KÓKUSZKRÉMES MEGGYES CSOKIS SÜTI:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 4 tojás
- 4 kanál liszt
- 4 kanál cukor
- 1 kanál olaj
- 2 kanál kakaópor
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 üveg meggybefőtt
- A krémhez:
- 5 dl tej (vagy 2,5 dl tej és 2,5 dl kókusztej)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 5 kanál cukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 15 dkg margarin
- A csokimázhoz:
- 3 kanál cukor
- 3 kanál víz
- 8 dkg vaj
- 3 kanál kakaópor
- Elkészítés:
- Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell. A tej 2/3-részét felforralom, beleteszem a kókuszreszeléket és a pudingporral és cukorral elkevert maradék tejet, ezt felforralom. Kihűlés után 15 dkg margarinnal összekeverem, és géppel 4 percig selymesítem.
A tésztához a 4 tojásfehérjét pici sóval és pici cukorral kemény habbá verem. A 4 tojássárgáját 4 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal, az olajjal, pici sóval géppel 4 percig keverem, majd hozzáadom a 4 kanál lisztet és a fél csomag sütőport. Óvatosan összekeverem, majd kb, 1/3 részét egy külön tálba teszem, ehhez 2 kanál kakaóport (holland) és 3 kanál vizet (vagy tejet, meggylevet) adok.
Kibélelek alufóliával egy kisebb tepsit, ebbe először a kakaós piskótát simítom, és 170 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm. Kiveszem, és rákenem a sárga piskótát, erre szépen rászórom a meggyszemeket, és további 15 percig sütöm, majd kiveszem a tepsiből, lehűtöm, lehúzom a fóliát.
Tálra teszem, alul lesz a kakaós rész. Erre kenem a krémet, a tetejét szépen elsimítom, majd 1-2 órára hűtőbe teszem dermedni. Végül csokimázzal bevonom, és díszitem alkalomhoz illően.
MÁKOS-MEGGYES PISKÓTATORTA PÁRIZSI CSOKIKRÉMMEL:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 8 tojás
- 8 kanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 kanál liszt
- 4 kanál darált mák
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál olaj
- 1 üveg meggybefőtt
- A krémhez:
- 3 dl habtejszín
- 20 dkg cukor
- 10 dkg holland kakaópor
- 30 dkg margarin
- kevés rumaroma
- Elkészítés:
- Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy lábasban forrni teszem a tejszínt a cukorral, 5 percig forralom (habzik), majd hozzáadom a margarint, ezzel további 5 percig forralom. A tűzről levéve beleszitálom a holland kakaóport, csomómentesre keverem, rumaromával ízesítem. A krém ekkor még folyékony, de lehűtöm, majd ha megdermedt, géppel 5-6 perc alatt selymesre habosítom, keverem.
A tésztához készítek egy 8 tojásos piskótát úgy, hogy 4 kanál lisztet 4 kanál darált mákkal helyettesítek. Én lapos, kibélelt tepsibe simítom a tésztát, rászórom a meggyszemeket szépen szimmetrikusan, és előmelegített sütőben 15 percig sütöm 180 fokon.
A lapokat először vékonyan bekenem lekvárral, erre jön a krém, majd a torta teteje, végül a maradék krémmel vonom be.
KÖNNYŰ DIÓS MEGGYES VANÍLIAKRÉMES SÜTI:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 5 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg durvára tört dió
- 5 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- pici só
- 60 dkg magozott meggy
- A krémhez:
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 4,5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 15 dkg teavaj
- néhány csepp rumaroma
- A csokimázhoz:
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál kakaópor
- 8 dkg teavaj
- pár csepp rumaroma
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét kevés cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgájához adom a cukrot, a fahéjat, a citrom héjat, és pár percig géppel keverem, majd mehet bele a dió, a liszt, a só, az olvasztott vaj, a zsemlemorzsa és végül a tojások habja.
170 fokra előmelegítem a sütőt. Zsírpapírral bélelek egy közepes méretű tepsit, ebbe beleöntöm a tésztát, elsimítom, majd a meggyszemekkel megszórom. Sütöm kb. 35 percig.
A krémet ez idő alatt elkészítem: 3 dl tejet a teavajjal felteszek forrni, a maradék tejet a cukorral és a pudingporral elkeverem, és mielőtt felforrna, beleöntöm. Pici rumaromát beleteszek. Hűlni hagyom, néha megkeverem, majd ha kihűlt, géppel pár percig keverem.
A tészta tetejére teszem a krémet, majd egy kis dermedés után vékony csokimázt húzok rá, csurgatni is lehet.
170 fokra előmelegítem a sütőt. Zsírpapírral bélelek egy közepes méretű tepsit, ebbe beleöntöm a tésztát, elsimítom, majd a meggyszemekkel megszórom. Sütöm kb. 35 percig.
A krémet ez idő alatt elkészítem: 3 dl tejet a teavajjal felteszek forrni, a maradék tejet a cukorral és a pudingporral elkeverem, és mielőtt felforrna, beleöntöm. Pici rumaromát beleteszek. Hűlni hagyom, néha megkeverem, majd ha kihűlt, géppel pár percig keverem.
A tészta tetejére teszem a krémet, majd egy kis dermedés után vékony csokimázt húzok rá, csurgatni is lehet.
TEJSZÍNES MEGGYES VANÍLIÁS GRILLÁZSTORTA: (ezt már leírtam külön is egy fejezetbe)
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- pici só
- 1 citrom reszel héja
- 5 dkg olvasztott margarin
- A vaníliás krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 4,5 dl tej
- A tejszínes krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
- A meggyes krémhez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 csomag zselatin fix
- A grillázshoz:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg dió
Elkészítés:
- pici olajA tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket 1 evőkanál cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgákat a maradék 4 kanál cukorral, az olvasztott margarinnal és reszelt citromhéjjal géppel 4 percig keverem, majd belekeverem az 5 evőkanál lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert habját.
Alufókiával bélelt lapos tepsibe öntöm (mindig alufóliát használok), 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. (A tepsi mérete megfelel a sütő méretének, így egy 1,2 cm magasságú piskótát kapunk.) Hagyom kihűlni, és 3 egyenlő részre vágom.
Elkészítem a vaníliás pudingot, hagyom kihűlni. Felverem a tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral, majd a hűtőbe teszem.
A grillázshoz a 10 dkg cukrot egy edényben karamellizálom, majd belekeverem a durvára darált 10 dkg diót, és azonnal olajjal bőven megkent lapra (üveg, fa) borítom, és még melegen olajozott sodrófával kinyújtom. Késsel felkockázom, hagyom kihűlni és megdermedni, majd durvára ledarálom.
A meggybefőttnek félig leöntöm a levét, és összekeverem a zselatin fix-szel, dermedni a hűtőbe teszem.
A piskóta alsó lapját először a vaníliás puding 1/3-ával megkenem, majd a meggyes zselé felét a közepére halmozom egy csíkban, a széleire a tejszín 1/3-át kenem, majd megszórom bőven grillázzsal. Erre rakom a 2. lapot, és ugyanúgy járok el, mint az előbb, csak a széleire teszem a meggyzselét, a közepére a habot, végül a 3. lappal befedem A tetejét a maradék pudinggal, tejszínnel és meggyszemekkel díszítem, grillázzsal díszítem az oldalát is.
Dermedni a hűtőbe teszem, és csak pár óra múlva szeletelem.Megjegyzem:
Miután felvágtam, láttam, hogy lehetne vastagabb a vaníliás krém (talán pont a duplája), és ez a habtejszínre is vonatkozik. A grillázsból maradt, azt egy zárható üvegedénybe tettem, majd a legközelebbi sütihez felhasználom.
Nagyon finom, könnyű süti a grillázs egészen különlegessé teszi.MEGGYES CSOKIS TEJBEDARA SÜTI: nyáron behűtve igen finom!
A tejjel, a meggybefőtt levével, a citrom héjával és a szükséges mennyiségű búzadarával kemény tejbegrízt készítek.
A cukrot és a fahéjat a végén teszem bele, nehogy leégjen.
Kiöblített üvegtálba öntöm, a meggyszemeket rápakolom.
Kihűlés után csokimázzal leöntöm. Hidegen, felkockázva tálalom.
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 7 tojás
- 6 púpos evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál olaj
- 7 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- pici só
- A krémhez:
- 50 dkg ricotta (édes túró)
- 3 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 csomag instant zselatin fix
- Valamint:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
FEKETE ERDEI MEGGYES TORTA:
Hozzávalók:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy kis cukorral kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral és az olajjal, a tejjel és a kakaóporral jól kikeverjük, majd mehet bele a liszt, a sütőpor és a fehérjehab.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk zsírpapírral, és a tésztát belesimítjuk, majd 10-12 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk, a két fél részt pedig széltében is megfelezzük, így 4 hosszú lapot kapunk.
A 2 féle pudingos krémet 2 edényben egyformán elkészítjük. A 4 dl tejszínt géppel kemény habbá verjük, majd a habfixálót is belekeverjük. A kihűlt pudingok között megfelezzük, és elkeverjük bennük a habot.
A meggyzseléhez a meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy edényben, belekeverjük a lapzselatint és a pálinkát. Teljesen kihűtjük, hogy zselésedjen.
A sütit összeállítjuk: az egyik lapot megkenjük lekvárral, a másik lap közepére halmozzuk a meggyzselé felét és a csokis habos krémmel körbevesszük, erre jön a következő lap, aminek a közepére szintén felhalmozzuk a maradék meggyzselét, és a vaníliás-tejszínes krémmel vesszük körbe. Az utolsó lappal befedjük, az oldalait is lekenjük krémmel.
A tetejére kevés tejszínnel ét tortabevonót melegítünk, elsimítjuk rajta. Több órás dermedés után szeletelhető.
FÉNYES JOGHURTOS MEGGYES PITE:
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A sütő tepsijét kibéleljük sütőpapírral, ebbe belekanalazzuk a tésztát, egy spatulával szépen elsimítjuk. A magozott meggyszemeket sorban belepotyogtatjuk. Betoljuk a sütőbe, és középső rácson 20 percet sütjük.
Ezután kivesszük, egy bögrében előtte felmelegített baracklekvárt öntünk a tészta tetejére (gyorsabban lehet így elkenni), elkenegetjük, majd meghintjük mandulalapokkal, és további 10 percre visszatoljuk még a sütőbe.
Kihűlés után szeleteljük.
A tésztához a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral és az olajjal jól kikeverjük, mehet bele a többi hozzávaló, végül a keményre vert hab. 170 fokon nagy, lapos tepsiben piskótát sütünk, kb. 12 perc alatt.
Amíg sül a piskóta elkészítjük a krémet. Egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókat, a végén hozzáadjuk a zselatin fixet is, és mehet a hűtőbe.
A meggybefőtt levét egy tálba szűrjük, ehhez adjuk a másik zselatin fixet, kikeverjük, és mehet a hűtőbe.
Ha kihűlt a piskóta, félbevágjuk, tálcára rakjuk, mehet rá a túrós krém fele, piskóta, majd a maradék krém. A tetejét meggyszemekkel kirakjuk, és a meggyes zselét rákanalazzuk. Érdemes keretbe tenni dermedésig, hogy ne csússzon szét. Pár óra hűtés után szeletelhető.
Amíg sül a piskóta elkészítjük a krémet. Egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókat, a végén hozzáadjuk a zselatin fixet is, és mehet a hűtőbe.
A meggybefőtt levét egy tálba szűrjük, ehhez adjuk a másik zselatin fixet, kikeverjük, és mehet a hűtőbe.
Ha kihűlt a piskóta, félbevágjuk, tálcára rakjuk, mehet rá a túrós krém fele, piskóta, majd a maradék krém. A tetejét meggyszemekkel kirakjuk, és a meggyes zselét rákanalazzuk. Érdemes keretbe tenni dermedésig, hogy ne csússzon szét. Pár óra hűtés után szeletelhető.
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 2 evőkanál kakaópor (holland sötét)
- 1 csomag sütőpor
- só
- A tejszínes-vaníliás krémhez:
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 4 evőkanál házi lekvár
- A kakaós-tejszínes krémhez:
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- A meggyzseléhez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 2 csomag lapzselatin
- 0,5 dl cseresznyepálinka
- A tetejére:
- 20 dkg ét tortabevonó
- kevés tejszín
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy kis cukorral kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral és az olajjal, a tejjel és a kakaóporral jól kikeverjük, majd mehet bele a liszt, a sütőpor és a fehérjehab.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk zsírpapírral, és a tésztát belesimítjuk, majd 10-12 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk, a két fél részt pedig széltében is megfelezzük, így 4 hosszú lapot kapunk.
A 2 féle pudingos krémet 2 edényben egyformán elkészítjük. A 4 dl tejszínt géppel kemény habbá verjük, majd a habfixálót is belekeverjük. A kihűlt pudingok között megfelezzük, és elkeverjük bennük a habot.
A meggyzseléhez a meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy edényben, belekeverjük a lapzselatint és a pálinkát. Teljesen kihűtjük, hogy zselésedjen.
A sütit összeállítjuk: az egyik lapot megkenjük lekvárral, a másik lap közepére halmozzuk a meggyzselé felét és a csokis habos krémmel körbevesszük, erre jön a következő lap, aminek a közepére szintén felhalmozzuk a maradék meggyzselét, és a vaníliás-tejszínes krémmel vesszük körbe. Az utolsó lappal befedjük, az oldalait is lekenjük krémmel.
A tetejére kevés tejszínnel ét tortabevonót melegítünk, elsimítjuk rajta. Több órás dermedés után szeletelhető.
FÉNYES JOGHURTOS MEGGYES PITE:
Hozzávalók:
- egy nagy tepsihez:
- 4 db tojás
- 4 dl cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl búzadara
- 5 dl finomliszt
- 15 dkg olvasztott margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagy pohár (375 g) natúr joghurt
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- pici só
- Valamint:
- 1 üveg meggybefőtt vagy 40 dkg friss meggy
- 2 dl házi baracklekvár
- 1 marék mandula lapocska
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A sütő tepsijét kibéleljük sütőpapírral, ebbe belekanalazzuk a tésztát, egy spatulával szépen elsimítjuk. A magozott meggyszemeket sorban belepotyogtatjuk. Betoljuk a sütőbe, és középső rácson 20 percet sütjük.
Ezután kivesszük, egy bögrében előtte felmelegített baracklekvárt öntünk a tészta tetejére (gyorsabban lehet így elkenni), elkenegetjük, majd meghintjük mandulalapokkal, és további 10 percre visszatoljuk még a sütőbe.
Kihűlés után szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése