KARÁCSONYI MANGÓ-NARANCS CSATNI /CHUTNEY/:
Hozzávalók:
1 db szép érett mangó
2 db közepes narancs
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg teavaj
5 dkg cukor
10-15 szem borókabogyó
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál curry
fél teáskanál római kömény
fél teáskanál szegfűbors
fél teáskanál szerecsendió
fél teáskanál chilipor
fél teáskanál mustármag
só
2 dl édes vörösbor
1 evőkanál balzsamecet és 1 evőkanál ételecet
Elkészítés:
Egy edénybe kevés vizet teszek és a cukrot feloldom benne, majd az apróra vágott hagymákat, vajat, megpucolt kisebb kockára vágott mangót és a megpucolt, kockákra vágott narancsot is beleteszem, lassan elkezdem forralni.
A fűszereket (kávédarálóban vagy mozsárban) megőrlöm és belekeverem, majd ráöntöm a bort az ecetet és a balzsamecetet, sózom ízlés szerint. Legvégül a borókabogyókat is belekeverem, ezt az egészet lassan forralom 1,5 órát, ez idő alatt szépen besűrűsödik, olyan hígabb lekvár állaga lesz.
A fűszereket (kávédarálóban vagy mozsárban) megőrlöm és belekeverem, majd ráöntöm a bort az ecetet és a balzsamecetet, sózom ízlés szerint. Legvégül a borókabogyókat is belekeverem, ezt az egészet lassan forralom 1,5 órát, ez idő alatt szépen besűrűsödik, olyan hígabb lekvár állaga lesz.
Előre el lehet készíteni és befőttes üvegben (ebből a mennyiségből 1 db 750 ml befőttesüvegnyi lesz) a hűtőben tartani, 6-7 fő részére elég.
FORMÁZOTT SAJTOS BURGONYA KROKETTEK:
Hozzávalók:
1 kg főzni való burgonya
20-25 dkg liszt
2 tojás sárgája
fél dl olaj
8 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
só, őrölt szerecsendió,
durvára darált színes bors
A panírhoz:
2 tojás fehérje
zsemlemorzsa
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb tálba áttörjük, hozzáadjuk az olajat, a sót, a durvára darált borsot és a szerecsendiót. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és a sajtot, végül beledolgozzuk a lisztet, addig lisztezzük, amíg elválik a tál oldalától.
Lisztezett asztalra borítjuk, kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és figurás szaggatóval kiszaggatjuk, a maradékot újból összegyúrjuk, nyújtjuk, és azt is kiszaggatjuk. Kb. 50 db csillagot vagy fenyőt kapunk ebből a mennyiségből.
Tojásfehérjével megkenjük mindkét oldalát, és zsemlemorzsába vagy darált dióba, vagy szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük.
Megjegyzés:
Előre elkészíthető, jól fagyasztható. Egy nagyobb dobozba soronként fóliával elválasztva nem sérül, ha lefagyasztjuk és később szeretnénk kisütni.
A gyerekek nagyon szeretik, rossz evőknek kifejezetten ajánlom:))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése