2011.12.31. |
2012.12.31. most kevesebbet csináltam |
Hosszú-hosszú évek óta minden szilveszterre csinálok több tálca hidegtálat. Ezt is elosztogatjuk, kap az anyu, a gyerek is visz magával a buliba, kap a Kriszti és a szomszéd Józsi-Katica is. Persze mi is szeretjük. Ilyenkor úgy tervezem az előző napi kaját, hogy sütök kolbásszal töltött karajt, ebből pár szeletet megeszünk a többi mehet a hidegtálra. Előző nap elkészítem a sajttekercseket, a francia saláta nem nagy dolog, a sonkatekercs szintén és még kaszinótojást teszek rá. Gyümölccsel, koktél paradicsommal díszítem, zselével áthúzom, miután ezzel mind elkészülök, úgy kifáradok, hogy mehetek is aludni:))
Na idén elhatároztam, hogy ennyire nem fárasztom ki magam, de azért hidegtál lesz:)
SZILVESZTERI HIDEGTÁL:
francia sali |
Franciasalátához:
1,5 kg mexikói zöldségkeverék
1 kg krumpli
4 db alma
2-3 savanyú uborka vagy csemegeubi
1 kis fej lila hagyma
Tartármártás:
1,5 l tejföl
4 dl majonéz
sütőzacskóba főzöm a sajtot legalább 30 percet |
balzsamecet
ecet
só
őrölt bors
cukor
petrezselyemlevél
körözött 3 színben: pirospaprikával és spenóttal |
Sajttekercshez:
70-80 dkg trappista sajt
10 dkg juhtúró
50 dkg tehéntúró
1 db lila hagyma
1 dl tejföl
őrölt kömény
a harmadába pirospaprika
a harmadába spenót levél
só
ilyen, ha kerül bele sonkaszelet is |
van amikor vékonyabbakat csinálok, ezek most kövérebbek:) |
sonka szeletek (nem szükséges)
/van amikor olívabogyót is rakok bele/
Kaszinótojáshoz:
16-18 db főtt tojás
tartár mártás
só
őrölt bors
tormás sonkatekercsek külön elkészítve |
liszt
tej vagy tejszín
Sonkatekercshez:
alulra tojáskrém, ezen ül a tojás |
1 üveg ecetes reszelt torma
25 dkg tehéntúró
só
Sült szűz pecsenyéhez:
1 csík sertés szűz
durvára darált színes bors
só
Kolbásszal töltött karajhoz:
egybe csontos karaj
2 szál száraz kolbász
fűszerek
zsír
pici zselatinnal elkevert tartár mártással lekenem |
Szintelen zselatin, lollo saláta, jégsaláta, koktél paradicsom, kígyóuborka, mandarin, narancs, aki szereti kaviár, metélőpetrezselyem,
Elkészítés:
1. A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, borssal, sóval, cukororral, balzsamecettel és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockára vágott almát, a kis darabokra vágott csemege uborkát és a kihűlt zöldségeket.
Olvastam, hogy van aki csak mikróban melegíti fel a sajtot egészen addig amíg teljesen felolvad utána szintén nyújtófával kinyújtja és tölti ízlés szerint, ezt még nem próbáltam.
Most a sajtot sütőzacskóban főzve és utána három részletben kiszedve 3 rudat nyújtottam , ez a legpraktikusabb megoldás, mert könnyen lehet eltakarítani utána.:) A kiszedést úgy oldottam meg, hogy az egész zacskónyi olvadt sajtot kiborítottam az asztalra, egy adagot belőle ott hagytam, rögtön kinyújtottam , a többit visszatettem a zacskóba és vissza a forróvízbe.
3. A kolbásszal töltött karajhoz felszúrjuk, majd megtöltjük a karajt, fűszerezzük sóval, fokhagymával és köménnyel, majd fólia alatt pirosra sütjük. (Előző nap kell megcsinálni, hogy vékonyra tudjuk szeletelni.)
4. A borsos szűzérme sülhet a karajjal együtt, de ezt durvára őrölt borskeverékbe forgatjuk, amikor már készen van. Hidegen szeleteljük vékonyra.
5. A sonkatekercshez az ecetes tormát a besamellel besűrítjük, és a sonkaszeletekbe töltjük. A másik, sokkal könnyebb elkészítési mód, újabban ezt használom, hogy az ecetes tormát tehéntúróval kikeverem és készen is van, tölthetőek a sonkaszeletek.
6. A kaszinótojáshoz a tojásokat megfőzzük, elfelezzük kikaparjuk a sárgáját és 1-1,5 dl tejben egy kis lisztet felfőzünk, hogy pépes legyen, ebbe szórjuk a kikapart és lereszelt tojás sárgájákat a mustárt, sót, borsot, pici balzsamecetet, felforraljuk állandó kevergetés mellett, mert könnyen leragad. Kanállal a fél tojások belsejét megtöltjük, egy tálra pedig kis halmokat nyomunk, amire ráültetjük a tojásokat. Egy kevés krémet hagyunk díszítésre. Tartár mártásba teszünk egy kis zselatint, ezzel lekenjük a tojásokat, díszítjük egy pötty tojáskrémmel és petrezselyem levéllel.
A tálcáról szedjük majd le darabonként amikor összeállítjuk a hidegtálat.
A hidegtálhoz a tálcára salátaleveleket helyezünk, ráhalmozzuk a francia salátát, és szépen elrendezzük a húsokat, díszítjük a sajttekercsekkel, sonkatekercsekkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A végén zselatinnal átkenegetjük, és bezsebeljük az elismeréseket, dicséreteket.
Kedves érdeklődő olvasók! Mindenkinek Boldogabb Új Évet Kívánok !
Andika, a "Szilveszteri hidegtál"-jaid bámulatba ejtőek, gusztusosak, elegánsak és roppant étvágygerjesztőek. Ha Te ezeket egyszerűen elkészítettnek tartod, arra már kíváncsi sem vagyok, hogy milyenek lehetnek a "komplikált" módon elkészítettek. Látszik, hogy hobbid a sütés-főzés, mert ezek előállításához hihetetlen energia szükséges és mégis elkészíted a jobbnál jobb ételeket és süteményeket. Mindehhez gratulálok és további sok sikert és elismerést kívánok az újévben is a csodálatos műveidhez! Puszi Judit
VálaszTörlésDe kedves vagy:)) Köszi szépen!
VálaszTörlés