2016. 07. 24.

EZ A LEGFINOMABB DIÓS HABOS SÜTI

Igaz nyár van és ez nem a diós sütik szezonja, de nekem még a fagyasztóban elég sok dió van, így néha ehhez is hozzá kell nyúlnom.

Szerencsére ez a süti telitalálat, annyira finom, mégis könnyű és a napok múlásával, úgy mint a mézes krémes, egyre puhább és finomabb lesz.

A nehézségét is maximum az okozhatja, hogy mekkora tepsit választunk, azaz nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát vagy kevésbé. Én egy 28 x 40 cm-es tepsit választottam, azaz a sütő saját tepsijénél valamivel keskenyebbet.


DIÓS HABOS SÜTI:

Hozzávalók:

Tészta:

60 dkg finom liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 cs sütőpor
4 tojás sárgája
20 dkg kristálycukor
1,5 dl langyos tej

reszelt citromhéj

hab:
4 tojás fehérje
17 dkg kristálycukor
30 dkg durvára darált dió
1 kk őrölt fahéj
1 cs. vaníliás cukor


krém:
2 cs. főzős vanília puding 2 x 40 g
7 dl tej
30 dkg vaj vagy margarin
18 dkg kristálycukor
ízlés szerint rum vagy rumaroma

Elkészítés:

Először a pudingos krémet főzzük meg, mert annak hűlnie kell. Ha kihűlt, akkor géppel belekeverjük a vajat vagy margarint, (ki mit szeret) és jól felhabosítjuk. Én a cukrot a pudingba belefőztem, nem a vajjal kevertem ki, de mindkét megoldás jó,/ így a kristálycukor biztosan feloldódik/.

Összekeverem a habhoz a cukrot a tojás fehérjével, jó kemény habbá, majd beleforgatom a többi hozzávalót és félreteszem.

A tésztához a hozzávalókat egy tálba kézzel összekeverem és addig gyúrom, amíg a tészta elválik az edény falától, ekkor 3 részre osztom.
Sütőpapírral kibélelem a tepsit, és ugyanekkora sütőpapírt még 2 x levágok. A sütőpapírt az asztalra téve, rányújtom az egyik tésztát, (kézzel vagy késsel lehet formázni), visszateszem a tepsibe,majd erre kenem a diós hab harmadát.
Előmelegített 190 C fokos sütőben 13-15 percig sütöm.
Az ujjam hegyével szoktam ellenőrizni, hogy megsült e a tészta, az nem jó, ha nagyon átsütjük,mert akkor törik.

Kiveszem, félreteszem és a fenti folyamatot ismétlem még 2 x.

Gyorsan kihűlnek a lapok, elosztom 2 felé a krémet, rákenem a tésztára és hűtőben állni hagyom 1 napot a szeletelés előtt.


A tetejére a diós habos réteg kerül minden esetben. Nagyon finom a süti, még az jutott eszembe, hogy ha turbózni akarjuk, akkor egy kis narancshéja is mehet a diós habba.

Próbáljátok ki! Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése