2011. 12. 02.

CHILIS BAB GAZDAGON, DE GYORSAN

A következő egytálételt nem hagyományosan készítem ami nem csak azt jelenti, hogy nem vörös babot használok fel hozzá, hanem a darált hús helyett is a fagyasztóból kivett maradék marhapörköltet teszem bele és ez az amitől gyorsan elkészíthető.:)

A fűszerezését nem hanyagolom el, mert fontos része a főzésnek. A paradicsomszószból lehetőleg finomat vegyünk, én a MUTTI nevű üveges 700 ml- es passzírozott paradicsomot tettem bele.


CHILIS BAB GAZDAGON, GYORSAN:
Hozzávalók:
a zöldséges, babos alap 
0,5 kg maradék marhapörkölt
35-40 dkg füstölt parasztsonka
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
0,5 kg bab
40 dkg bébirépa (fagyasztott)
2 dl kukorica (fagyasztott)
1 db sárga kaliforniai paprika
1 kiskanál őrölt kömény
1 kiskanál oregano
1 kiskanál csípős paprikakrém
chilipor vagy friss chili paprika
1 mokkáskanál őrölt babérlevél
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 kiskanál kakaópor
hozzáöntöttem a passzírozott paradicsomot is
700 ml passzírozott paradicsom

olaj


Elkészítés: A babot előző nap beáztatom . A hagymákat apróra vágom, a kaliforniai paprikát kisebb kockákra, a füstölt sonkát szintén kisebb kockákra (a zsíros részt nem raktam bele).

a marhapörkölttel együtt fő tovább
Egy nagy lábosban olajon megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, hozzáadom a füstölt sonkát, paprikát, kevés vizet öntök rá és lefedve 20 percet párolom.

Ezután hozzáadom a leszűrt babot és ízlés szerint fűszerezem, de minden fűszer szükséges a jó íz érdekében.

Hozzáöntöm a paradicsomszószt és még 3 dl vizet, beleszórom a bébirépát és lefedve, néha megkeverve 2 órát főzöm lassú tűznél.

Ezután a kukoricát is hozzáadom majd a marhapörköltet is belekeverem, ezzel további fél órát főzöm. Ha szükséges kevés vizet öntök hozzá. Addig főzöm amíg a bab megpuhul.

Tálaláskor reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.


Mindezt kuktában is elkészíthetjük, akkor még gyorsabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése