Találtam itthon egy fél fej brokkolit is, ezért azt is beleteszem, rontani biztosan nem fog rajta:)
LASAGNE BOLOGNAI RGUVAL, BROKKOLIVAL, KRÉMSAJTTAL:
Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás
45 dkg liszt
só
kevéske víz
Raguhoz:
0,5 kg sertés darált hús
1 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
3 szép nagy paradicsom
5 dl passzírozott paradicsom
fél csomag szár zeller
fél fej brokkoli
20 dkg gomba
forrás közben a ragu |
őrölt babérlevél
cukor
só
őrölt bors
bazsalikom
oregánó
zsiradék
3 db mackó tömlős natúr krémsajt
30 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A raguval kezdek, mert a tészta hamar megvan. Egy nagyobb serpenyőbe a zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a darált húst és fehéredésig pirítom. Ezután egyszerre hozzáadom az apróra vágott zöldségeket: fokhagyma, sárgarépa, szárzeller, gomba, paradicsom, brokkoli. Kevergetem, sózom és ízlés szerint fűszerezem, majd 2 dl vizet aláöntök, lefedem és 30 perc alatt, készre párolom.
Ezután belekeverem a passzírozott paradicsomot, még egyszer utána ízesítek, ha szükséges, illetve még 2 dl vizet aláöntök és fedő nélkül lassan forralom még egy 20 percet.
A tésztához a hozzávalókat egy tálban összegyúrom, majd a kapott gombócból vékonyabb korongokat vágok, és ezeket tésztagéppel kinyújtom.
Kipróbáltam most, hogy milyen lesz, ha egészen vékonyra nyújtom a tésztát, így 1-7-es fokozatig nyújtottam. Egy nagy lábosban sós, olajos vizet forralok, ebbe teszem 1-2 percre a lapokat, de csak 2-3 lapot egyszerre, hogy elférjenek és kiszedésnél se legyen "tolongás". Húsfogó csipesszel egyszerűen ki lehet szedni a lapokat.
Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kiolajozok, erre rakom egymás mellé egy kis peremet is képezve az alsó tészta lapokat. Erre kerül a ragunak az 1/5-része, erre megint tészta kerül, erre ragu, erre mackó sajt pöttyök, tészta-ragu-reszelt sajt-tészta ragu-mackósajt stb, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tetejére mindig maradjon a raguból. Majd meghintem reszelt sajttal és előmelegített 180 C fokos sütőben 25-30 percet sütöm.
Kiszedésnél várok vele egy kicsit, hogy ne csússzon szét a tészta.
Nekem bejött a vékony tésztás megoldás is, így több réteget lehetett egymásra rakni. Finom volt.
A fenti mennyiségből 6 adag lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése