A padlizsánkrémet kétféle képen szoktam készíteni:
Gyorsabb változat: Ilyenkor csak megpucolom a padlizsánokat, összevágom egészen apró kockákra, olívaolajon a vöröshagymát megdinsztelem és hozzáadom a padlizsánkockákat, fűszerezem, majd amikor a vizet elfőtte, persze állandóan kevergetem, akkor lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni és majonézzel elkeverem, ha szükséges botmixerrel pépesítem. Ez is finom, de hiányzik a fürtös íz belőle.
Az alaposabb változatot pedig akkor csinálom, amikor van elég időm és a mai egy ilyen nap:)
ínyenc padlizsánkrém |
ÍNYENC PADLIZSÁNKRÉM:
Hozzávalók:
a képen még a csípős chili van, de azt kicseréltem amikor észrevettem az édesre:) |
2 db padlizsán
3 db lila hagyma reszelve
5 gerezd fokhagyma reszelve
só
őrölt bors
2 evőkanál citromos olívaolaj,
(ha nincs jó a sima olívaolaj és egy negyed citrom leve)
2 evőkanál édes chili szósz vagy sült paprika krém
1 evőkanál mustár
2 kiskanál fruktóz (cukor is jó)
1 kiskanál balzsamecet
1,5 dl majonéz (el is maradhat)
ezt az édes chiliszószt adtam hozzá |
Elkészítés: A padlizsánokat megmosom és műanyag villával körbe szurkálom. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt t teszek, a sütőt 280 C fokra beállítom, grill fokozatra és a padlizsánokat addig sütöm, amíg teljesen megsülnek és megpuhulnak. kb 60-70 perc.
A míg sülnek a padlizsánok előkészítem a többi hozzávalót. Egy tálban a reszelt hagymákat, a citromos olívaolajat, mustárt, paprika krémet, cukrot, fűszereket, balzsamecetet és a majonézt összekeverem. Ebbe fogom keverni majd a megsült padlizsán húsát. Itt már lila hagymát használok, mert ez nem bánja az epémet:)
ebbe keverem a sült padlizsánhúst |
ha megsült, ilyen egyszerű kivenni a belső húsát |
Amikor megsült kiveszem, falapát és fakés segítségével a héjából kiemelem a padlizsán húsát, hagyom kihűlni.
(Lehet jobban megsütni, aki úgy szereti, akkor egy picit pepecselős a héjának az eltávolítása, mert akkor már szenes és apróra törik.)
apróra felvágom és belekeverem az előkészített ízesítőkkel |
fedeles tálba teszem a hűtőbe |
Pirított kenyérrel és friss paradicsommal nagyon finom!
2012.07.05.
Ma is csináltam és apróbb változtatásokkal még epekímélőbb:
jól megsült, kivágtam a tetejét és kikanalaztam a belsejét |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése