2015. 06. 27.

CITROMOS KEKSZ ÉS CSOKIS KEKSZ

A héten nem egyszer gondoltam egy fincsi citromos kekszre, így végül csak nekikezdtem,de mivel a gyerek a csokisat jobban szereti, egyből kétfélét csináltam.



CITROMOS VAGY CSOKIS KEKSZ:
Hozzávalók:

citromos keksz:
10 dkg vaj,
15 dkg liszt
9 dkg cukor
félcsomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
1 tojás sárgája
2 evőkanál tej

2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
kandírozott citrom vagy narancs héj



csokis keksz:
10 dkg vaj
15 dkg liszt
9 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
csipetnyi sütőpor
csipetnyi só
1 tojás sárgája
1 kiskanál kakaópor
csipetnyi őrölt fahéj
csipetnyi őrölt gyömbér
4 evőkanál tej
5 dkg étcsoki apróra vágva


Elkészítés: 2 tállal dolgozok, mindegyikbe beleteszem az összes hozzávalót, a vaj szoba hőmérsékletű legyen.
Szépen összedolgozom, ha nagyon morzsalékos még egy kis tejet lehet hozzáadni.

Fóliába tekerem és kb. 4 cm-es rudat formálok belőlük, majd félórára a fagyasztóba teszem.

Ezután attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb kekszeket szeretnék, vágom 5-9 mm vastag korongokra.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített 170 C fokos vagy légkeverésnél 160 C fokossütőbe teszem. 12 perc kell a vékonyabbnak és 18 perc a vastagabb szeleteknek, akkor van készen, ha az oldalán egy picit megpirul.

Ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Zárt dobozba elég sokáig el áll, de mindegy is, mert sosem tudni meddig állna el, hiszen előbb elfogy:-)


Jó étvágyat hozzá!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése