2011. 07. 06.

RÉTESEK ÉDESEN ÉS SÓSAN

A réteshez kétféle tésztát használok, mindig a friss Tante Fanny-t. Próbálkoztam másokkal is, de ez talán a kapható legjobb minőségű kész tészta. Az egyik a leveles tészta a másik a vékonyabb hártya rétestészta.
Ezzel a rafinériát el is árultam, mert ha nem jó minőségű az alapanyag akkor nem lehet jó amit készítünk.
A pergamen hatás elkerülésére a hártyalapok minden oldalát olajjal meglocsolom.
 Ennél a friss tésztánál még nem találkoztam a hajtás mellett töréssel!

ZÖLDSÉGES RÉTES VIRSLIVEL:
Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 2 db virsli rudanként
  • 10 dkg tejszínes krémsajt rudanként
  • 20 dkg fagyasztott zöldségkeverék
  • 10 dkg csemege kukorica
  • 1 picike lilahagyma
  • só, bors, curry,
  • olívaolaj
  • A tetejére:
  • tej
  • szezámmag





Elkészítés:
Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, mehetnek rá a zöldségek, fűszerezzük, majd fedő alatt pár perc alatt készre pároljuk. Amíg a tésztát előkészítjük, el is készül.


A réteslapot kihajtjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, az elejére halmozzuk a zöldségeket, rányomjuk egy csíkban a krémsajtot, ráhelyezzük a virsliket, összegöngyöljük, mehet a tepsibe.


Pár helyen szurkáljuk meg a tetejét, majd egy korty tejjel lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. 200 fokon 20 percig sütjük, langyosan szeleteljük.

MEGGYES TÚRÓS RÉTES:
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta (270 g-os)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja






Elkészítés:



A túrót a cukrokkal, a tojással, a pudingporral és a citromhéjjal elkeverjük.





A leveles tésztát kitekerjük a zsírpapírral együtt, majd a közepére kanalazzuk a túrós tölteléket, a meggybefőttről leöntjük a levet, és a meggyszemeket szépen elrendezzük a túrón, a két oldalát egymásra hajtjuk, megnedvesítjük, hogy jobban tapadjon, majd a zsírpapírral együtt átemeljük egy nagy tepsibe.


Előmelegített 220 fokos sütőben szép pirosra sütjük (kb. 22 perc).


KÁPOSZTÁS RÉTES:
Hozzávalók:
1 cs. friss leves tészta 270 g-os
1 kis fej káposzta
só, cukor,
őrölt bors,
olaj
tojás a tetejére


Elkészítés:
A káposztát lereszelem, besózom és lefedve pár órát állni hagyom, majd kinyomkodom.
Egy edényben olajon cukrot karamellizálok, mennyiséget azért nem írok, mert függ a káposzta mennyiségétől és attól, hogy édesebben vagy sósabban szeretjük. Erre szórom a kinyomkodott káposztát, borsozom, kevergetem majd leveszem a lángot és lassú tűzön, fedő alatt puhára párolom.

A friss leveles tésztát zsír papírral együtt kitekerjük, az egyik széléhez halmozzuk a tölteléket, betekerjük, a végeit nem zárom le, hogy a gőzök ott távozhassanak, a tojást felverem és megkenem vele a tetejét, hogy szép fényes legyen.

Előmelegített 220 C fokos sütőben megsütjük,  20-25 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése