2016. 07. 28.

GYORS ÍZES KOVÁSZOS UBI, és BROKKOLIS KÖRET

Kezdem a kovászos ubival, persze mindenkinek van egy receptje ami szerint csinálja, az évek alatt nekem ez egy kicsit (nem is kicsit) változott. Már egyáltalán nem használok hozzá kenyeret és azt is megmondom miért. Sokkal tisztábban és gyorsabban lehet dolgozni, ha szeletelt krumplit használunk.

Amikor készen van (általában 3 nap) átszűröm tiszta üvegbe, minden levet nem öntök rá hanem a következő adag kovászos ubira ráöntöm, ezzel segítve  az érést.



Van amikor kisebb üvegekbe (mint a képen) van amikor nagyobb üvegekbe rakom, ez hangulat függő.


Hozzávalók: (4 kis üveghez)

1,5 kg uborka
2 db krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 csomag kapor
pár szem mustármag (el is maradhat)
6 evőkanál só





Az uborkákat alaposan lemossuk, ledörgöljük, én nem vágom le a végeit csak megszurkálom késsel minden darabot olyan 5-6 helyen.

Tiszta üvegekbe teszem, aminek az alján már van 1-2 szelet megpucolt krumpli, szeletelt fokhagymát, kaprot, pár szem mustármagot, végül mindegyikre 1,5 kanál sót szórok. Ezt lefedem 1-2 szelet krumplival, majd felforralt, kissé lehűlt vízzel feltöltöm.

Az erkélyen szoktam tartani, ahol a délutáni nap éri csak, üvegfedőt teszek rá vagy kistányért, 3 nap alatt elkészül.
Ekkor egy nagy tálba öntöm az egészet, az uborkákat visszatöltöm a tiszta üvegekbe, rájuk szűröm a levet, de nem az egészet, kb 3/4 részét lepje el, a megmaradt levet felhasználom a következő adag készítéséhez.

BROKKOLIS- karfiolos  KÖRET, DE EGYTÁLÉTELNEK IS KIVÁLÓ:  lásd a fenti képet
Hozzávalók:

1 fej brokkoli, 
1 fej karfiol
2 zacskó tejszín (250 ml,30 %)

25 dkg reszelt sajt
3-4  egész tojás
só, őrölt bors, ízlés szerint


Elkészítés:

A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, de ne annyira, hogy szétessen.
Azért, hogy ne kelljen zsiradékot használni, sütőpapírral bélelem ki a tepsit.
Ezen szétterítem a zöldségeket. A tejszínt elkeverem a tojásokkal és a fűszerekkel illetve a reszelt sajtot is belekeverem.
Az egészet ráöntöm a brokkolis karfiolra és előmelegített sütőben 180 C fokon, halvány barnára sütöm.

Felszeletelve tálalom köretként, de magában is finom.

Szoktam ezt az ételt egyébzöldségekkel is csinálni, vagy keverni, minden formájában finom.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése