2012. 09. 01.

SZILVÁS PITE ÉS SZŰZÉRME MEXIKÓI ZÖLDSÉGEKKEL, PARADICSOMOSAN

Csütörtökön voltunk Pomázon szilvát szedni, így most van jó sok szilvám a sütikhez. Kimagozva kisebb adagokban fagyasztottam le.

Ma már jöhet is az első adag:




SZILVÁS PITE, EGY KIS ALMÁVAL:
Hozzávalók:


Tészta:
25 dkg margarin
15 dkg cukor
50 dkg liszt
1,5 dl tejföl
pici só
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 csomag sütőpor

Töltelék: 
1,5 kg magozott szilva
2 db alma
15 dkg cukor
őrölt fahéj
kevés zsemlemorzsa
1 csomag vaníliás cukor

Tetejére: 
1 tojás

Elkészítés: A puha margarint a többi hozzávalóval összegyúrom. Rugalmas, puha tésztát kapok, ha kell még akkor lisztezem, hogy teljesen elváljon az edény falától. Elfelezem.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy nagyobb tepsibe teszem a kinyújtott tészta egyik felét és betolom a sütőbe 15 perce, elősütöm.

A töltelékhez a szilvát megcukrozom egy tálban, fahéjat is adok hozzá, majd állni hagyom. Amikor a tészta elősült, akkor meghintem zsemlemorzsával, rárakosgatom a szilva szemeket, a levét is rálocsolom, az almákat megpucolom és ráreszelem a szilvára, meghintem vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal és zsemlemorzsával, majd ráemelem a tetejét.
mehet a sütőbe
A tetejét tojással lekenem, villával rácsozom és pár szem díszítő cukrot is teszek rá.


a szilva dudorok miatt nem olyan sima a teteje



Visszatolom az előmelegített sütőbe és 45 perc alatt készre sütöm.





SZŰZÉRME MEXIKÓI ZÖLDSÉGEKKEL, PARADICSOMOSAN:
Hozzávalók:


1 db szűzérme
40 dkg Sombreró mexikói, babos zöldségkeverék
150 ml paradicsom püré
1 db vöröshagyma
 3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál cukor
szójaszósz

őrölt bors
majoránna
őrölt babérlevél
őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt fahéj
kb.1,5 dl víz
olaj

Elkészítés: A húst megtisztítom, hosszában elfelezem, majd csíkokra vágom. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, erre kerül a szűzpecsenye amit fehéredésig pirítok. Ezután hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd fűszerezem, sózom, pirítom. Pár perc után hozzákeverem a zöldségkeveréket, ezzel is pirítom pár percet, végül a paradicsompürét is belekeverem. Kevés vízzel felöntöm, utánafűszerezem ízlés szerint, majd lefedem és puhára párolom.

Párolt rizzsel tálalom.


2 megjegyzés:

  1. Ez a mexikói dolog ez nagyon tutinak tűnik. Erre majd felbújtom a mutert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:) A Bonduelle Sombrero zöldségkeveréket 2,5 kg-os kiszerelésben, nagyon jó áron lehet kapni a METRO-ban.Más áruházakban nem láttam még, érdemes kipróbálni:) Andi

      Törlés