2011. 09. 24.

MARHAHÚS CSÍKOK CSÍPŐSEN SZECSUÁNI BORSSAL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL

Wokban készül a következő húsos, zöldséges étel.  A szecsuáni borsból egy kis üveggel kaptam ajándékba, de nagyon kell vigyázni vele, mert már kis mennyiségben is teljesen elzsibbasztja az ember nyelvét, száját.
A wokban pirított húsokat előtte mindig bepácolom és ezzel a páclével együtt sütöm ki.
Többféle pácot szoktam használni, de ehhez  a marhahúshoz egy erőteljes fűszerezésűt készítek:

MARHAHÚS CSÍKOK CSÍPŐSEN, SZECSUÁNI BORSSAL ÉS SOK ZÖLDSÉGGEL, WOKBAN PIRÍTVA:


Hozzávalók:
Pác:
szójaszósz
4-5 gerezd fokhagyma
6-8 db szecsuáni bors szétnyomva
1 evőkanál zöld curry paszta
(vagy curry por)
1 db csillagánizs
1 evőkanál méz
2-3 chili paprika vagy chili por
gyömbér reszelve
étolaj


40 dkg marha fehér vagy fekete pecsenye
3 db sárgarépa
1/3 rész szárzeller
5 db szép gomba
40 dkg siami wok zöldségkeverék


Köret:
4 dl rizs
kevés kurkuma


Elkészítés: A marhahúst szeletekre vágom és fél órára a fagyasztóba teszem, mert félig fagyottan lehet olyan szép vékonyra szeletelni ami könnyen megpirul a wokban.
Elkészítem ízlés szerint a pácot, a fokhagymákat lereszelem, a szecsuáni borsot szétnyomkodom és a többi hozzávalóval egy tálban elkeverem. A marhahúscsíkokat beleforgatom ebbe a pácba, majd lefedve pár órára hűtőbe teszem.

A zöldségeket megtisztítom, a szárzellert felszeletelem, a gombát apróbb darabokra vágom a sárgarépát egyforma vékony csíkokra darabolom. A fagyasztott sziámi zöldség keveréket kiengedem, ne hűtse le a wokot amikor belekerül.

A forró wokba egymás után belerakom a hús csíkokat a páclével együtt, pár percig pirítom, majd kiveszem egy másik tálba és letakarom. Ezután jönnek bele a zöldségek, még roppanósra pirítom őket, végül a húst ismét visszaforgatom a zöldségekhez.

Kurkumás rizzsel tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése