2012. 10. 10.

SZŰZÉRME FŰSZERES RESZELT KRUMPLIS BUNDÁBAN SÜTVE, ÉS NARANCSHÉJ KANDÍROZÁSA EGYSZERŰEN

Ezt a bundát bármilyen más húshoz lehet használni, sokszor csinálom csirkeszárnyra is mert nagyon laktató és finom.

A fűszerezése is ízlés szerint történhet, most egy variációt írok le:

szűzérme, fűszeres reszelt krumplis bundában

SZŰZÉRME FŰSZERES RESZELT KRUMPLIS BUNDÁBAN:
Hozzávalók:

1 csík szűzérme
2 db burgonya
fél reszelt lila hagyma
1-2 tojás
2-3 evőkanál finomliszt

Provance fűszerkeverék
őrölt bors

Köret: gombás rizs
3 dl rizs
6-8 db gomba
őrölt bors

olaj
petrezselyem levél
5,5 dl forró víz


Elkészítés: A húst megmosom és tetszés szerint akár karikákra vagy ahogy most, hosszában elfeleztem és ezután felszeletelem. 6 nagyobb szeletet kapok. Kissé kiklopfolom.

Ezután meghintem sóval és lisztbe mártom a szeleteket, hogy a reszelt krumplis massza jobban rátapadjon.

A masszához egy tálba reszelem a nyers krumplit, a hagymát, fűszerezem, hozzáütöm a tojásokat és annyi lisztet, hogy viszonylag sűrű masszát kapjak.  Serpenyőben úgy sütöm ki, hogy minden darabnak mindkét oldalát belemártom a masszába, egy kissé rá is nyomkodom, majd lassú tűznél kisütöm.

Gombás párolt rizzsel tálalom.



Közben újra elkezdem a narancshéj kandírozását. A receptből már 3 félét feltettem ide, de a legegyszerűbbet gyorsan újra leírom:
1 nap ázás után a frissen készült szirupban

NARANCSHÉJ KANDÍROZÁSA:

narancshéj
cukor
víz

Elkészítés: A narancsokat alaposan megmosom és meg is dörzsölöm szivaccsal. Megpucolom és a súlyával egyező mennyiségű cukorral és annyi tiszta vízzel, ami ellepi felteszem forralni.
Pár perc forralás után fedőt teszek rá, leveszem a tűzről, hagyom kihűlni.

1 hét áztatás után leszűröm, feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem
Másnap lemosom róla a szirupot, újból készítek egyet, felforralom és ismétlem a tegnapit, fedőt teszek rá, hagyom kihűlni, majd az erkélyre teszem hidegre.
6-7 napig hagyom a szirupban puhulni, majd leszűröm, egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem. Előtte még vékony csíkokra esetleg kockákra vágom. Előmelegített 110 C fokos sütőben, légkeveréssel szárítom 10-15 percet.


kiveszem, hagyom hűlni, majd megszórom cukorral
 Megszórom kristálycukorral.

ez 5 db narancs héja
Ha készen van üvegbe teszem és a hűtő aljában tárolom, 1-2 hónapot is kibír.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése