Kérdezem én, miért nem csináltam eddig ilyen sütit? Nagyon finom és még annál is finomabb!
Majdnem takarékos süti, mindenből csak egy kevés kell, de sok mindenből:))
könnyed és mennyei ízkombináció:) |
TÖKÖS-MÁKOS NARANCSOS MASCARPONÉS ROLÁD:
Hozzávalók:
a tökből csak 1 db-ot használtam a tésztához |
30 dkg megsült sütőtök
8 dkg darált mák
3 evőkanál liszt
2 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db L-es tojás
1 csomag sütőpor
őrölt fahéj
Krém:
25 dkg mascarpone krém
2 dl habtejszín
2 evőkanál barna cukor
1 db narancs héja és leve
1 lap lapzselatin
1 csomag habfixáló
rumaroma
pár szem kandírozott narancshéj
hintésnyi karamellizált mogyoró darabka
Díszítéshez:
pár szem kandírozott narancshéj
kevés karamellizált mogyoró darabka
Elkészítés: Először a tököt megmosom és 210 C fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm, ez kb. 20 percet vesz igénybe, majd kiveszem és hagyom a tököt kihűlni.
A tésztához a a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgájákhoz megy a többi hozzávaló és a kihűlt tök kikanalazott belső része, ezt géppel jól összekeverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és beleforgatom a fehérjehabot is.
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy lapos nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és ebbe öntöm a tésztát ami állagát tekintve egy kicsit hígabb mint egy szokásos piskóta, majd készre sütöm.
Kiveszem, a papírral együtt egy nedves konyharuhára csúsztatom és óvatosan feltekerem, majd így hagyom kihűlni. Ez idő alatt elkészítem a krémet.
Egy kisebb tálba facsarom a narancs levét és a reszelt héját is belerakom, hozzáadom a barna cukrot és az egészet 1 percre mikróba teszem, hogy a cukor felolvadjon a narancslében. Egy db lapzselatint (nem kell több) langyos vízbe beáztatok, kicsavarom és a narancsleves keverékhez adom, összekeverem és hagyom hűlni. Egy másik nagyobb tálba a habtejszínt cukor nélkül a habfixálóval kemény habbá verem, majd a végén óvatosan , keverés közben belecsurgatom a langyosra hűlt narancsleves keveréket. Rumaromával ízesítem, majd a mascarpone krémet is belekanalazom és géppel jól összekeverem.
A kihűlt tésztát a krém 2/3 részével megkenem, meghintem egy kevés kandírozott narancshéjjal és grillázs mogyoró darabkákkal, feltekerem, majd a külsejét a megmaradt krémmel bevonom és díszítem pár szem kandírozott narancshéjjal és a mogyoró darabkákkal.
A sütihez próbáltam minimálisra csökkenteni a cukrot, mind a krémbe, mind a tésztába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése