Amikor készen van (általában 3 nap) átszűröm tiszta üvegbe, minden levet nem öntök rá hanem a következő adag kovászos ubira ráöntöm, ezzel segítve az érést.
Van amikor kisebb üvegekbe (mint a képen) van amikor nagyobb üvegekbe rakom, ez hangulat függő.
Hozzávalók: (4 kis üveghez)
1,5 kg uborka
2 db krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 csomag kapor
pár szem mustármag (el is maradhat)
6 evőkanál só
Az uborkákat alaposan lemossuk, ledörgöljük, én nem vágom le a végeit csak megszurkálom késsel minden darabot olyan 5-6 helyen.
Tiszta üvegekbe teszem, aminek az alján már van 1-2 szelet megpucolt krumpli, szeletelt fokhagymát, kaprot, pár szem mustármagot, végül mindegyikre 1,5 kanál sót szórok. Ezt lefedem 1-2 szelet krumplival, majd felforralt, kissé lehűlt vízzel feltöltöm.
Az erkélyen szoktam tartani, ahol a délutáni nap éri csak, üvegfedőt teszek rá vagy kistányért, 3 nap alatt elkészül.
Ekkor egy nagy tálba öntöm az egészet, az uborkákat visszatöltöm a tiszta üvegekbe, rájuk szűröm a levet, de nem az egészet, kb 3/4 részét lepje el, a megmaradt levet felhasználom a következő adag készítéséhez.
BROKKOLIS- karfiolos KÖRET, DE EGYTÁLÉTELNEK IS KIVÁLÓ: lásd a fenti képet
Hozzávalók:
1 fej brokkoli,
1 fej karfiol
2 zacskó tejszín (250 ml,30 %)
25 dkg reszelt sajt
3-4 egész tojás
só, őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, de ne annyira, hogy szétessen.
Azért, hogy ne kelljen zsiradékot használni, sütőpapírral bélelem ki a tepsit.
Ezen szétterítem a zöldségeket. A tejszínt elkeverem a tojásokkal és a fűszerekkel illetve a reszelt sajtot is belekeverem.
Az egészet ráöntöm a brokkolis karfiolra és előmelegített sütőben 180 C fokon, halvány barnára sütöm.
Felszeletelve tálalom köretként, de magában is finom.
Szoktam ezt az ételt egyébzöldségekkel is csinálni, vagy keverni, minden formájában finom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése