MÉZES ZSERBÓ DIÓS ÉS VANÍLIÁS KRÉMMEL:
külön sütött mézes lapokra kerül a sok töltelék |
Tészta:
18 dkg cukor
4 evőkanál méz
1 dl tej
1 púpos evőkanál holland kakaópor
20 dkg margarin
2 tojás
60 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
só
Vaníliás krémhez:
6 dl tej
3 evőkanál búzadara
itt már a csokimáz is rajta van |
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál vanília aroma vagy kivonat
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
rum vagy rumaroma
Diós krémhez:
25 dkg durvára darált dió
2 narancs reszelt héja
3 evőkanál lekvár
10 dkg cukor
1 dl forró víz
őrölt fahéj
2 marék mazsola
felvágva látszik a diós, lekváros és a vaníliás krém is |
2 marék aszalt gyümölcs ( pl. szilva, áfonya)
4 dl házi szilvalekvár (hígabb)
Tetejére:
csokimáz 20 dkg étcsokiból
Elkészítés:Egy hőálló tálat gőz fölé téve a cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a tejet addig keverem folyamatosan, míg szép fényes állagú nem lesz (kb 8-10 perc), majd leveszem a gőzről, belekeverem a kakaót, a lisztet, a narancshéjat és a szódabikarbónát, és addig lisztezem, amíg elválik az edény falától.
jöhetnek a vendégek |
Kiborítom lisztezett asztalra, 4 részre vágom. Gyorsan kell dolgozni vele, a legjobb még melegen kinyújtani egy kisebb tepsi hátulján, amit minden alkalommal lekenünk margarinnal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a lapokat egyenként 6-7 percig sütjük, késsel alányúlva rácsúsztatjuk egy másik tálcára, majd ezt még 3 x megismételjük. Az egymásra rakott lapok szélét késsel formára vágjuk, mert később törik a tészta.
Elkészítjük a krémeket. A vaníliás krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük és félretesszük. A tejet a liszttel és a darával felforraljuk, végül belekeverjük a vaníliákat és a rumaromát is, hagyjuk kihűlni, majd géppel összekeverjük a cukros vajjal.
A diós krémhez a diót a porcukorral egy tálba szórjuk, forró vizet öntünk rá, majd mehet bele a többi hozzávaló, elkeverjük.
Összeállítjuk a sütit: egy tálcán az alsó lapot megkenjük a diós töltelék felével, a következő lapot megkenjük vastagon szilvalekvárral és erre halmozzuk az egész vaníliás krémet, erre egy újabb tésztalap kerül, amit a diós töltelék másik felével kenünk be, végül a tetejére csokimázat kenünk. Díszítjük színes cukrokkal vagy dióval.
Csak másnap szeleteljük fel, minél tovább áll a süti, annál puhább lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése