2011. 07. 06.

ÜNNEPI HÚSÉTELEK

Különleges alkalmakra, ünnepekkor vagy ünnepléskor készítek szemnek is szép töltött húsokat. Most a párat ezek közül osztok meg:

2011.11.05.
Hoppá, látom, hogy sokszor és sokan nézitek ezt a bejegyzést azóta, hogy megírtam, ezért szeretném ajánlani az azóta feltett ételeimet amiket szintén alkalmakkor lehet tálalni: pl. szarvasból, kacsa mellből, vaddisznóból, bébipulykából.

ZÖLDSÉGES MANDULÁS PULYKAROLÁD:
Hozzávalók:

  • 5-6 szelet pulykamell, 
  • A töltelékhez:
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 maréknyi vegyes zöldség (mexikói)
  • 3 dkg mandula pálca
  • 5-6 levél friss rozmaring
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • borsikafű
  • olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dkg reszelt sajt





Elkészítés:
 A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, olajjal megkent alufóliára fektetjük.

A töltelékhez kevés olajon a felszeletelt póréhagymát, a zöldséget, a mandulát, a fűszereket, sót jól átforgatjuk, pirítjuk, majd megszórjuk sóval, apróra vágott bazsalikommal, ráreszeljük a fokhagymákat, meghintjük borsikafűvel, és aláöntünk kb. 0,5 dl bort. Pár perc kevergetés után készen van.

Ezt a tölteléket kanalazzuk a hússzeletekre, megszórjuk reszelt sajttal, felgöngyöljük az alufóliával, és előmelegített sütőben 210 fokon 35-40 percig sütjük úgy, hogy aláöntünk 1 dl bort, és figyeljük, ha elpárolgott, akkor újból öntünk alá folyadékot.

Ha letelt az idő, kivesszük a tepsit, leszedjük óvatosan a fóliát a húsokról, és a külsejét meggrillezzük vagy megpirítjuk. Tálaláskor ferdén felszeleteljük a roládokat.

Sült krumplival és mozzarellás-bazsalikomos-póréhagymás paradicsomsalátával tálaljuk.


Hozzávalók a salátához:
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 20 dkg mini mozzarella sajt
  • 5-6 levél friss bazsalikom
  • 15 cm-es darab póréhagyma
  • olívaolaj
  • 1 kávéskanál balzsamcet
  • 3 db kockacukor
  • 3 evőkanál ecet
  • 1 kávéskanál borsikafű

Elkészítés:

A póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk, a mozzarelláról leöntjük a levét és egy tálba szórjuk. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket, meghintjük sóval, meglocsoljuk olívaolajjal. A salátaléhez 3 szem kockacukrot, az ecetet, a balzsamecetet és borsikafüvet összekeverjük, a salátára öntjük, összekeverjük és tálaljuk.


GOMBÁVAL, SAJTTAL ÉS ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL BUNDÁZVA:
Hozzávalók:
  • 3 db egész csirkemell
  • 18 szem aszalt szilva
  • 15 dkg gomba
  • 1 szál újhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt
  • A panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • 1/2 rész szezámmag és
  •  1/2 rész zsemlemorzsa keveréke
  • A sütéshez:
  • olaj

Elkészítés:

A csirkemelleket felezem, majd a fél melleket vízszintesen újra felezem, így vékony de nagyobb szeleteket kapok. Fólia alatt klopfolóval megütögetem, hogy egyforma vastagságú legyen. Sózom, majd az alábbi töltelékkel töltöm.


A gombákat apróra vágom, az újhagymát szintén, és kevés olajon, sóval elpárolom a levét. Ebből kanalazok egy kis kupacot a húsra, majd megszórom sajttal, és ráteszek félbevágott aszalt szilva szemeket. Széleit behajtom, fogvájóval leszorítom és panírozom. Forró olajban megsütöm.
Pirított mákos fenyőmagos rizzsel tálalom.  
  • 1 bögre hosszúszemű fehér rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 kiskanál mák
  • 1/4 cikk citrom
  • 1 evőkanálnyi fenyőmag
  • olaj

Elkészítés:


Két edényben dolgozunk. Egy kisebb lábasban a 2 pohár vizet a sóval és a citrom levével (a héját is beledobjuk egyben) feltesszük forrni.

Ez idő alatt egy serpenyőben olajon a mákot, a fenyőmagot és a megmosott rizst pár percig pirítjuk, majd ha a víz felforrt, óvatosan a mákos rizsre öntjük, a citrom héját kivesszük. Forraljuk fedő alatt pár percig, majd lassú tűzön 15-20 perc készre pároljuk. Közben már nem kevergetjük és nem emelgetjük a fedőt.

Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és pár percig még az edényben pihentetjük.


KARAJ ASZALT PARADICSOMMAL ÉS CERUZABABBAL TÖLTVE, KARFIOL FELFÚJTTAL:
Hozzávalók:
  • 2-2,5 kg karaj
  • 6 szelet bacon
  • 8 db gomba
  • 5 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kis fej hagyma reszelve
  • 1 marék zöld ceruzabab
  • 6-8 db aszalt paradicsom
  • olaj, só,  bors, oregánó,

  • A karfiol felfújthoz:
  • 1 kisebb karfiol sós vízben megfőzve
  • 4 tojás, 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej, 8 dkg rizsliszt,
  • só, szerecsendió, bors,
  • Valamint:
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • vaj, petrezselyem,

Elkészítés:

A karajt megtisztítjuk, egyenesre vágjuk, a leeső részeket apróra kockázzuk (kb. 15 dkg), és kevés olajon, a reszelt hagymákkal, sózva, fűszerezve megpároljuk. Beleszeleteljük a gombát is, és addig hagyjuk közepes lángon főni, míg a gomba a levét elveszti.

A formás karajt középen megnyitjuk, és több mélyebb vágással megpróbáljuk szétnyitni. Besózzuk, és a vágások közé tesszük a ceruzababot. A baconszeleteket a húson keresztbe fektetjük, erre kerül a húsos-hagymás-gombás keverék, a közepére meg az aszalt paradicsom. Összegöngyöljük, cérnával körbetekerjük. Az egészet alufóliába szorítjuk, és tepsiben, kevés vízzel az alján 1,5 órán át 200 fokon sütjük. Ekkor leszedjük a fóliát róla, és még visszatoljuk a sütőbe 20 percre.

Elkészítjük a karfiolfelfújtat: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből lágy habot verünk, a sárgáját a vajjal és sóval, szerecsendióval géppel jól kikeverjük, mehet bele a rizsliszt és a tej, majd a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy 24 cm-es formát kivajazunk (megszórhatjuk morzsával is), a megfőtt karfiolokat szépen belenyomkodjuk, ráöntjük a tojásos masszát, és 25 percig sütjük 190 fokon.

A kukoricát kevés vajon átforgatjuk, sóval és aprított petrezselyemmel ízesítjük.

Ha a hús készen van, várunk egy picit, majd felszeleteljük, a kaftiolfelfújttal és a kukoricával tálaljuk.


PULYKAROLÁD GESZTENYÉVEL ÉS ASZALTPARADICSOMMAL, ASZALT SZILVÁVAL:
Hozzávalók:

  • 1,3 kg pulykamell
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 tojás
  • kevés zsemlemorzsa
  • bors
  • majoránna
  • 3 dl fehérbor
  • 8-10 db aszalt paradicsom
  • 13-15 db aszalt szilva
  • olívaolaj
  • A körethez:
  • 20 dkg zöld ceruzabab
  • 20 dkg kínai zöldségkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • rozmaring
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A pulykamellről levagdosom az apró széleket, és 1,5 cm vastagságban a hosszabbik felénél végigvágva és kinyitva egy nagyobb szeletet kapok. Erre alul-felül fóliát rakok, és húsklopfolóval egyenletes vastagságúra verem, besózom.

A töltelékhez a gesztenyemasszát eldolgozom a tojásokkal, a fűszerekkel és 0,5 dl borral. Jól megsózom, az állaga elég sűrű legyen, semmiképpen ne legyen híg, ha szükséges, egy kis zsemlemorzsát adunk hozzá.

A kiterített húsra kenem a masszát úgy, mint a bejglinél, a széleit kihagyom. A közepére teszem sorban az aszalványokat, szorosan egy-egy sorba, hogy minden szeletbe jusson majd, ha felvágjuk.

Összetekerem, mint egy roládot, és jó szorosan dupla alufóliába tekerem, a végeit lezárom.

Egy magas oldalú tepsibe 1 deci olajat és a maradék 2,5 dl bort beleöntöm, beleteszem a húst, az egészet alufóliával beborítom, és 200 fokon 1 órát sütöm, majd visszaveszem a hőmérsékletet 140 fokra, és további 1,5 órát sütöm.

Ezután kiveszem a tepsit, leszedem a takarófóliát, majd a roládon lévő alufóliát hosszában végigvágom, kinyitom, de óvatosan, és visszateszem egy pici pirulás erejéig, ez kb. 10 perc 200 fokon, ha van infránk és légkeverésünk, akkor úgy.


Kiveszem a tepsit, és 10 percig pihentetem, hűlni hagyom a húst, majd az egész alufólia maradékot eltávolítom, egy nagyobb lapra kiemelem, és éles késsel felszeletelem.

A zöldköretet az olívaolajon megpirítom, majd fűszerezem, és fedő alatt pár percig párolom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése