DOBOS TORTA:
Hozzávalók:
- egy 8 szeletes kis tortához:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- pici só
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 dkg Rama
- A krémhez:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 8 dkg holland kakaópor
- 20 dkg teavaj
- 1 evőkanál instant kávé
- pár csepp rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- A cukros tetőhöz:
- 1 kiskanál Rama
- 3 evőkanál cukor
- pár csepp citromlé
- Valamint:
- vaj a kések kenésére
- pirított mandulalapok az oldalára
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverem, a fehérét pici sóval, pici cukorral kemény habbá verem, a lisztet és a sütőport beleszitálom a sárgájás keverékbe, majd a fehérjehabot is beleforgatom (piskóta tészta).
Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm. Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle /függ a tojások méretétől/.
A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc). Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.
Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet.
Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.
1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.
A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a margarinnal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.
Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal.
Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom,
mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.
Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.
Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.
Egy kisebb kerek formát (22 cm-est) alufóliával kibélelek, és 1/2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, előmelegített sütőben 190 fokon kb. 5-6 percig sütöm. Kiveszem a fóliát, újra kibélelem, és folytatom, míg a tészta elfogy. 5-6 db vékony lap jön ki belőle /függ a tojások méretétől/.
A krémhez az egész tojásokat, a cukorral és az instant kávéval, meg a kakaóporral egy tálban kikeverem, majd gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem (kb. 12 perc). Hozzáadom a rumaromát, a vaníliás cukrot és a 20 dkg teavajat, és ezzel még további 10 percig keverem gőz fölött.
Egy nagyobb edénybe jeget teszek, és ebben hűtöm le a krémet.
Ha lehűlt, géppel pár percig habosítom.
1 vastagabb lapot meghagyok a cukros tetőnek, a többit megkenem krémmel, az oldalát is. Mehet a hűtőbe.
A tetejéhez egy edényben felolvasztom a cukrot, a pár csepp citromlével és a margarinnal, hamar megolvad, szép világosbarna legyen.
Előveszek 4-5 db kést, mindegyiket megkenem vajjal.
Lassan a cukormázat ráöntöm a piskótalapra, a széleit kihagyom,
mert odaragad és nem tudom leszedni. Az egyik vajas késsel elsimítom, a többivel meg felszeletelem. Ne sajnáljuk a késeket, mert így könnyebb, ha elő van készítve, úgyis ragadni fog.
Amint ezzel megvagyok, egy másik tányérra átszedem a felszeletelt tetőket, mert ha megszilárdul, akkor nehezebb.
Pár órás hűtés után a sütire ráteszem a tetőket, az oldalát kevés pirított mandulával díszítem.
MÁK FAN TORTA:
A Mindmegette receptoldal egyik blogírója "Pistuc",és tavaly az Ő kedvére akartam tenni amikor ezt a sütit kigondoltam. Ő ugyanis nagy mák imádó. A süti nagyon jól sikerült és ide azért teszem, mert a teteje olyan mint a dobos tortának.
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- pici só
- A krémhez:
- 3 dl tejszín
- 10 dkg darált mák
- 2 citrom reszelt héja (fontos)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 ml rumaroma
- 25 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- Valamint:
- sárgabaracklekvár
- A tetőhöz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
6 tojásos piskótát sütök zsírpapírral bélelt lapos tepsiben. Ehhez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgákat 6 evőkanál cukorral 5 percig géppel habosra keverem, beleforgatom a lisztet és a sütőport, majd a fehérjehabot is. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütöm, szép világosra.
Kiveszem, asztalra borítom, 4 felé vágom, lehúzom a zsírpapírt róla. Egy lapot félreteszek a dobos tetőnek, a többit megkenem, először
sárgabarack lekvárral, majd az alábbi mákos krémmel:
Egy edénybe pici vizet teszek, forrni hagyom, mehet bele a tejszín, a cukor, a vaj, 2 citrom reszelt héja, és ezt a keveréket folyamatosan kevergetve forralom 10 percig, habzik, ne nagy lángon dolgozzunk. Ezután beleöntöm a darált mákot (én kávédarálón szoktam ledarálni), és ezzel további 5-6 percig forralom, kevergetve, majd jégen lehűtöm.
Ha megkeményedett a krém, akkor géppel felhabosítom, keverem 5 percig, a rumaromát itt teszem bele.
A lapokat tehát először lekvárral, majd a krémmel megkenem, egymásra helyezem. Az oldalát is bevonom a krémmel.
Elkészítem a dobos tetőt: egy edénybe beleteszem a vajat, a cukrot, pici citromlevet, és kevergetve világosbarnára karamellizálom. 4-5 kést előkészítek, megvajazom az élét. Ráöntöm a cukormázat a félretett lapra, a vajas késekkel felszeletelem, és rögtön átteszem egy másik tálcára a mázas darabokat, nehogy a lefolyt cukor megszilárduljon és leragadjon a tető.
A legfelső mákkrémmel megkent lapra helyezem a dobos tetőket. Pár órát hűtőben dermesztem mielőtt felszeletelem.
Kiveszem, asztalra borítom, 4 felé vágom, lehúzom a zsírpapírt róla. Egy lapot félreteszek a dobos tetőnek, a többit megkenem, először
sárgabarack lekvárral, majd az alábbi mákos krémmel:
Egy edénybe pici vizet teszek, forrni hagyom, mehet bele a tejszín, a cukor, a vaj, 2 citrom reszelt héja, és ezt a keveréket folyamatosan kevergetve forralom 10 percig, habzik, ne nagy lángon dolgozzunk. Ezután beleöntöm a darált mákot (én kávédarálón szoktam ledarálni), és ezzel további 5-6 percig forralom, kevergetve, majd jégen lehűtöm.
Ha megkeményedett a krém, akkor géppel felhabosítom, keverem 5 percig, a rumaromát itt teszem bele.
A lapokat tehát először lekvárral, majd a krémmel megkenem, egymásra helyezem. Az oldalát is bevonom a krémmel.
Elkészítem a dobos tetőt: egy edénybe beleteszem a vajat, a cukrot, pici citromlevet, és kevergetve világosbarnára karamellizálom. 4-5 kést előkészítek, megvajazom az élét. Ráöntöm a cukormázat a félretett lapra, a vajas késekkel felszeletelem, és rögtön átteszem egy másik tálcára a mázas darabokat, nehogy a lefolyt cukor megszilárduljon és leragadjon a tető.
A legfelső mákkrémmel megkent lapra helyezem a dobos tetőket. Pár órát hűtőben dermesztem mielőtt felszeletelem.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: közepesen bonyolult
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése