyi sót, majd kevés vízzel elkeverem a tejoltót és belekeverem a langyos tejbe, állni hagyom 65 percet, letakarva. Ez a megalvasztás.


felvágom az alvadékot, minél kisebb annál jobb
Ezután a keletkezett alvadékot egy hosszú késsel feldarabolom, majd egyre kisebb darabokra vágom a végén pedig körkörös mozdulatokkal egyre kisebb szeműre aprítom az alvadékot, hogy a savó minél jobban elválhasson. Nagyobb méretű habverővel is lehet keverni.



tiszta szövet, lyukacsos préselő edényke, szűrő szükséges a sajtkészítéshez
Amikor megfelelő méretet kaptam, akkor újból melegítek egy keveset rajta, kb. 36 C fokra és hagyom állni egy fél órát.
Egy szűrőtálba helyezem a szűréshez használt tiszta anyagot, aláteszek egy tálat, hogy a savó ne vesszen kárba. Erre öntöm az egészet, majd az anyagot összefogva , kinyomkodom, kézzel préselem a sajtmasszát, hogy a savó minél jobban kicsorogjon belőle, megkaptam a sajttésztát.

az alvadékot leszűröm, kézzel jól kinyomkodom a savót belőle
Ezután a műanyag szűrőtálba nyomkodom, egy lyukacsos fedővel leszorítom és 18 órára préselem egy 2,5 kg-os súly segítségével. Az első pár órában többször megforgatom a sajtot, majd újra visszateszem a prés alá.

belenyomkodom egy szűrő edénykébe, lefedem egy lyukacsos tetővel

2,5 kg-os súllyal préselem 18 órán át
A felfogott savóból 20 %-os sóoldatot készítek és ebbe helyezem a sajtot, 3-5 órán át benne áztatom, ennek a célja az ízesítés, a tartósítás és a kéregképződés elősegítése.

préselés közben többször megforgatom a sajtot a tálkában
20 % sóoldat (1 l-ben 20 dkg oldott só)
5 órán át áztattam a sós oldatban

kivéve így néz ki, átvette a préselő edényke formáját

sütőpapírba csomagolom, de a tetejét nem zárom rá, csak ráhelyezem
Amikor elkészült, akkor sütőpapírba csomagolom, majd egy fedeles üvegtálba, hogy ne szívjon magába a hűtőből semmilyen idegen illatot. Pár hétig eltartható, ha marad belőle.:)



HÁZISAJT KÉSZÍTÉS II.: FRISS ZÖLD-FŰSZERES ÉS LILA HAGYMÁS LÁGYSAJT:
Hozzávalók:

5 l tej
7 lapos evőkanál só
14 evőkanál 15 % ételecet
ízlés szerint zöld fűszerek
fél lila hagyma apróra vágva

Elkészítés: A tejet szinte felforralom, állandóan kevergetve, hogy ne égjen le. Ezután a sót és az ecetet belekeverem, hozzáadom a fűszerkeveréket és  folyamatosan kevergetem 5-6 percen át, majd hagyom állni és hűlni 45 percen át.


zöld fűszerekkel forralom, majd az ecetet és a sót is belekeverem


az alvadékot gézen leszűröm, belekeverem az apróra vágott lila hagymát, majd kézzel kipréselem
Ezután ezt is egy szűrőtálba helyett gézen leszűröm, itt a savót nem tartom meg. A gézben maradt sajttésztát kinyomkodom, és belehelyezem a lyukacsos formában, amit szintén 2,5 kg-os súly segítségével 2 órán át préselem. Ez idő alatt párszor a sajtot átforgatom.

préselem 2 órát


ilyen szép kis korong lett belőle
Ezzel elkészült, sütőpapírba csomagolom és a hűtőbe teszem, kb. 10 napig eláll, persze ha marad belőle.
zöld-fűszeres, lila hagymás friss sajt
zöld fűszeres lila hagymás sajt
Legközelebb nem préselem ki 2,5 kg-os súllyal, mert ez soknak bizonyult, ez is félkemény lett, hanem annyi súllyal préselem, amennyi a sajt súlya, tehát kb 60 dkg.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése