MÁMOROS ALMÁS KRÉMES MOGYORÓS SÜTI: NEM egyszerű!
Hozzávalók:
- A tésztához:
50 dkg liszt - 25 dkg rama
- 13 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- Az almás krémhez:
- 1 kg alma
- 13 dkg cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 0,5 dl fehérbor
- 1 citrom reszelt héja
- A vaníliás krémhez:
- 1 csomag főzős vanília pudingpor
- 4 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 8 dkg kókuszzsír
- 20 dkg margarin
- A mogyorós karamellhez:
- 8 dkg durvára tört mogyoró vagy dió
- 12 dkg teavaj
- 12 dkg cukor
- pici citromlé
- A csokimázhoz:
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 7 dkg teavaj
Elkészítés:
1. Az almát megpucolás után kis darabokra szeleteljük, és egy serpenyőben, minden hozzávalóval feltesszük párolni, először fedő alatt, majd levesszük a fedőt, és a levét elpároljuk.
2. A tésztához minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk (a margarin puha legyen). Ha összedolgoztuk, kicsit a hűtőbe tesszük pihenni. Majd belenyomkodjuk egy tepsibe, 1 cm-es peremet is hagyunk neki.
3. A kész almapépet ráöntjük a nyers tésztára, elsimítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon addig sütjük, míg a pereme szépen megpirul. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
4. Elkészítjük a vaníliakrémet: először megfőzzük a pudingot, majd a vége felé belekeverjük a kókuszzsírt és a margarint is, vigyázzunk: ne égjen le!
5. A kihűlt almás tészta tetejére kenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, és mehet hűlni.
6. A mogyorós réteghez, minden hozzávalót egy edénybe teszünk, melegítjük, folyamatosan kevergetjük, és ha szép karamellszínű, akkor a kihűlt vaníliás rétegre halmozzuk kis adagokban, rögtön elsimítjuk késsel. Mehet ez a réteg is hűlni.
7. Végül a csokimázt is elkészítjük, mindent egy edénybe teszünk, kevergetve melegítjük, míg homogén és fényes, sima lesz, kanállal rácsorgatjuk a tetejére.
8. Kihűlés után szeleteljük.
2. A tésztához minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk (a margarin puha legyen). Ha összedolgoztuk, kicsit a hűtőbe tesszük pihenni. Majd belenyomkodjuk egy tepsibe, 1 cm-es peremet is hagyunk neki.
3. A kész almapépet ráöntjük a nyers tésztára, elsimítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon addig sütjük, míg a pereme szépen megpirul. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
4. Elkészítjük a vaníliakrémet: először megfőzzük a pudingot, majd a vége felé belekeverjük a kókuszzsírt és a margarint is, vigyázzunk: ne égjen le!
5. A kihűlt almás tészta tetejére kenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, és mehet hűlni.
6. A mogyorós réteghez, minden hozzávalót egy edénybe teszünk, melegítjük, folyamatosan kevergetjük, és ha szép karamellszínű, akkor a kihűlt vaníliás rétegre halmozzuk kis adagokban, rögtön elsimítjuk késsel. Mehet ez a réteg is hűlni.
7. Végül a csokimázt is elkészítjük, mindent egy edénybe teszünk, kevergetve melegítjük, míg homogén és fényes, sima lesz, kanállal rácsorgatjuk a tetejére.
8. Kihűlés után szeleteljük.
Fontos a rétegek között megvárni amíg megszilárdulnak!
EGÉSZSÉGES KÓCOS ALMÁS, GYÖMBÉRREL ÉS RÉPÁVAL:
Hozzávalók:
- 5 db szép nagy alma
- 5 db tojás
- 2 sárgarépa reszelve
- 25 dkg barna cukor
- 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 8 dkg aszalt gyümölcs (bármilyen jó, csak apróra vágva)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 diónyi friss gyömbér lereszelve
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 2 kiskanál őrölt szegfűszeg
- kevéske rumaroma
- pici só
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A puha margarint a tojásokkal és a cukrokkal géppel habosra keverem, majd mehet bele a reszelt répa, a gyömbér, a narancslé, a narancs héja és az összes hozzávaló. Kézzel keverem ki a tésztát, alaposan.
Az almákat meghámozom, 3 db-ot kisebb kockákra vágom, a másik kettőt gyufaszál méretűre reszelem zöldséggyalun.
Egy közepes méretű tepsit zsírpapírral kibélelek. Ráöntöm a tésztát, majd megszórom az almakockákkal. Az almaszálakat zsemlemorzsában, egy kis fahéjjal együtt átforgatom egy tálban, és rászórom a süti tetejére, borzasra.
Előmelegített sütőben 190 fokon legalább 40-45 percig sütöm.
Sokáig friss marad, és a karácsonyt idézi az illata. Használjunk friss gyömbért mert sokkal finomabb az illata!
Az almákat meghámozom, 3 db-ot kisebb kockákra vágom, a másik kettőt gyufaszál méretűre reszelem zöldséggyalun.
Egy közepes méretű tepsit zsírpapírral kibélelek. Ráöntöm a tésztát, majd megszórom az almakockákkal. Az almaszálakat zsemlemorzsában, egy kis fahéjjal együtt átforgatom egy tálban, és rászórom a süti tetejére, borzasra.
Előmelegített sütőben 190 fokon legalább 40-45 percig sütöm.
Sokáig friss marad, és a karácsonyt idézi az illata. Használjunk friss gyömbért mert sokkal finomabb az illata!
CSOKIVAL ÉS LEKVÁRRAL PETTYEZETT ALMÁS SÜTI:
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb alma
- 4 db tojás
- 25 dkg margarin
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál ánizsmag
- pár kocka étcsoki
- pár evőkanál baracklekvár
- rum vagy rumaroma, de el is maradhat
Elkészítés:
A puha margarint a tojásokkal és a cukrokkal, valamint a fűszerekkel jól kikeverjük géppel, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a sütőport, a citromhéjat, és ezt már kézzel keverjük tovább.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 30 x 32 cm körüli tepsit zsírpapírral vagy alufóliával kibélelünk, ebbe belesimítjuk a masszát.
Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. Ezeket az almakockákat szépen sorban lerakjuk, a sorok közé csokidarabokat és lekvárpöttyöket teszünk.
Betoljuk a sütőbe, és kb. 30 percig sütjük (tűpróba).
KAKAÓS KEVERT SÜTI DIÓVAL ÉS ALMÁVAL:
Hozzávalók:
- 4 db alma
- 4 marék durvára tört dióbél
- 4 db nagyobb tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 18 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 2 púpos evőkanál holland kakaópor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- rumaroma
Elkészítés:
A puha margarint a cukrokkal, a narancslével és a fűszerekkel géppel jól kikeverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Ezekkel is kikeverjük, de már csak kézzel, legvégül a durvára tört dió felét rakjuk bele és elkeverjük.
Bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd a megpucolt és gerezdekre vágott almával beborítjuk, a maradék dióval megszórjuk.
Bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd a megpucolt és gerezdekre vágott almával beborítjuk, a maradék dióval megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük, majd kihűlés után szögletes szeletekre vágjuk. Ha úgy tetszetősebb, meghinthetjük porcukorral is.
ANANÁSZOS TÚRÓTORTA ALMÁVAL ÉS KANDÍROZOTT NARANCSHÉJJAL:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 13 dkg margarin
- 13 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- só
- 1/2 csomag sütőpor
- A krémhez:
- 13 dkg margarin
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojás
- 2 maréknyi kandírozott narancshéj
- Valamint:
- alma töltelék vagy bármilyen lekvár
- 1 doboz ananász konzerv (körszeletes)
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral. Betesszük a hűtőbe pihenni.
A túrókrémhez a puha margarint a cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a pudingpor és a 2 tojás is, tovább keverjük, végül hozzáadjuk a túrót is. A narancshéjat felkockázzuk, és szintén belekeverjük, pár szálat hagyunk díszítésre.
A hűtőből kivesszük a tésztát, almapéppel megkenjük az alját, rákanalazzuk a túrótölteléket, feldíszítjük a körszeletes ananásszal, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
A túrókrémhez a puha margarint a cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a pudingpor és a 2 tojás is, tovább keverjük, végül hozzáadjuk a túrót is. A narancshéjat felkockázzuk, és szintén belekeverjük, pár szálat hagyunk díszítésre.
A hűtőből kivesszük a tésztát, almapéppel megkenjük az alját, rákanalazzuk a túrótölteléket, feldíszítjük a körszeletes ananásszal, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
Ez az almás süti szintén egy egyszerű kevert tészta,almaszeletekkel megrakva és fahéjas porcukorral meghintve.
Ez az almás süti, pedig kerek formába lett kisütve, ugyan az a tészta mint a fenn, kevert tészta, almaszeletekkel alul kirakva, és sütés után kifordítva a formából. Még melegen megkentem barack lekvárral a tetejét és mandulaszeletekkel is meghintettem.
2012.01.08.
Ma készítettem ezt a sütit a tésztája 2,2 kg almát tartalmaz ide már nem írom le részletesen a 2012. januári blogbejegyzések között keressétek: egészséges sokalmás diós-csokis névvel.
2012.01.08.
Ma készítettem ezt a sütit a tésztája 2,2 kg almát tartalmaz ide már nem írom le részletesen a 2012. januári blogbejegyzések között keressétek: egészséges sokalmás diós-csokis névvel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése