2011. 10. 22.

MEGGYES-ALMÁS OMLÓS PITE

Most úgy látszik a pite gyártás van soron, a múlt héten volt a sima almás és a meggyes-mákos, most jön az almás-meggyes: ebbe már tettem aszalt gyümölcs keveréket is, mert azzal is nagyon fincsi.



MEGGYES-ALMÁS OMLÓS PITE:
Hozzávalók:
tészta:
50 dkg zsiradék (25 dkg margarin és 25 dkg zsír)
1 kg finom liszt
az almás töltelék jó sok fahéjjal:))
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
15 dkg barna cukor (jó a fehér is)

1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

2 tojás és 1 tojás fehérje


töltelékhez:
2,1 kg alma
1 üveg meggybefőtt
sütés előtt
8 dkg barna cukor
2 marék mediterrán mix (aszalványok)
1 citrom reszelt héja
bőségesen: őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
hintésnyi zsemlemorzsa


tetejére:
1 tojás sárgája


Elkészítés: A mennyiség  egy tepsinyi (a sütő méretének megfelelő).
A zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.

nyammi..  megsült
Ez idő alatt a tölteléket elkészítem: Az almákat megpucolom és lereszelem egy olyan tálba amibe egy nagyobb szűrőt is beleteszek, hogy a levét könnyen ki tudjam nyomkodni. (az almalét megiszom , isteni) Hozzáadom az aszalványokat, a fahéjat és a citromhéjat, végül megszórom cukrokkal és elkeverem a leszűrt meggy szemekkel.

Ezt a tölteléket halmozom az elősütött tésztára, majd elsimítom a tetejét, meghintem egy kevés zsemlemorzsával. Kinyújtom a tészta másik felét, ezt a sodrófa segítségével átemelem a töltelékre, a széleit eligazítom. Nedves kézzel a tetején a tojás sárgáját elsimogatom, villával becsíkozom és visszatolom a sütőbe, amíg szép barna nem lesz a teteje. kb. 35 perc.

/A süti szélével nem foglalkozom, mert azt úgy is levágom/

Kihűlés után szeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése