A héten egy nagyon klassz programon voltunk a Mindmegette receptpályázatának jóvoltából. Nyertem egy CHEFPARADE főzőkurzust amin szerda este vehettünk részt egy kedves barátnőmmel, Erikával. Kaptunk papíron 3 receptet és azt kellett megcsinálni minden résztvevőnek.
1./ Barbeque csirke nyárs - mangó dip
2./ Grillezett kókusztejes garnélanyárs
3./ Vaníliás Pavlova torta, karamellizált és flambírozott ananásszal
Erika és Kriszti |
Kriszti meg Én |
Erika és a mozsár |
A csirkenyárshoz készített pácot használom most fel a mázas oldalashoz, mert már akkor éreztem, hogy ez nagyon finom lesz.
Az elkészítés mód is többféle lehet, van amikor előtte egy kicsit megfőzöm a húst és utána csak megforgatom a pácban azután grillen sütöm, van amikor csak előfőzöm, ez kb. 10-12 perc ezután pácban mártogatom és serpenyőben sütöm, de most egy pácolt és tepsiben sütött változat következik:
BARBEQUE PÁCOLT MÁZAS OLDALAS HAGYMÁS TÖRTBURGONYÁVAL:
1 csík sertés oldalas kb 1,3 kg
Pác:
4 gerezd fokhagyma reszelve
ujjnyi friss gyömbér reszelve
0,5 dl szójaszósz
0,5 dl szezámolaj
2 evőkanál méz
1 dl ketchup
1 evőkanál garam masala paszta
Törtburgonya:
1 nagy fej hagyma
2 kg burgonya
olaj, só, szerecsendió, tej vagy tejszín
Elkészítés: Az oldalast megmossuk és a csontok mellett feldaraboljuk. Elkészítjük a pácot, a hozzávalókból, majd ebbe a keverékbe beleforgatjuk az összes húsdarabot. Lefedjük és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha letelt az idő, előveszünk egy megfelelő méretű tepsit, (én alufóliával kibélelem, hogy könnyebb legyen elmosogatni), majd ebbe belerakosgatjuk a hússzeleteket, a maradék páclevet is ráöntjük. Alufóliával lefedve 240 C fokon 1 órát sütjük majd a fóliát levéve (elég sok levet eresztett, így nem fog odakapni) további 40 percet sütjük. A vége felé sűrűbben nézegessük és kenegessük, nehogy leégjen.
Amíg a hús sül elkészítjük a köretet:
A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a héját leszedjük. Egy tálcán apró kockákra vágjuk, vagy egy edényben burgonyanyomóval megtörjük.
A nagy fej hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, a kockára vágott burgonyát ráöntjük, sózzuk, kevergetjük, majd egy kevés tejjel vagy tejszínnel felöntjük végül egy kis őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Előfordul, hogy reszelt sajtot is teszek bele, de most a sajtot elhasználtam a pizzához, így elmaradt.
Elkészítési idő: 3,5 óra
FŰSZERES SÜLT OLDALAS TÖKFŐZELÉKKEL:
Hozzávalók:
1 csík sertés oldalas kb. 1,5 kg
Páchoz:
1 db hagyma
4 gerezd fokhagyma
5 db szegfűbors
5 db borókabogyó
1 kk borsikafű
1 kk őrölt kömény
1 kk cayennebors
2 kk durvára darált színes bors
só, majoránna,
olaj, szójaszósz, mustár
Elkészítés: A húst a csontok mellett feldaraboljuk. a pácot elkészítjük a hozzávalókból és a hússzeleteket beleforgatjuk, majd lefedve hűtőbe tesszük pár órára. Amíg a hús pácolódik megcsináljuk a tökfőzeléket.
FRISS TAVASZI TÖKFŐZELÉK:
Hozzávalók 4 adagra:
1,5 kg friss gyalult tök
2 cs friss kapor
450 ml tejföl
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
só, balzsamecet, fűszerpaprika
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, a kaprot is apróra vágjuk, ezt is a hagymára szórjuk,majd meghintjük pirospaprikával lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a gyalult tököt, megsózzuk, lefedjük és közepes lángon, néha kevergetve hagyjuk összeesni, ez kb 5-6 perc. Ekkor egy kanál balzsamecetet adunk hozzá és elkeverjük, végül a tejfölt is hozzákeverjük. Ha elég zsíros a tejfölés elég száraz a tök akkor nem szükséges habarni a tejfölt liszttel vagy keményítővel, ha egy kicsit hígabb lett,akkor tehetünk bele egy keveset.
A hűtőből kivesszük a pácolt oldalast, a sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A tepsi alját alufóliával kibéleljük, majd rátesszük a hús darabokat illetve a páclevet is ráöntjük. Alufóliával lefedjük és 1,5 órát sütjük, majd a fóliát levéve további 20-30 percig pirítjuk a tetejét.
Elkészítési idő: 3,5-4 óra
FŰSZERES SÜLT OLDALAS TÖKFŐZELÉKKEL:
Hozzávalók:
1 csík sertés oldalas kb. 1,5 kg
Páchoz:
1 db hagyma
4 gerezd fokhagyma
5 db szegfűbors
5 db borókabogyó
1 kk borsikafű
1 kk őrölt kömény
1 kk cayennebors
2 kk durvára darált színes bors
só, majoránna,
olaj, szójaszósz, mustár
Elkészítés: A húst a csontok mellett feldaraboljuk. a pácot elkészítjük a hozzávalókból és a hússzeleteket beleforgatjuk, majd lefedve hűtőbe tesszük pár órára. Amíg a hús pácolódik megcsináljuk a tökfőzeléket.
FRISS TAVASZI TÖKFŐZELÉK:
Hozzávalók 4 adagra:
1,5 kg friss gyalult tök
2 cs friss kapor
450 ml tejföl
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
só, balzsamecet, fűszerpaprika
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, a kaprot is apróra vágjuk, ezt is a hagymára szórjuk,majd meghintjük pirospaprikával lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a gyalult tököt, megsózzuk, lefedjük és közepes lángon, néha kevergetve hagyjuk összeesni, ez kb 5-6 perc. Ekkor egy kanál balzsamecetet adunk hozzá és elkeverjük, végül a tejfölt is hozzákeverjük. Ha elég zsíros a tejfölés elég száraz a tök akkor nem szükséges habarni a tejfölt liszttel vagy keményítővel, ha egy kicsit hígabb lett,akkor tehetünk bele egy keveset.
A hűtőből kivesszük a pácolt oldalast, a sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A tepsi alját alufóliával kibéleljük, majd rátesszük a hús darabokat illetve a páclevet is ráöntjük. Alufóliával lefedjük és 1,5 órát sütjük, majd a fóliát levéve további 20-30 percig pirítjuk a tetejét.
Elkészítési idő: 3,5-4 óra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése