2012. 01. 28.

VADDISZNÓCOMB PÓRÉHAGYMÁS ZÖLDSÉGÁGYON SÜTVE, RÓKAGOMBÁVAL, BACONNAL ÉS BURGONYA FÁNKKAL

Erika, a fodrász barátnőm szokta mondani, hogy "szegények vagyunk, de jól élünk":))
Na most ez van, de még az ünnepekről maradt a fagyasztóban vaddisznócomb és sárga rókagomba is. Ilyenkor milyen jól jön:)


1 kg-os kicsontozott csomagban van a vaddisznócomb, így csak felbontás után látom, hogy a combon belül melyik részt kaptam és ezt mire tudom használni. Sajnos azt a darabot sikerült megfognom, amelyik a legközelebb van a csülök részéhez és közel a csonthoz, tehát nincs egyben a hús, hanem szét van bontva, így mást én sem tehetek, mint feldarabolom és vastagabb szeletekben sütöm meg.

vaddisznó, zöldséges köret, burgonyafánk


VADDISZNÓ COMB  ZÖLDSÉGÁGYON,  BURGONYA FÁNKKAL:
Hozzávalók:
rókagombás zöldségágy
1 kg vaddisznócomb 
1 szál póréhagyma
5 db sárgarépa
5 db fehér répa
2 marék szárzeller
fél citrom
8-10 boróka bogyó

durvára darált színes bors
mustár
bazsalikom
5-6 gerezd fokhagyma
1 marék sárga rókagomba
1 csomag szeletelt bacon szalonna
mustáros vaddisznó comb szeletek
1,5 dl száraz vörösbor
zsír


Elkészítés: A fagyasztott rókagombát hideg vízben áztatva kiöblítem, majd forrásban lévő, 1-2 kanál cukrot is tartalmazó vízben egyet forralok rajta, majd leszűröm és feldarabolom.

A zöldségeket mind megpucolom és 1,5 cm-es darabokra vágom, a póréhagymát vékonyabb karikákra, egy magasabb falú tepsibe terítem a zöldségeket, meghintem sóval, durvára darált színes borssal, bazsalikommal és zsiradékot is teszek hozzá bőségesen, mert a vadhúsok elég szárazak.

baconbe tekert vaddisznó comb, zöldségágyon, nem szomjasan:)
A húst is előkészítem: 30 percre hideg vízbe áztatom, ezután kiveszem, lecsepegtetem,  nagyobb szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd mustárral is bekenem. Mindegyikre teszek 2 szem boróka bogyót , majd 2-2 szelet bacon szalonnába tekerem.


A csomagokat a zöldségágyra ültetem, megszórom az apróra vágott fokhagymával, ráöntöm a vörösbort, lefedem alufóliával.

Itt most 2 lehetőség  is van, vagy másnap megsütjük és akkor lefedve megy a hűtőbe, vagy rögtön nekikezdünk:

70 perc után így néz ki, amikor leveszem a fóliát
200 C fokra előmelegített sütőbe tolom, és 70 percig nem is nézek rá. Ezután a fóliát lehúzom és további 1 órát sütöm, de a hőmérsékletet visszaveszem 170 C fokra, hogy a leve elpárologjon és a szalonna szépen megsüljön rajta.

megsült
Amíg sül a hús, addig elkészítem a burgonya fánkot:





BURGONYA FÁNK:
Hozzávalók:
0,7  kg főtt áttört burgonya
kb 1 kg liszt

1 csomag élesztő (száraz, zöld)
kevés cukor
kevés tej
0,5 dl + a sütéshez olaj
1 db tojás


Elkészítés: a burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm. Hagyom kihűlni. Egy nagyobb tálba teszem az áttört krumplit és a többi hozzávalót, fél dl olajat is adok hozzá.

fánktészta kelesztés előtt
Kézzel alaposan összegyúrom, lisztezem, majd fóliával letakarom és a sütőbe teszem, ahol 45 fokot állítok be és duplájára kelesztem a tésztát.

Ha a tészta elkészült, lisztezett asztalon késsel kisebb darabokat vágok le belőle, olajos kézzel gombóccá formázom, majd  bőséges olajban kisütöm. (de lehet 3 cm vastagra kinyújtani és pogácsaszaggatóval formázni)
sülnek a fánkok, jó sok lett belőle


Az elkészült húst, ismét megkenem mustárral (vagy mellé adom) a zöldséggel együtt tálalom, köretként a burgonyafánkkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése