2013. 09. 14.

AFRIKAI HARCSAPÖRKÖLT JUHTÚRÓS SZTRAPACSKÁVAL ÉS KAPROS TÚRÓS SÜTI, ILLETVE EGY EGYSZERŰ DE NAGYSZERŰ MÁLNA LEVES

Nem szeretem a halat, de attól még sokan szeretik, így most egy közkedvelt halétel következik:


afrikai harcsapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Afrikai harcsapörkölt, juhtúrós sztrapacskával:
Hozzávalók: 3 adaghoz

1 szép harcsafilé

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom

őrölt bors
4 dl tejföl
1,5 dl Cserszegi fűszeres bor
5 dkg bacon apróra vágva
fűszerpaprika

sztrapacskához: 5 adaghoz
1 kg nyers krumpli reszelve
35 dkg liszt
3 db tojás
kaporlevél


10 dkg juhtúró
15 dkg bacon kocka kisütve

Elkészítés: Egy nagyobb edényben olajon az apróra vágott hagymát és bacont megpirítom, majd hozzáadom a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot, lefedem és puhára párolom, majd hozzáadom a 2 x 2 cm-es kockákra vágott harcsafilét.


4-5 percig pirítom , majd felöntöm borral, fűszerezem és hagyom, hogy a bor elpárologjon róla.

Ez kb 15 percet vesz igénybe, majd tejfölt adok hozzá és tulajdonképpen készen van, lehetne keményítővel is sűríteni, de nem kellett, így pont jó volt.

A sztrapacskához egy nagy edényben sós vizet teszek fel forrni. Ezután lereszelem a nyers krumplit egy tálba, hozzáadom a többi alapanyagot és kikeverem, olyan nokedli sűrűségűvé. Egy picit legyen sűrűbb, mert a krumpli levet ereszt.




Hagyományos nokedli szaggatóval szaggatom bele a forró vízbe, de máskor meg kézzel vagdosom vágódeszkáról és akkor kicsit nagyobbak a galuskák. Ki, hogyan szereti:)

Eközben a bacont kevés olajon kisütöm és a leszűrt sztrapacskára öntöm a zsírral együtt, majd rámorzsolom a juhtúrót is. (Ha szükséges és szeretjük, ide is mehet még tejföl)

Együtt tálalom őket.

Kapros túrós süti:
Hozzávalók:


25 dkg margarin vagy vaj
45 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
8 dkg liszt


Túrós töltelék:
0,5 kg túró
4 evőkanál búzadara
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 marék mazsola
1 csokor kapor levél
5-10 dkg cukor ízlés szerint


Elkészítés: A puha margarint összekeverem a többi hozzávalóval, majd egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába nyomkodom.
Előmelegített 180 C fokos sütőben 13 percet elősütöm.



A túrós töltelékhez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Egy másik tálban a túrót keverem össze a többi hozzávalóval, végül óvatosan a fehérjehabot is belekeverem.

(nem szeretem, ha nagyon édes, így kevés cukrot tettem bele, elbír többet is)



Ezt öntöm az elősütött tésztára, majd visszatolom a sütőbe és további 30-35 percet sütöm. (Tűpróba)
Ha megsült, hagyom a formában kihűlni és csak ezután veszem le róla a karimát és szeletelem.


Egyszerű málna-barack leves:
Hozzávalók:

1 doboz friss málna
1 doboz őszibarack befőtt (kisebb)
1 pohár málna szörp
1 pohár jaffa szörp
0,5 l tejszín
cukor ízlés szerint
Víz

Elkészítés: A hozzávalókat hidegen csak összeöntjük, állni hagyjuk és már fogyasztható is.


Ezt a levest a barátnőm készítette a szülinapunkra és meglepően finom volt, olyan virág íze és illata volt a kétféle szörptől, amit egyenlő arányba kell beletenni. Lapátoltuk rendesen:):)

Próbáljátok ki!  :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése