MARHAHÚSGOLYÓK, VADÁSZMÁRTÁSSAL:
Hozzávalók:
- 35 dkg darált marhahús
- 1 db tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1,2 dl tej
- 1 kis fej lilahagyma reszelve
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- só, bors, bazsalikom,
- A mártáshoz:
- 2 dl tejszín, 2 dl tejföl,
- 10 dkg szalonna kockára vágva
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 10 dkg gomba szeletekre vágva
- 1,2 dl rozé bor
- 5 dkg teavaj,só, tárkony,
- Körethez: pár nagyobb szem burgonya
A húsgolyóhoz a zsemlemorzsát, a rizslisztet, a tejet és a tojást egy tálban összekeverem, pár percig állni hagyom, hogy a morzsa megszívja magát puhára, majd belekeverem a hagymákat, a darált húst, fűszerezem. Vizes kézzel kicsi golyókat formálok, majd forró olajban kisütöm.
Nagyobb szemű krumplit főzök hozzá, majd megpucolom, egy kis olíva olajat öntök alá, megforgatom és tálalom.
HÚSGOLYÓKKAL RAKOTT KARFIOL:
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 4,5 dl tejföl
- 1 pohár főtt rizs
- 40 dkg darált marhahús
- hagyma
- fokhagyma
- őrölt bors
- őrölt kömény
- majoránna, só, olaj,
- 6-8 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- 8 szelet szalonna
- 2 db zsemle
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A rizst is megfőzzük. A darált húst összekeverjük a hagyma, fokhagyma, só, fűszerek, áztatott kifacsart zsemle, tojás összetevőkkel, és kicsi fasírtgolyókat formálunk, forró olajban kisütjük.
Egy tepsibe belenyomkodjuk a karfiolt, elsimítjuk, meghintjük egy kis őrölt borssal, sóval, és erre kerül a leszűrt főtt rizs, amit szintén elsimítunk, lenyomkodunk. A kisült húsgolyókat erre rakjuk, majd meglocsoljuk a tejföl, tojás, reszelt sajt keverékével.
A tetejét vékony szalonnaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon 45 percig sütjük.
FASÍRTGOLYÓK GOMBÁS PARADICSOMOS SZÓSSZAL:
Hozzávalók:
- A fasírthoz:
- 40 dkg darált hús, 1-2 zsemle (áztatva), 1 fej hagyma (reszelve), 3 gerezd fokhagyma (reszelve),
- 1 db tojás, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoránna, olaj, szezámmag, zsemlemorzsa,
- A paradicsomszószhoz:
- 50 dkg finom passzírozott paradicsom, 40 dkg gomba (szeletelve), 1 hagyma (reszelve),bors,
- 2 gerezd fokhagyma(reszelve), cukor, só, babérlevél,bazsalikom, oregánó, zeller levél, olaj,
- A körethez:
- héjában főtt burgonya
A hozzávalókból összekeverem a fasírtot, és kisebb golyókat formázok, majd fele-fele arányban elkevert szezámmagos zsemlemorzsában megforgatom, és olajban kisütöm.
A körethez a burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom, nagyobb darabokra vágom, és olajon egy kicsit megpirítom.
Még folytatom.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése