2015. 01. 24.

ŐZPÖRKÖLT BURGONYAKROKETTEL , majd FÁCÁN LEVESNEK ÉS SÜLTNEK, SÓS TÚRÓFÁNKKAL, KÖRTÉVEL

Két vadételt fogok megosztani Veletek.

Az első az őzpörkölt, ma már bárki hozzá juthat ehhez a húsféléhez, általában kilós adagokban lehet kapni, ha fagyasztott állapotú és persze ha ismerős hozza frissen, akkor még jobb:-)

Őzpörköltburgonya krokettel:
Hozzávalók:

kb. 1 kg őzhús,egyforma darabokra vágva
1 db vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
3-4 szem boróka bogyó
őrölt borsízlés szerint
paprika, paradicsom vagy házi lecsó ízlés szerint
3-4 dl vörösbor 
őrölt fűszerpaprika
esetleg csípős paprika, aki szereti

zsiradék


Kroketthez:
5 szem krumpli
2 db egész tojás

15-20 dkg liszt
őrölt szerecsendió

tojásfehérje
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés: A burgonya kroketthez a krumplikat héjában megfőzöm, áttöröm, majd egy tálban minden hozzávalóval összekeverem. Hagyom kihűlni, majd kézzel kisebb adagokat kiveszek belőle és 1,5 cm vastag nudlikat sodrok belőle. Nem kell túl hosszúra nyújtani, jó ha 4-5 db krokett lesz egyszerre, méretük olyan 1,5x 3,5 cm.


Tojásfehérjébe forgatjuk majd zsemlemorzsába, azután olajba kisütjük. Ha sokat készítünk, fagyasztóba eláll.

Az őzpörkölthöz egy hagyományos pörkölt alapot készítünk, dinsztelt hagymával, majd beleforgatjuk a húsdarabokat, átpirítjuk és vízzel több alkalommal felöntjük  Ízesítjük ízlés szerint én most nem tettem csípőst bele és 2-3 kanál házi lecsóval dobtam fel. Fél időben mehet bele a vörösbor, ezzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

Egyszerű és nagyon finom.



A fácánt azért készítem el az alábbiak szerint, mert elég száraz a húsa és nem is túl nagy darab:-)

A fácánt hideg vízben többször átmosom, áztatom, majd feldarabolom és az egészet levesnek elkészítem.
Konkrétan karalábélevesbe főztem bele.DE, csak azokat a darabokat hagyom meg levesnek, amit nem fogok megsütni, (farhát, nyak, zúza, szív, máj) a többi húst csak előfőzöm, majd kiveszem a levesből és tepsiben sütöm tovább.

FÁCÁNOS KARALÁBÉLEVES:
Hozzávalók:

1 db fácán feldarabolva
1 db vöröshagyma
5 db karalábé felkockázva
3-3 db sárga répa és petrezselyem gyökér
petrezselyem levél,
zeller levél,

10 szem egész bors
tejföl
liszt a habaráshoz
olaj




FÁCÁNSÜLT:
fácán java (comb, mell,)


bors
őrölt fahéj
zsiradék
5-6 körte félbe vágva
méz vagy cukor
1-2 dl fehér bor, de jó a vörös is
5 dkg vaj


Elkészítés: Hideg vízbe felteszem főni a húsdarabokat, majd amikor forrni kezd lehabozom.
Félóra után az egészet lemosom és friss hideg vízben újra felteszem főni. Itt már fűszerezem egész borssal és fokhagymával.

A többit továbbfőzöm. Egy másik lábosban kevés olajon a feldarabolt zöldségeket megdinsztelem,
rászedem az aprólékot és felöntöm a fácán levével.
Puhára főzöm a zöldségekkel, végül tejfölös habarással fejezem be. A leves kész.

A nagyobb darab húsokat sózom, borsozom,kevés őrölt fahéjat szórok rá és zsírral bekenve sütőzacskóba teszem. 2 merőkanálnyi körtés levet és1 dl bort öntök mellé.
Mellé pakolok 1-2 körtét amit előtte megpucoltam és félbe vágtam illetve 1 db almát is.
Előmelegített 200 C fokos sütőben szép pirosra sütöm.

A többi körtéből öntetet készítek úgy, hogy mézzel vagy cukorral és borral, sóval, borssal fahéjjal és 3 szem szegfűszeggel felfőzöm.
Amikor megpuhult a körte beledobok egy kis darab vajat és készen is van.

SÓS TÚRÓFÁNK:

Hozzávalók:

0,5 kg túró
4 db tojás

25-30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
olaj a sütéshez

Elkészítés: Egy tálban minden hozzávalót kézzel jól összekeverek, ragad egy kissé de nem baj, állni hagyom pár percet, majd forróolajban, egy vízbe mártott fagylaltos kanállal beleszaggatom a fánkokat. Szép kerek gombócok lesznek, meg is dagadnak, így nem rakom tele az edényt.
Maguktól megfordulnak, ha van elég helyük, ha nem villával átforgatom.

Nagyon hamar elkészül, ezt hagyjuk a végére, kb 20-25 perc.



Ezzel a körettel tálalom a sült fácánt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése