Különleges alkalmakra, ha igazán szeretném elkápráztatni azt akinek csinálom, akkor gyümölcsös mascarponés lágy krémmel töltöm és nem spórolok a díszítéssel sem.
BROWNIE TORTA NARANCSOS MASCARPONE KRÉMMEL:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg minőségi étcsokoládé
- 4 tojás
- 35 dkg cukor
- 1,75 dl olaj
- 17,5 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- ½ teáskanál só
- ½ rúd vanília
- vaj a kikenéshez
- 10 dkg mandula vagy dió
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- A krémhez:
- 25 dkg mascarpone sajtkrém
- 2 dl narancslé
- 4 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag instant zselatinfix
- rumaroma
- A díszítéshez:
- 2 kocka csoki
- 2 dkg pisztácia vagy mogyoró (durvára tört)
- 2 dkg kandírozott narancshéj
- A csokimázhoz:
- 8 dkg teavaj
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
Ezt a sütit nagyon sokan töltötték le a Mindmegettéről, ahova legelőször feltettem tavaly. Nem is csoda, hogy ilyen sokan meglátták benne azt a különlegességet, amit az elkészült torta nyújt. Rendkívül finom!
Elkészítés:
Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A diót vagy mandulát durvára vágjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos.e
A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a darált mandulát vagy diót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát zsírpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, nem lesz túl magas és 170 C fokon kb 35 percig sütjük. A torta tésztáját szárazabbra kell sütni, hogy félbe tudjuk vágni és krémmel tölteni.
2 db narancs héját kandírozzuk: 1 dl vízből 15 dkg cukorral szirupot főzünk, 2 mm-es csíkokat vágunk a narancsok héjából, és 1 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt, majd leszűrjük, papírtörlővel felitatjuk és kristálycukorba forgatjuk.
A narancsok levét egy pohárba facsarjuk.
A krémhez a tejet felforraljuk, ez idő alatt a narancsok levében elkeverünk 4 evőkanál lisztet, 2 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál cukrot és egy pici tejet, ezt belekeverjük a meleg tejbe és felforraljuk.
Puding sűrűségűnek kell lennie. Jégen lehűtjük, és belekeverjük a mascarponét és a rumaromát. Géppel felverjük, adunk hozzá 1 csomag instant zselatinfixet.
A bownie tortát 2 felé vágjuk, óvatosan a tetejét egy tányérra tesszük.
Visszatesszük az alját a kapcsos formába, rákanalazzuk a krém felét, elsimítjuk, a kandírozott narancshéjakkal (díszítésre hagyunk pár darabot) szépen beborítjuk, majd a krém másik fele következik. Ezt is elsimítjuk és a bownie másik felével befedjük. Megy a hűtőbe hűlni.
Pár óra múlva elkészítjük a csokimázat, levesszük a tortakarimát,
bevonjuk a tetejét és hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalára is. Tört mogyoróval vagy pisztáciával díszítjük az oldalát, a tetejére pár szem kandírozott narancshéjat teszünk.
2 db narancs héját kandírozzuk: 1 dl vízből 15 dkg cukorral szirupot főzünk, 2 mm-es csíkokat vágunk a narancsok héjából, és 1 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt, majd leszűrjük, papírtörlővel felitatjuk és kristálycukorba forgatjuk.
A narancsok levét egy pohárba facsarjuk.
A krémhez a tejet felforraljuk, ez idő alatt a narancsok levében elkeverünk 4 evőkanál lisztet, 2 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál cukrot és egy pici tejet, ezt belekeverjük a meleg tejbe és felforraljuk.
Puding sűrűségűnek kell lennie. Jégen lehűtjük, és belekeverjük a mascarponét és a rumaromát. Géppel felverjük, adunk hozzá 1 csomag instant zselatinfixet.
A bownie tortát 2 felé vágjuk, óvatosan a tetejét egy tányérra tesszük.
Visszatesszük az alját a kapcsos formába, rákanalazzuk a krém felét, elsimítjuk, a kandírozott narancshéjakkal (díszítésre hagyunk pár darabot) szépen beborítjuk, majd a krém másik fele következik. Ezt is elsimítjuk és a bownie másik felével befedjük. Megy a hűtőbe hűlni.
Pár óra múlva elkészítjük a csokimázat, levesszük a tortakarimát,
bevonjuk a tetejét és hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalára is. Tört mogyoróval vagy pisztáciával díszítjük az oldalát, a tetejére pár szem kandírozott narancshéjat teszünk.
BROWNIE TORTA VANÍLIÁS KÓKUSZKRÉMMEL ÉS ANANÁSSZAL:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg minőségi étcsokoládé
- 4 tojás
- 35 dkg cukor
- 1,75 dl olaj
- 17,5 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- ½ teáskanál só
- ½ rúd vanília
- vaj a kikenéshez
- 10 dkg mandula vagy dió
- A krémhez:
- 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 20 dkg Rama
- 8 evőkanál cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 doboz ananászkonzerv
- 2 marék áfonya
- Valamint:
- 4 evőkanál lekvár (én sárgabarack lekvárt használtam)
- 10 dkg tortabevonó étcsokoládé (csak a tetejére)
- mandulalapok díszítésre
Elkészítés:
Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A diót vagy mandulát durvára vágjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos.e
A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a darált mandulát vagy diót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos.e
A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a darált mandulát vagy diót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát zsírpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, nem lesz túl magas és 170 C fokon kb 35 percig sütjük. A torta tésztáját szárazabbra kell sütni, hogy félbe tudjuk vágni és krémmel tölteni.
A krémhez a vaníliás pudingot megfőzzük, de teszünk a tejbe 10 dkg kókuszreszeléket és margarint is a cukor mellé. Hűlni hagyjuk, és ha megdermedt, akkor géppel pár percig keverjük.
Összeállítás: a tortalapot félbevágjuk. A karimát visszahelyezzük a süti köré. Az alsó lapot lekvárral kenjük meg, erre jön a kókuszkrém fele. Ananászdarabokkal beborítjuk, színesítésként pár marék áfonyával díszítjük, és befedjük a kókuszkrém másik felével. Erre jön a tortalap másik fele. Lenyomkodjuk, hogy szép sima legyen a teteje, majd hűtőbe tesszük dermedni.
Végül a tetejét tortabevonóval, az oldalát pirított mandulalapokkal borítjuk, tetszés szerint díszítjük.
Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézségi fok: közepesen bonyolult
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése