Utoljára gyerek voltam és az apukám csinált otthon, akkoriban is ízlett, de valahogy a szilvás gombóc jobban bejött. A szilvás gombócot pedig azért említettem, mert a tésztája lényegében hasonló, krumplis tészta, de a töltelék az lekvár, emlékszem otthon derelyevágóval cikk-cakkozta az apu, ezért én is így fogom, finom házi lekvárral töltöm meg és, hogy még finomabb legyen : vajban fogom a zsemlemorzsát megpirítani. Zsemlemorzsából a papírdobozos németet szoktam szeretni, mert az egy picit durva szemű, de jó minőségű és ez fontos.
barátfüle vagy lekváros derelye |
HAGYOMÁNYOS BARÁTFÜLE VAGY LEKVÁROS DERELYE:
Hozzávalók:
a krumplis tészta, az egyik az alja a másik a teteje |
1 kg főtt burgonya
30 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás
só
pici cukor
töltelék:
házi lekvár szilva és meggy
zsemlemorzsa
10 dkg teavaj
fahéjas porcukor
Elkészítés: A krumplit héjában főzöm, hagyom kihűlni, megpucolom és áttöröm egy nagyobb tálba. Hozzáadom a többi hozzávalót és egy rugalmas, puha krumplis tésztát gyúrok. Lisztezett asztalra teszem és két gombócot formázok belőle.
VAJBAN pirítom meg a szemlemorzsát, mert így isteni az íze, illata |
lekvár pöttyöket kanalazok rá |
először az ujjammal nyomkodom le |
azután derelyevágóval elvágom, a leesett tésztát is felhasználom |
2-3 perc alatt megfő, szűrőlapáttal szedem ki |
mindkét oldalát szépen megforgatom a zsemlemorzsában |
fahéjas porcukorral meghintem |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése