Somától illetve az anyukájától kaptam egy keveset ebből a drága kávéból. Vártunk is 2 hetet vele, mire eljött a megfelelő alkalom, hogy megkóstoljuk.
Egy picit bonyolította a dolgot, hogy darált kávé volt és a mi főzőnk az maga darálja a kávét, tehát abba nem tehettük bele, viszont vészhelyzet esetére van itthon egy elektromos kotyogó, abba főztük le a kávé italt.
|
készül a fotó, készül a kávé |
Délután megérkezett a Guszti nővére hozzánk és kávéval kínáltuk, de persze előre nem mondtuk meg, hogy milyen kávéval.:) Mondta is, hogy jobb is volt így, mert ha tudja akkor biztosan nem kér belőle.
|
mi ezt kóstoltuk |
Kopi Luwak, más néven Civet Coffee a világ legritkább és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát az egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe.
Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik. Az eljárás során a szemeket osztályozzák, húsát eltávolítják majd mossák és szárítják. A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet rendkívül egyedi módon oldotta meg. A fákon élő, indonéziai „palm civet cat” – civet pálmafa macska - megeszi a kávébabot, amely a beleken keresztül, ürülékként távozik.
John Martinez, a jamaicai kávéguru elmondása szerint a Civet kitűnő, jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja.
Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz és a külső felületén micro gödrösödések vannak, amelyeket az állat gyomorában lévő savak marják ki. A savak a kávéban is jellegzetes nyomokat hagynak. A piacon lévő Civet kávék ötven százaléka hamis. (Gondola.hu cikke alapján)
|
a begyűjtött ürülékek, hát nem egy mikrobiológiai labor:) |
|
pörkölés előtt |
|
pörkölés után
|
|
Kopi Luwak pörkölése |
|
a kis állatka magát a gyümölcshúsos kávészemet eszi meg |
|
cibet macska |
|
Sumátra, Bali, itt élnek a cibet macskák |
|
Kopi Luwak kávé díszdobozban, mellette az "alapanyag"
|
|
a képen látszik, hogy mára már nem bízzák a természetre |
Sokaknak nemcsak azért mehet el a kedve a világ legdrágább kávéjának megkóstolásától, mert egyetlen csészéje 16 ezer forintba kerül, hanem amiatt is, hogy a kávészemek, amelyekből a Kopi Luwak készül, egy, a cibetmacskafélék családjába tartozó állat, a közönséges (maláj) pálmasodró végbeléből kerülnek elő.
|
egy nap alatt átlagosan begyűjthető mennyiség |
Az állatok nyersen fogyasztják el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a termés puha héját emésztik meg, a többi áthalad a bélrendszerükön, majd távozik a szervezetükből.
|
dupla falú kávés csészékbe töltve 50 ml-t ittunk |
A kávészemeket, amelyekre meglehetősen nehéz rábukkanni, a kávéültetvények dolgozói kézzel válogatják ki az ürülékből. A Kopi Luwak különleges zamatát sokak szerint részben a pálmasodró gyomornedvének köszönheti. (kávé blog. a kávé specialista blogjából)
Persze mint mindenbe, ebbe is belepiszkált az ember a nagyobb haszon reményében. Farmokon, szabályozott körülmények között etetik a cibet macskákkal a kávécserje termését, ezzel gyorsítva és biztosítva a végtermék mennyiségét.
Megjegyzés: Szerencsére nem okozott csalódást, de különösebb élményt sem. Az íze egy kissé selymes volt, a csokoládé ízt nem éreztem. Finom (arabica) pörkölést azt igen, mivel ez aromásabb, lágyabb ízű kávét ad, utóíze sokáig megmarad a szájban, ellenben nem tűnik túl erősnek és savasnak. Talán a koffein tartalma sem túl magas, ezt is csak gondolom, mert mi az olasz kávékhoz vagyunk szokva, persze nem vagyunk kávé szakértők, csak kávé szeretők:)
Köszönöm szépen Somának és persze az anyukájának is, hogy ezzel az ízélménnyel is gazdagodhattunk:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése