2013. 07. 17.

SZEDD MAGAD POMÁZON ÉS SÁRGABARACK LEKVÁR FŐZÉS TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL

Tegnap voltunk két barátnőmmel Pomázon a Dolina kertben sárgabarackot szedni. Sajnos előtte nem lehetett felhívni őket, mert fax hangot hallottunk így csak odaérkezve ért minket a csalódás, 400 Ft/kg a sárgabarack és ráadásul még csak kompót érett:-(

Törökbálinton viszont csak 280 Ft/kg áron lehetett szedni és ezt előző nap olvastam, így az összeg egy kicsit szíven ütött:):):)

Na mind1, de ha már ott voltunk akkor szedtünk, magunk:) Én konkrétan 21 kg-ot, mert sokat sütök (ezt tudjátok) és ahhoz sok lekvárra van szükségem.

Ma már be is főztem a kosárnyi mennyiséget 10 üveg lett belőle és azzal a módszerrel, amit a testvérbarátnőm (egy napon születtünk) ajánlott, mi szerint a cukrot csak az utolsó negyed órában rakom bele, így szép világos marad a színe.



21 kg sárgabarack


SÁRGABARACK LEKVÁR TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL:
Hozzávalók:

Sárgabarack
25-30 % cukor

szalicil (de csak a fóliára)

Elkészítés:  Általában nagyon jól szervezem a dolgaimat, így most azt is leírom, hogy lehet a leggyorsabban mindent elkészíteni.

A gyümölcsöt megmosom a mosogatóba eresztett hideg vízben és egyből felezem, negyedelem majd a tiszta rozsdamentes főzőedénybe dobálom.

Az edényt csak 3/4 részig töltöm meg, egy gondolatnyi vizet öntök alá és lassú tűzön, az elején folyamatosan kevergetve forralom.

Most veszek elő üvegeket, jól kimosom, kifertőtlenítem, a sütőt bekapcsolom 120 C fokra, és egy lapos tepsit a fejjel lefelé beleállított üvegekkel megtöltök, mellé helyezem a kupakokat is és fél órát sütöm, majd lezárom és hagyom a sütőben kihűlni az üvegeket.

Mire a lekvár elkészül az üveget is megfoghatom kézzel.


A lekvárt kb 2 órán át forralom, elején sokat kevergetve, később már ritkábban, végül az utolsó negyedórában annyi cukrot adok hozzá amennyi az edényben lévő mennyiség súlyának a 25-30 %-a azért nem mondom meg pontosan, mert én nem szeretem a nagyon cukros lekvárt.

Így is tökéletesen eláll, bár nálam a tavalyi rengeteg lekvárból már nem maradt semmi:)

A még meleg üvegeket kiveszem, beletöltöm a lekvárt, majd folpackot terítek rá, ezt szórom meg a szalicillal, rátekerem szorosan a kupakot, majd le is vágom a felesleges fóliát róla.



Kezdésnek csak a kosárnyi mennyiséget csináltam meg, mert a cukor a barátnőm kocsijában maradt és azt ma este kapom meg, de ennyihez volt itthon is cukor:)

A sütőt újra bekapcsolom 80 C fokra, ebbe teszem vissza a megtöltött lekváros üvegeket, hagyom 10 percet a melegben, majd lekapcsolom és ha teljesen kihűlt, akkor veszem csak ki őket.

Sok sikert hozzá!

Végeredmény: 25 és fél üveg (a fél üvegnyit csak úgy magában 2 nap alatt megettem:) )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése